Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zrušme konečně stravenky, žádají restaurace. Zlobí je vysoké provize

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. března 2017
05:02

Kolem klasických papírových stravenek je opět živo, proti sobě se postavily dvě organizace. Jedna zastupuje restaurace a mluví o tom, že by se měly současné papírové stravenky zrušit a ponechat příspěvky na stravu, druhá, zastupující zaměstnavatelské svazy, to naopak označuje za nešťastné a iracionální. Blesk.cz poskytl rozhovor Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR. Vysvětlil, proč restaurace stravenkám příliš nefandí.

„Asociace hotelů a restaurací ČR (AH ČR) přišla s návrhem na zrušení stravenek. Jako důvod uvedla vysoké provize, které restaurace platí stravenkovým firmám,“ upozornila Unie zaměstnavatelských svazů ČR (UZS ČR). S postojem AH ČR nesouhlasí a vyzývá k racionalitě. A další spor o poměrně oblíbené stravenky je na světě. 

Unie: Stravenky jako nejoblíbenější benefit

Podle unie je totiž iracionální „rušit dlouhodobě nejoblíbenější zaměstnanecký benefit, který využívá 1,3 milionů zaměstnanců“. Upozorňuje také, že stravenky v současné době akceptuje na 15 tisíc restaurací, které v nich generují obrat ve výši 10 miliard korun ročně.

„Je nutné být racionální a nevylévat s vaničkou i dítě. Podpora zaměstnaneckého stravování je prospěšná pro 60 tisíc českých firem a tři čtvrtiny všech zaměstnanců. Snahu o nabourání takto velkého a funkčního systému kvůli dohadům o provizích mezi některými restauracemi a poskytovateli stravenek považujeme za nešťastnou,“ uvedl v prohlášení Vít Jásek, výkonný ředitel UZS ČR.

Je to druhá měna ve státě, oponují zástupci restaurací

To však vyvolalo nesouhlas ze strany Asociace hotelů a restaurací. A kolem stravenek propukla nová, vášnivá diskuze. Prezident AH ČR Václav Stárek Blesk.cz sdělil, že je sice pro zrušení papírových stravenek, ale benefit v podobě příspěvku na stravování navrhuje ponechat. Prý by se tím ušetřilo.

Jde mu přitom především samotné papírové kupony, na kterých mají marži jejich vydavatelé. „Systém funguje tak, že 40 procent dotací, které dává stát, jdou soukromým firmám,“ upozorňuje.

Podle něj nebyl záměr AH ČR zcela pochopen. „Okamžitě se ozvaly odbory, že chceme brát zaměstnancům nějaké benefity. My jako asociace hotelů a restaurací zaprvé nemůžeme brát nikomu nic a zadruhé to ani nechceme, protože i my máme problém získávat nové zaměstnance, a všichni se naopak snaží nové benefity hledat, než je likvidovat,“ říká Stárek. Stravenky však označuje za druhou měnu ve státě.   

Stárek: „Nemravné požadavky na výši provizí“

Blesk.cz: Proč jste se vyjádřili pro zrušení papírových stravenek?

Má to dva pohledy. První pohled je pohled provozovatelů restaurací. My tvrdíme, že pokud by se stravenky zrušily, tak by to nemělo žádný zásadní vliv, pokud by se zachoval benefit zaměstnancům. A místo stravenek by dostávali finanční příspěvek na stravu. Myslíme si, že stravenky jsou druhá měna ve státě.

Že kritizujete stravenkové firmy, to platí?

Jde nám o to, že jsou zde tři společnosti v této zemi, které si rozdělují trh. Je to asi 300 milionů stravenek ročně. Mají poměrně vysoké nároky a pro provozovatele restaurací dnes platba stravenkou představuje poměrně vysoké náklady. Když se to všechno včetně DPH sečte, tak je to něco kolem 10 procent z celkové hodnoty stravenky.

Je tu ale i druhý pohled, který by si měl uvědomit spíš stát než my, protože my tady od toho nejsme. Spočívá v tom, jaký je život stravenky. Někdo vydá papír, dříve se tomu říkalo potravinový lístek. Má sice hodnotu 100 korun, ale prodá ho firmám za 103 korun.

Firmy jej dají zaměstnancům, kteří s ním zaplatí v restauraci. Za 93 korun ho pak odkoupí od restaurace. Stát přispívá zhruba 25 korun na stokorunu v daňovém zvýhodnění. Z toho však v podstatě 40 procent zabere tento systém. A to jen proto, že tady kolují nějaké lístky. Naším problémem, který je tady dlouhodobě, jsou naprosto nemravné požadavky na výši provizí od toho, kdo vytiskne tento potravinový lístek.

Vidíte nějakou šanci na změnu?

Protože je tady tato situace, tak jsme rádi, když sem přichází noví hráči. Nové firmy, které budou mít mnohem lepší podmínky a restauratéři budou podporovat je. Je zajímavé, že ti noví hráči mají úplně nové provize. Třeba 2,5 procenta pro restaurace.

Budeme-li se bavit o provizích, tak bych řekl, že tam zaprvé prostor je a zadruhé tím, že tito hráči vstoupí na trh, tak se trh určitě změní. Stejně jako v jiných oblastech. Přicházejí i stravenky elektronické, kdy se mj. dá zabránit nějakému zneužívání poměrně snadnějším způsobem. To bude další věc, která bude hrát roli na trhu.

Takže je nejvyšší čas stravenky skutečně zrušit?

To, jestli tady bude stravenka obíhat, nebo nebude, je spíš na politicích, my jsme se jen přidali k těm hlasům, které popisují, jak systém funguje, a připadá jim nelogický a nesmyslný. 40 procent toho, co dá stát, seberou tři firmy v ČR. Na druhou stranu náš problém se vyřeší tím, že sem vstoupí noví hráči – a my je určitě podpoříme.

