Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Komentář: Stravenky dávno ztratily původní smysl. Zůstanou aspoň na sex?

Placení stravenkami v obchodech se jejich vydavatelům příliš nezamlouvá.
Placení stravenkami v obchodech se jejich vydavatelům příliš nezamlouvá.  (Autor: Blesk - Alexandr Malachovský a Jarmila Hluchá)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
2. června 2016
12:10

Léta to perfektně funguje jako bonus od zaměstnavatelů, který si zaměstnanci automaticky počítají do výplaty. Pouze za částečnou úhradu vám k výplatní pásce díky odpisu z daní přihodí i obědové stravenky ve vyšší nominální hodnotě, které pak mnozí používají spíš jako (ne)potravinové lístky. To brzy možná končí, zhrozili se teď lidé.

Když se na stravenky pokusily sáhnout vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase, jež chtěly zaměstnavatelům zrušit jejich daňové zvýhodnění, padly kvůli tomu málem ještě dřív, než nakonec padly doopravdy. Tak moc si lidé na stravenky zvykli, protože se z nich stala sice omezená, zato však plnohodnotná měna.

Teď chtějí použití stravenek omezit sami jejich vydavatelé, ti pro změnu z pudu sebezáchovy: omezením jejich použití třeba pouze ve smluvních zařízeních s konkrétním zbožím chtějí předejít jejich úplnému zrušení, které by je připravilo o mnohamiliardové zisky. Bez uvedení konkrétních chystaných změn to oznámila Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která pak ale své vyjádření výrazně zmírnila.

Je pravda, že stravenky dávno ztratily svůj původní smysl, tedy abychom si za ně kupovali teplý oběd. Ostatně nejlíp vám to napoví i francouzský název jedné z hlavních stravenek – Chéque Dejeuner. Ten česky neznamená dvacet deka zlevněného vlašáku v krabičce, ale skutečně oběd.

Zneužívání stravenek pro nákupy často i ne úplně potravinového zboží v hypermarketech měly zabránit i limity maximální útraty, jenže i na ně jsme s pomocí hypermarketů vyzráli tradiční českou uličkou: pokladní nás ochotně nechávaly rozdělit větší nákup na několik částí.

Na podobné zneužívání stravenek se poukazuje dlouho. Je však otázka, k jak moc zdravému obědu povede i jejich omezené použití. Třeba Němci s nimi můžou platit pouze za teplé jídlo, běžte se ale podívat do mnohých českých bufetů a hospod: i zlevněný studený vlašák vašemu tělu ublíží míň než většina teplého jídla. Navíc je pravda, že stravenky podporují domácí spotřebu, o níž dokola mluví i ekonomové: na rozdíl od peněz je totiž nejde nosit (aspoň ne oficiálně) do banky a málokdo si je zřejmě zašívá i do matrace. Většina lidí je prostě hned pustí do oběhu.

Pravda, občas i za výhradně nepotravinové zboží. Třeba sex za ně začaly nabízet některé „společnice“ už před časem. Nikdo zatím neřekl, jestli by stravenky braly i bez možnosti nakoupit si za ně jídlo v obchodě. Na druhou stranu je fakt, že i placený sex na privátu během oběda je stoprocentně zdravější než bůček se šesti knedlíky, zelím a sladkou limonádou.

Samo ( 2. června 2016 15:21 )

Není zde větší pako a vozembouch než Carmin. Každý jeho příspěvek je poskládaný z nesmyslů poskládaných k sobě bez ladu a skladu a to neustále opakuje v jakékoliv diskusi o čemkoliv. Řeč je o tom, že když se snažila stravenky zrušit pravicová vláda, tak málem padla a když totéž chce udělat Babiš a spol., všechno dobří bolševici, je všechno v pořádku a ještě je za to pochválíte.Zajímavé je, že Carmin nesleduje, jak krásně a elegantně tuneluje Státní rozpočet Babiš. Je to zřejmé z toho,6e si nechal napsat zákon o pokračování pěstování řepky olejnaté až do roku 2020 a bude za to pobírat státní dotace přesto, že v Evropě už od toho upustili. Zajímavé, že si Carmin nevšímá, že Babišovy firmy vyhrávají 80 procent státních zakázek a i díky tomu vzrostly zisky Babišovy firmy Agrofert o 40 procent za rok 2015 oproti roku 2014.

e.44 ( 2. června 2016 14:23 )

Tos dělala u nějakýho žabaře, co obchoduje s žabařema? Solidní obchodník by nikdy neobchodoval s ňoumou, co platí při obchodní schůzce stravenkama.

Ruudazvostravy ( 2. června 2016 13:50 )

 Tý býku,paráda,stravenki na seks.To bi je mohly rozdávat na socyjálce Ro(so)mákům mýsto žebračenek na čůčo,ny?

petcim ( 2. června 2016 13:00 )

No, já je dostávám a jsem spokojená, někdy je využiji v restauraci a někdy na nákupu, kdy kupuju suroviny na jídlo, které si pak uvařím na oběd do práce....musím říst, že jsem s nima spokojená, zaměstnavatel platí 2/3 stravenky a já zbytek.

jana999 ( 2. června 2016 12:59 )

hlavně si je hodně zaměstnavatelů odebírá na zaměstnance a zaměstnancům je nedá má levné jídlo po hospodách, moje zkušenost z posledního zaměstnání, majitel jimi platil v hospodě při obchodních schůzkách takže si to odečetl dvakrát z daní

Zobrazit celou diskusi