Myši, plíseň a náhražky. Další „restaurace hrůzy“ zavřeli inspektoři

Autor: ČTK, ula - 
6. ledna 2017
16:50

Státní zemědělská a potravinářská inspekce loni provedla téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, 84 zařízení bez odkladu uzavřela. Téměř při každé třetí kontrole v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech či cukrárnách inspektoři zjistili porušení předpisů.

Řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin, uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Společné stravování podle Kopřivy představuje nejproblematičtější segment v rámci kontrolních kompetencí inspekce. Z hlediska zdravotních rizik jsou nejzávažnější pochybení v hygieně potravin, které zároveň patří k těm nejčastějším.

Nepořádek a použití náhražek

„Jedná se mimo jiné o dlouhodobou rezignaci na úklid v provozovně, rizikový technický stav zařízení a prostor provozovny, absence přívodu teplé vody, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,“ uvedl Kopřiva.

K často zjišťovaným prohřeškům patří i klamání spotřebitele a falšování. Typickým pochybením je zneužití označení sýr a smetana při použití náhražek, dále zneužití chráněného označení původu, například u parmezánu. Kontroloři často zjišťují také klamavě deklarovanou stupňovitost piva nebo klamavé užití názvu „čokoláda“ u směsí s nižším obsahem kakaového prášku – třeba v nápojových automatech.

Označování alergenů se zlepšilo

Mírné zlepšení oproti předchozímu roku lze podle inspekce konstatovat u poskytování informací o alergenních látkách v jídle. Z 2503 kontrol zjistili inspektoři pochybení ve 12 procentech. O rok dříve chybovala téměř každá pátá kontrolovaná provozovna. Prohřešek měl nejčastěji podobu neposkytnutí informace, nesrozumitelné nebo zavádějící údaje, případně označení alergenů pomocí číselných kódů bez dalšího vysvětlení. V několika případech kontroly SZPI odhalily nedeklarovanou přítomnost lepku.

„Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, bude SZPI pokračovat v kontrolách segmentu společného stravování v nesnížené intenzitě i v roce 2017,“ uzavřel Kopřiva. SZPI má pravomoc kontrolovat restaurace od ledna 2015.

paralenka ( 7. ledna 2017 08:52 )

 Tak blbě se mi už dlouho po ránu neudělalo! Je to hnus, a představa, že možná právě v takových restauracích si občas dávám jídla, mi způsobuje nevolnost i nadále! Jsou to vůbec lidé, nebo v tomhle oboru pracují hlavně prasata?!

pepen ( 7. ledna 2017 08:41 )

V životě jsem v jejich odporných restaurací nejedl!!!!Kamarád pracoval u jedné obch.společnosti a povídal co jsou to za prasata-sežerou vše-od potkanů,červů atd.Nikdy bych jim nedal povolení na podnikání ve stravovacích službách!!!Odporný dobytek!!!!

Zobrazit celou diskusi