„Ráda bych, ale s ohledem na bezpečnost nemůžu. Prosím řidiče, aby sledovali aktuální dopravní informace,“ sdělila pro Blesk.cz pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová. Blesk.cz pro vás ale základní změny v dopravě zmapoval.

Zvýšená bezpečnostní opatření přijatá se státní návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v české metropoli znamenají nejen dopravní omezení, ale zároveň informační embargo ze strany policie na jakékoliv bližší informace. A to i týkající se dopravních omezení.

Dopravní uzavírky a omezení v úterý. Nad Vltavou se večer rozzáří ohňostroj.
Autor: Blesk - Jarmila Hluchá

Ohňostroj zastaví u Národního divadla auta i tramvaje

V úterý ve 20:45 je plánován ohňostroj na Vltavě. Vzhledem k tomu policie omezí dopravu podél Vltavy v centru města. „Omezení se budou týkat po nezbytně nutnou dobu zejména Mostu Legií a Smetanova nábřeží v době cca od 20 do 22 hodin. V tuto dobu bude rovněž omezen lodní provoz na Vltavě,“ sdělila Andrea Zoulová. Řidičům v tomto ohledu doporučila zvolit jinou trasu, např. po magistrále či objížďku přes Mánesův most a dále levobřežními komunikacemi.

Uzavírka v době ohňostroje se dotkne i tramvají. Provoz linek 9, 12, 17 a 22 v oblasti křižovatky Národní divadlo může být přerušen v době zhruba mezi 20:15 a 21:15. Právě ze Smetanova nábřeží a Mostu legií přitom budou mít lidé na ohňostroj nejlepší výhled.

Protesty na Kampě a Pohořelci

Karlův most je částečně uzavřen a neklidný den zažila také sousední Kampa a prostor u Sovových mlýnů. Přestože policie Kampu uzavřela, přibližně 500 lidí tam v úterý protestovalo proti sbližování Česka a Číny.

Protest se odehrával na dohled od Lichtenštejnského paláce, kde s českými politiky jednal čínský prezident. Stejně jako v pondělí přišli demonstrovat i příznivci čínské politiky, vyzbrojeni velkými čínskými vlajkami se snaží zakrýt vlajky a transparenty odpůrců režimu. Ti si tentokrát přinesli teleskopické tyče, aby své vzkazy dostali výš na viditelné místo.

Z Kampy se demonstranti za doprovodu policistů vydali směrem na Hradčany. Původně ohlášené „Shromáždění za Tibet“ se však kvůli uzavírkám v okolí Pražského hradu uskuteční na nedalekém Pohořelci.

Uzavřené je Hradčanské náměstí a celý den až do ukončení provozu je odklonem vedena tramvajová linka č. 22. Zrušeny jsou tak zastávky Královský letohrádek, Pražský hrad, Brusnice a Pohořelec, linka je vedena odklonem přes Hradčanskou a Vozovnu Střešovice a Hládkov na Malovanku.

Jaké další uzavírky na obyvatele a návštěvníky hlavního města čekají, nechce policie prozradit. „Z bezpečnostních důvodů nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ odmítla dotaz na aktuální dopravní uzavírky policejní mluvčí.

Praha reagovala na čínskou návštěvu:

Fotogalerie
16 fotografií