Češi dál nakupují za stravenky i v obchodech

Motivují z vašeho pohledu stravenky lidi více obědvat?

To je velmi těžká otázka. Nějaký vliv určitě to, že dostanete stravenku, má. Na druhou stranu, když si vezmete, že stravenku můžete využít mnoha jinými způsoby, tak ta motivace chodit přímo do restaurace mi tam ustupuje. Za stravenku si mohu nakoupit u řezníka, v obchodě nebo jít do restaurace. Určitě tam nějaká motivace je, ale není úplně zásadní.

Jak vnímáte, že Češi za stravenky chodí nejen obědvat, ale nakupují s nimi právě i v obchodech?

Byť asi teď hovoříme trochu proti sobě, tak nejsme za to, aby se stravenky musely používat pouze v restauracích. Uvědomuji si, jaká je dnes situace ve společnosti. Pro určitou sociální vrstvu jsou stravenky poměrně důležitý příjem. Nejen že si nakoupí něco pro sebe v obchodu k jídlu – místo toho, aby šli do restaurace, nakoupí do domácnosti potraviny.

Jakékoliv omezování jenom proto, že tady kolují papíry, nemá smysl. Nechť si za to lidé koupí cokoliv, pokud to budou potraviny. Lidé jsou přitom dostatečně vzdělaní a inteligentní k tomu, aby, když dostanou příspěvek na stravu, ho utratili úplně stejně podle svých potřeb tak, jak to dělají s další části finančních prostředků, které získají.

Restauratéři: Bez stravenek lidé přijdou stejně

Fandí, či nefandí české restaurace stravenkám? Máte přehled, kolik jich je proti? 

Dělali jsme si průzkum a problém stravenek u restaurací spočívá právě v tom, že když si spočítají všechny náklady s tím spojené, tak zjistí, že navíc dotují ty firmy. Vyberou lístky a nějakou dobu trvá, než ty peníze dostanou zpátky. Je to to hlavní, na co si stěžují. 

Z průzkumu vyplynulo, že zhruba 70 procent stravenky akceptuje – a nemohou dovolit si je neakceptovat, protože zaměstnavatelé chrlí 300 milionů stravenek ročně a konkurence je veliká. Pokud nebudete stravenky akceptovat, tak ti lidé, kteří stravenky mají, půjdou pravděpodobně jinam. K 60 procentům provozovatelů restaurací na druhou stranu říká, že pokud by se stravenky úplně zrušily, nemají obavy, že by lidé přestali jíst.

Lidé by si tedy našli cestu do restaurace i bez stravenky?

Ano. Ten, kdo se dosud chodil stravovat do restaurace, tak nezmění svůj zvyk jenom proto, že místo papíru dostane peníze. A ten, kdo tak nečinil dosud, to stejně do budoucna činit nebude. Ti, co si nakupují potraviny v supermarketech, budou určitě dál v tom svém zvyku pokračovat.

Jak vidíte z pohledu restaurací budoucnost stravenek v Česku? Zmínil jste např. elektronické stravenky...

Technologie se vyvíjí hrozně rychle, v ČR je stále větší obliba platit kreditní kartou. Zajímavé zjištění je i to, že když člověk platí v restauraci hotově, utratí v průměru 200 korun na osobu, když platí kartou, tak 400 korun. Ke kartám přistupujeme jakoby k plastovým penězům a necítíme, že nám ubývá hotovost. To je spíš psychologická záležitost.

Vzhledem k těmto okolnostem bezplatební styk jednoznačně půjde dopředu a technologie se budou dál měnit. Dnes jsou možnosti platit i mobilním telefonem a s příchodem dalších generací budou platby bezhotovostní upřednostňovány proti hotovostním.   

Restaurace mnohdy trápí i EET a byrokracie:

Video  Premiéra EET v Česku: Podnikatele zdržují překlepy a instalace certifikátů.  - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

Video  Nové EET pokladny: Umí i „trknout“ obsluhu, když ignoruje hosta.  - Michal Sedlický, Lukáš Červený, David Vaníček
Video se připravuje ...

panda82 ( 17. května 2017 11:48 )

Nu provize si dávate do režie, nebudou stravenky, nebudou hosté, naopak obchody platbu rozšiřují, těm provize nevadí, tu provizi máte stejně v tom jídle započtenou

Petroblesk ( 12. března 2017 07:43 )

Home sharing je fajn, ale wife sharing, tedy sdílení manželek, je lepší. Člověk si nějakou cizí manželku na čas vypůjčí a až se jí nabaží tak ji zase vrátí. A s cizí manželkou můžeš zacházet skoro jako s cizím autem: Nemusíš ji šetřit a můžeš si s ní dělat, co chceš. A taky přijde levněji než ta vlastní. Do vypůjčeného auta sice taky musíš kupovat benzin, ale pořizovací náklady, pojištění a STK platit nemusíš.

Lena2006 ( 11. března 2017 19:56 )

nelíbí, neboť se to hned zase zdaní a budu mít menší částku ... za chvíli se zdaní i prd

Lena2006 ( 11. března 2017 19:54 )

u nás v obchodě stravenky neberou a důvodem je právě dopočítání na vrácení (slova přímo majitelky) ... v době PC jsou pro někoho počty velký problém

janejaneja ( 11. března 2017 17:01 )

ov21: A budeš to jíst každý den ? 2 rohlíky a plátek sekaný ? Měli by stravenky zrušit. Peníze za ně dávat přímo do výplaty a pěkně si obědy plaťte a vařte sami. Nelíbí, co ?

Zobrazit celou diskusi