Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stravenkou v obchodě už asi nezaplatíte. Jejich vydavatelé volají po zpřísnění pravidel

Autor: bud - 
1. června 2016
08:50

Pravidla pro používání stravenek jsou v Česku příliš neurčitá a jejich vydavatelé volají po zpřísnění. V praxi by to mohlo znamenat, že bychom si za stravenky od zaměstnavatele mohli koupit třeba jen teplé jídlo v restauraci. Informoval o tom server idnes.cz, podle něhož Češi ročně ve stravenkách projedí 15 miliard korun. Asociace provozovatelů poukázkových systémů (APROPOS) tvrdí, že konec stravenek v marketech paušálně nechce.

V současné době je možné stravenkami platit i v obchodech za jakékoliv potraviny kromě alkoholu. To by se však podle firem vydávající stravenky mělo změnit. „Pravidla jsou velmi vágní. Chceme, aby se zpřesnilo, na co se stravenky smějí použít a za jakých podmínek,“ řekl pro idnes.cz Martin Bulíř, šéf APROPOS. Podle něj je pojem jedno hlavní jídlo denně příliš obecný a dá se zneužívat.

Stravenkové firmy, které na českém trhu působí, by proto uvítaly, kdyby se v chystané novele zákona o dani z příjmu přesně definovalo, co a kde bude možné stravenkami platit. Rovněž chtějí, aby bylo možné stravenky uplatnit pouze v obchodech nebo restauracích, které patří do smluvní sítě. Zástupci firem už jednali s ministerstvem financí, to však zatím s úpravami současných pravidel váhá.

Později ale asociace vydala zpřesňující stanovisko, ve kterém mimo jiné stojí: „Nechceme zamezit využívání stravenek v obchodech, nýbrž zamezit jejich zneužívání.“ Podle Bulíře se provozovatelé pouze snaží poukázat na nedostatky v zákoně. „V současné době na stole neleží žádný konkrétní návrh, který by celý systém upravoval,“ dodal šéf APROPOS.

V Německu se stravenkami jen do restaurace

Přísnější pravidla už platí v některých evropských zemích. Například v Německu je možné stravenkami platit jen za teplé jídlo k obědu, ve Švédsku zase zrušili možnost dávat si stravenky pro zaměstnance do finančních nákladů.

V Česku působí tři hlavní vydavatelé stravenek, firmy Edenred, Le Cheque Déjeuner a Sodexo. Ročně se ve stravenkách protočí víc než 15 miliard korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

DjMartin ( 6. března 2017 21:20 )

 Přesně. Vzal jsem si od zamestnavazale dobrovolně 20 strávenek.po měsíci jich mám 16.v obchodech je vůbec neberou a bohužel sem se do hospůdky na jídlo nedostal každý den . Tak na co stravenky?

nototo ( 12. září 2016 10:35 )

 Hlavně nás srovnávat s ostatními zeměmi EU, ale platy s Německem srovnat na stejnou hladinu to už politici nechtějí .... Jen co se hodí do krámu .. Zakázat 100% hypotéky tak aby si obyčejní lidi a mladé rodiny nemohli dovolit bydlet ve vlastním a už jim zakázat aj žrát .. Z těch platů máme asi čarovat stát nepodporuje jen plať ale našetřit už nemáš z čeho ...vzal bych tomu kdo to vymyslel prachy dál mu nakrk rozpočet rodiny do ruky 12 000 a pojď ukaž se (zaplať hypoteku , zalohy energii ,školu ,školku a jídlo na měsíc popřípadě léky a neschopenka 3dny gratis doma) a za stravenky si choď s dětmi do restaurace však jest můžete jednou týdně ne? A kde jsou ty platy Němců v nedohlednu ? A jejich auta které si můžou dovolit že svých platů a ty dřeš jak kůň a odměnou je 15let staré auto na které škudliš jak blázen pokud se doma něco nerozsype

Katy197 ( 10. září 2016 18:06 )

 Zase nám cpou EU? A...napadlo někoho z těch chytráků, kteří předstírají práci, že ne každý má čas a možnost si zajít na jídlo do restaurace? Tak proč bych si nekoupila jídlo v obchodě a nevzala si ho s sebou do práce? Protože...restaurace mají v pět ráno a v deset večer, kdy chodím do páce, už zavřeno...

ridic ( 1. června 2016 19:27 )

Zase jedna vec, kterou zavedli uz komunisti, ale tato "demokraticka vlada" to zase chce zrušit. Zdrazit vodu, rekre poplatky a dalsi a dalsi vylepseni pro obycejne lidi. Hlavne vsechny vyhody nechat tem flakajicim se poslancum...... levne zradlo pro ne v jejich kantynach, 100% PN, nepritomnost pri jednanich v parlamentu s hloupymi omluvenkami, Babis se nezucastnil jednani, protoze to je zbytecne, protoze mel dulezitejsi praci - rozdaval koblihy tem svym voli-cum. Tak jen demokraticka vlado, vymyslejte dalsi a dalsi "tresty" pro tu "chatru" dole, na chudy lidi musi byt prisnost.

mili5 ( 1. června 2016 17:11 )

Stravenky se hradí částečně z FKSP a částečně si je zaměstnanec hradí sám. Nevím tedy, proč by se měly rušit, jak zde někteří píší, nebo proč by měl někdo určovat, co si za ně koupím.

Zobrazit celou diskusi