Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechy ohrožuje novodobé otroctví, tvrdí studie. I kvůli prostituci

Autor: ČTK, bud - 
31. května 2016
09:30

Česko patří v rámci Evropské unie k zemím s vysokým stupněm moderního otroctví, ohroženo je více než 42 tisíc lidí. Patří k nim i lidé, kteří se do problémů dostali kvůli dluhům. Ve světě se podle zprávy nucená práce týká celkem 45,8 milionu lidí, což je o 28 procent více, než se dosud předpokládalo. Z toho více než polovina připadá na pět zemí – Indii, která drží prvenství, a dále Čínu, Pákistán, Bangladéš a Uzbekistán.

V moderním otroctví žijí lidé, kteří se do své situace podle autorů zprávy dostali například kvůli dluhům, pašování lidí, vynucenému sňatku či sexuálnímu využívání pro komerční účely. Ve světě se podle zprávy nucená práce týká celkem 45,8 milionu lidí, což je o 28 procent více, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to ze zprávy londýnské nadace Walk Free Foundation (WFF).

Prvenství v absolutních číslech sice drží Indie, kde žije v moderním otroctví 18,35 milionu lidí, ale v poměru na počet obyvatel vede Severní Korea. V této asijské zemi je podle WFF zotročeno 4,37 procenta populace. Po KLDR následuje Uzbekistán a Kambodža.

Ohroženo je prý 42 tisíc lidí

Podle zprávy je Česko cílovou zemí například pro nucenou prostituci. Často jde o dívky z východních zemí, Nigérie, Filipín nebo z Vietnamu, které jsou tady oběťmi nucených a ponižujících prací.

V Evropě je na tom nejhůře Makedonie (0,64 procenta), následovaná Tureckem, Polskem, Bosnou a Hercegovinou, Rumunskem, Řeckem a Českou republikou (0,404 procenta populace). Na Slovensku žije v moderním otroctví 0,228 procenta obyvatel.

Nejlépe si v Evropě vede Lucembursko, Irsko a Norsko. To jsou země, kde je míra moderního otroctví nejnižší. Studie se zabývá problematikou moderního otroctví ve 167 zemích světa. Zkoumá úroveň zranitelnosti k zotročování či vládní politiky na potlačení otroctví.

Zobrazit celou diskusi