Čínský prezident Si Ťin-pching přiletí v pondělí do České republiky poprvé. Nenavštívil ani tehdejší Československo. Hradní protokoláři se proto při plánování přijímacích ceremonií i průběhu samotné návštěvy nemohou inspirovat minulostí, aby tak mohli navázat a případně tak udělat lepší dojem. 

Vítání bude pravděpodobně velkolepé. Podél třídy, kterou bude projíždět kolona s čínským prezidentem z letiště Václava Havla, jsou už vyvěšené čínské vlajky. Vítat ho budou také Bilboardy. 



Zatímco se Hrad snaží zavděčit, radní městké části Prahy 6 z humbuku okolo příjezdu prezidenta Číny nejsou tak nadšeni. Doufám jen, že Evropská ulice nebude 28. března lemována davy lidí s mávátky, kteří budou nadšeně vítat soudruhy, kteří ve velkém porušují lidská práva, utlačují malé národy a neustále se snaží eskalovat napětí v oblasti, kterou považují za svou sféru vlivu,” uvedl starosta Prahy 6 Ondřej Kolář. Vedení města se podle starosty snaží zavděčit „hradnímu pánovi”.

Tak fanklub pandy uz v předstihu dorazil na náplavku 󾍔

Zveřejnil(a) David Hrdina dne 24. březen 2016

Přípravy vrcholí nejen na Hradě a podél Evropské ulice. Velkolepé přivítání čínského prezidenta je v přípravách i na Náplavce. „Právě se dokončují poslední přípravy. Opravují se látky světelné instalace, které byly potrhané. Čínského prezidenta přivítají rozsvícením, ale na úplně jíné lodi právě v úterý. Do té doby budou čekat tady pod plachtami,” rozpovídal se Tomáš Potůček, který loď na Vltavě, na které jsou barevné figurky, hlídá. 

Světelná instalace byla k vidění už v rámci oslav příchodu čínského nového roku začátkem února na Výstavišti v Holešovicích. Akci i tehdy organizovala Česko čínská komora vzájemné spolupráce spolu s čínským velvyslanectvím v Praze a společností SÁGL Production.

„Mohu potvrdit, že výstavu lampionů ve tvaru vojáků terakotové armády připravuje a organizuje naše komora, stejně jako tomu bylo při oslavě čínského nového toku v únoru v Holešovicích,“ uvedl pro Blesk.cz Petr Mrhálek.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze