Azory tvoří devět ostrůvků rozesetých v Atlantském oceánu téměř 1500 km od břehů Portugalska (ke kterému i patří) a najdete tu hotové království barev. Od tyrkysových vln omývajících pobřeží až k jasně zeleným údolí s rozkvetlými keři hortenzií. Krajina plná kopců, polí a pastvin, na kterých se pasou stáda krav, husté lesy, vyhaslé vulkány, nedotčená příroda a azurové moře… Azory ale uchvátí nejen zaryté milovníky přírody. Můžete podnikat několikadenní treky divočinou, koupat se, prozkoumávat jeskyně, lézt po skalách, surfovat nebo třeba pozorovat velryby. Milovníky potápění zase nezklame skutečně bohatý podmořský život

Azory? Ideální počasí po celý rok

I když počasí tady není tak teplé jako v Portugalsku, v moři se dá koupat od jara až do podzimu. Na ostrovech najdete dohromady 26 sopek v čele s obrovskou Mount Pico, která stoupá do výšky 2300 metrů. Řada sopek je podvodních, ale žádný strach, všechny jsou nečinné. Poslední výbuch proběhl v roce 1957 a naštěstí neměl na svědomí žádné oběti.

Mezi jednotlivými ostrovy se přepravíte lodí nebo letecky. Životní tempo místních je o poznání pomalejší, než na jaké jsme zvyklé. Z toho všeho vyplývá, že Azory jsou perfektním místem k odpočinku, načerpání energie a hlavně k nezapomenutelným zážitkům.

Květinový Faial

Ostrov Faial je známý také jako „modrý ostrov“, a to díky spoustě keřů rozkvetlých hortenzií podél silnic a cest. V přístavu Horta se vám naskytne nádherný výhled na sopku Mount Pico, která leží přímo na protějším ostrově. Můžete se k ní dostat pronajatou loďkou a vyšlápnout si kopec až nahoru ke kráteru.

Pokud se rozhodnete zůstat ve městě, zajděte si na oběd do zdejší nejpopulárnější restaurace Peter's Café Sport nebo do netradiční Canto da Doca, kde si sami můžete opéct plátek čerstvé ryby nebo vybraného masa na lávových deskách. Objednejte si národní delikatesu – rýži s chobotnicí nebo grilovanou tresku a nezapomeňte ochutnat místní vynikající sýr.

Po jídle se můžete vydat na prohlídku sopky Capelinhos, která před více než padesáti lety vybuchla a zničila celou rybářskou vesnici. Erupce po sobě zanechala ohromující podívanou. Celým místem se můžete projít a najdete tady i muzeum, kde je událost podrobně popsaná a zdokumentovaná.

Mount Pico z přístavu Horta
Autor: Shutterstock

Terceira a její jeskyně

Ubytujte se v nádherném městě Angra, které leží uprostřed dechberoucí krajiny. Nejúchvatnější panoramatické výhledy na útesy a celé jižní pobřeží se vám otevřou z vrcholu sopky Monte Brasil, tak nelitujte námahy a určitě si tam udělejte výlet.

V Ponta dos Biscoitos najdete pro změnu změť černých skal zformovaných do přírodních bazénů, ke kterým se v hlavní sezoně sjíždějí davy turistů.

Na ostrově najdete čtyři jeskyně, za návštěvu stojí Algar a Carvao. Hlubokým tunelem projdete doprostřed obrovského vulkánu plného obdivuhodných krápníků a dál ke kouzelnému podvodnímu jezeru, které vzniklo z dešťové vody.

Venkovskou atmosféru nasajete v Quinta do Martelo, kde si pochutnáte na specialitách z pece vytápěné dřevem. Velkým lákadlem Azor je pozorování velryb (žije jich tu více než 20 druhů) a delfínů na širém moři. Výlety za nimi můžete podniknout ze všech hlavních ostrovů.

Kosatky u azorského pobřeží
Autor: Shutterstock

Sao Miguel – země jezer

Impozantní ostrov Sao Miguel je domovem kráterových jezer a také největšího města Azor – Ponta Delgada – s rušným přístavem. Ulice města jsou vydlážděné unikátními mozaikami z černo-bílých kamenů.

Když se při svých toulkách dostanete do vesničky Furnas, určitě se vykoupejte v obrovském termálním bazénu, jehož teplý pramen pochází z parku Terra Nostra. Říká se, že má téměř zázračné léčebné účinky.

A když už tam budete, dopřejte si piknik na břehu jezera Furnas. Sem přicházejí celé rodiny, party přátel i místní kuchaři uvařit svá jídla přímo na horkých sopečných plynech ze země. Kovové hrnce jednoduše vloží do jámy, odkud horký plyn vyvěrá. Dušené maso z takového hrnce je prostě vynikající!

Dalším kráterovým jezerem je Fire, od kterého vyjedete klikatou cestou dále na vyhlídku, abyste si pohodlně prohlédli další jezero Sedmi měst. Ve skutečnosti to jsou ale dvě jezera – jedno modré a druhé zelené. Azorská legenda praví, že vznikla ze slz dvou milenců, kteří se museli rozejít. Jeden z nich měl oči zelené, druhý modré. Je to romantický příběh, který dokresluje celé kouzlo Azorských ostrovů.

Jezero Sedmi měst na azorském ostrově Sao Miguel
Autor: Shutterstock

Fotogalerie
13 fotografií