Myši, plíseň a náhražky. Další „restaurace hrůzy“ zavřeli inspektoři
Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Téměř při každé třetí kontrole v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech či cukrárnách inspektoři zjistili porušení předpisů.
Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.
Nepořádek a použití náhražek
„Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,“ uvedl Kopřiva.
K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku – třeba v nápojových automatech.
Označování alergenů se zlepšilo
Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech. O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.
„Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017,“ uzavřel Kopřiva. SZPI má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.
Tak blbě se mi už dlouho po ránu neudělalo! Je to hnus, a představa, že možná právě v takových restauracích si občas dávám jídla, mi způsobuje nevolnost i nadále! Jsou to vůbec lidé, nebo v tomhle oboru pracují hlavně prasata?!
