Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Platit za rodinný nákup stravenkami? Zneužívání, zlobí se jejich vydavatel

Autor: Adam Jaroš, tmp - 
2. června 2016
05:00

Nápad omezit stravenky na pouhý nákup teplých jídel v restauracích okamžitě vyvolal vlnu negativních reakcí. Podle MF Dnes chtějí zpřísnit pravidla sami vydavatelé. Jak ovšem zjistil deník Blesk, žádná konkrétní omezení se zatím nechystají. Na zneužívání by si ale firmy rády posvítily.

„V současné době na stole neleží žádný konkrétní návrh, který by celý systém upravoval. Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) je nicméně připravena společně se státem a dalšími partnery nalézt řešení, které naplní původní účel stravenkového systému, řekl Blesk.cz předseda asociace Martin Bulíř. Podle něj bylo vždy smyslem stravenkového systému motivovat zaměstnance ve firmách, kde není závodní jídelna, k pořízení oběda v jiném stravovacím zařízení.

„Vznikl proto systém, kdy zaměstnavatel, který nemá možnost závodního stravování, poskytuje zaměstnanci stravenky, a to jako alternativu za chybějící vlastní stravovací provoz. Asociace podporuje pravidelné stravování, které má pozitivní dopad na zdraví zaměstnanců,“ popsal předseda. Hned ovšem zmínil dlouhodobé nedostatky, které současný systém umožňuje, jelikož v zákoně není vymezeno užití stravenek.

„Cílem profesního sdružení APROPOS je dlouhodobě usilovat o to, aby se stravenky využívaly ke svému původnímu účelu, tedy k zaměstnaneckému stravování v rámci pracovní doby. Nechceme zamezit využívání stravenek v obchodech, nýbrž zamezit jejich zneužívání,“ dodal. A jeho informace potvrdili i samotní vydavatelé stravenek.

„Rozumíme snaze o zpřesnění užívání stravenek, které mají sloužit k zaměstnaneckému stravování v rámci pracovní doby. Oběd může mít samozřejmě různé podoby, ale rozhodně sem nepatří alkohol nebo tabákové výrobky, nastínil deníku Blesk ředitel stravenkové firmy Business Development Sodexo Benefity Tomáš Kopřiva.

Vedeme pouze diskusi

Také zástupce další stravenkové firmy odsoudil zneužívání stravenek. „Není naším cílem zamezení využívání stravenek v obchodech. Jsme pro to, aby si lidé nadále v obchodech mohli koupit jakékoliv potraviny do práce, chceme pouze omezit možnosti zneužívání stravenek jako platidla například za velké rodinné nákupy. O tomto vedeme nyní pouze diskuse, žádná úprava norem nyní není aktuální,“ řekl Marek Pražák, mediální zástupce společnosti Edenred.

Podle zjištění deníku Blesk velké firmy v Česku o rušení stravenek zatím neuvažují. „Ne ve všech lokalitách, kde Siemens působí, je možnost se stravovat v blízké restauraci či firemní kantýně, a proto možnost nákupu potravin a domácího vaření je jedinou možností, jak se stravovat během pracovního dne,“ řekla Eva Slabihoudková z firmy Siemens. Stravenky používá také Česká pošta. „Rušení stravenek nepředpokládáme,“ ujistil mluvčí Matyáš Vitík.



jirimat ( 14. září 2016 20:30 )

Zrušit stravenky úplně, v obchodě,když jimi platí, tak to trvá strašně dlouho, a to dohadování, co si za ně může koupit, to je na pár facek!

bre-burda ( 2. června 2016 12:34 )

Proč musím konzumovat hnusnou hospodskou stravu a ne si koupit surovinu a uvařit si sám, dle svého gusta, diety a kvalitněji? Asi proto, že by hospodští neměli vejvar!

bobou ( 2. června 2016 09:58 )

Zase jeden nesmyslný článek. Firmy, které mají vlastní stravovací zařízení vůbec stravenky používat nesmějí. V obchodech vezmou pouze 5 kusů stravenek a vracejí pouze do 5 Kč. Prodávat smějí pouze potraviny. Jestli se někde za stravenky prodává alkohol, cigarety, drogerie, pak je to věc ČOI. Stravenky byly opravdu původně tištěny pouze na placení v restauracích, ale pak se povolil i nákup potravin. Nedá se výše popsané kontrolovat? Pak by se asi opravdu možná mělo uvažovat o jejich zrušení.

ridic ( 2. června 2016 09:30 )

Zase jedna vymoženost, kterou zařídili komunisti a tahle "demokratická" vláda zase kouká jak to zrušit. Stále jenom vymýšlejí jak nás dole okrádat a trestat. Tak ať tu firmu, co vydává stravenky zruší. To by bylo nejlepší. Ať jsou rádi, že mají práci a ať nechají na lidech, jak to zužitkují. Ale to je holt ta demokracie, každej kafrá do všeho. Ono to stravování v restauracích a fast foodech není zrovna nejzdravější. Většina lidí si za to koupí potraviny, protože nic jiného za to neprodají, a uvaří si to co chce. Ale zřejmě to bude zase loby z restaurací, aby měli větší tržby.

1pepan ( 2. června 2016 09:09 )

Výrobci stravenek parazitují na pracujícím lidu, tak proč nákup za ně omezují? Jestli se jim nelíbí, že je to živí, tak ať si ty stravenky trčí za klobouk. Já se obejdu.

Zobrazit celou diskusi