Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kauza Čapí hnízdo: Jak šel čas s nejsledovanějším případem Česka

Autor: ČTK, nkov - 
19. ledna 2018
15:31

Přinášíme vám výběr událostí kolem případu farmy Čapí hnízdo. Sněmovna v pátek vydala Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka ke stíhání v případu dotace na stavbu farmy.

Čapí hnízdo přehledně:

  • 2006 - Začala přestavba statku na konferenční centrum Čapí hnízdo. V únoru 2006 se majitelem areálu u Benešova stala firma Imoba z holdingu Agrofert, který patřil Andreji Babišovi.
  • 1. prosince 2007 - ZZN AGRO, s.r.o. Pelhřimov z Agrofertu se přeměnila na stejnojmennou akciovou firmu s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla a.s. ZZN Pelhřimov. ZZN AGRO Pelhřimov se později přejmenovala na Farmu Čapí hnízdo, majitelé akcií byli od té doby anonymní.

  • 20. srpna 2008 - Výbor Regionální rady ROP Střední Čechy schválil dotaci 50 milionů korun na projekt Farmy Čapí hnízdo.
  • Červen 2010 - Farma byla dokončena a otevřena. V médiích byla spojována s Babišem, který ale vlastnictví odmítal.
Čapí hnízdo. Čapí hnízdo. | archiv Blesku
  • Září 2010 - Udělením dotace Čapímu hnízdu se zabýval týdeník Ekonom. Podle něj byla firma brána jako malý podnik, a jak časopisu potvrdil středočeský dotační úřad, v případě propojení s kapitálově silnější společností by dotaci nezískala.
  • Únor 2011 - Při jednom z auditů bylo zjištěno, že farma požádala v roce 2009 o jednu platbu dříve, než uhradila příslušnou fakturu. Kvůli porušení podmínek byla firmě vyměřena pokuta, v roce 2012 byla většina pokuty odpuštěna.

Babiše s Faltýnkem (oba ANO) vydali poslanci k trestnímu stíhání. Oba se bránili, že nic neprovedli a jde o snahu ovlivnit volby. Babiše s Faltýnkem (oba ANO) vydali poslanci k trestnímu stíhání. Oba se bránili, že nic neprovedli a jde o snahu ovlivnit volby. | Foto CNC - Jakub Poláček

  • Listopad 2013 - Podle Babišova prohlášení z 13. března 2016 skupina Agrofert převzala "ztrátovou a předluženou farmu".
  • Červen 2014 - Společnost Farma Čapí hnízdo zanikla poté, co zákon zakázal anonymní akcie na majitele. Sloučila se s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti Agrofertu.

2017: Babiš odchází z vlády

  • 24. května - Babiš opustil vládu.

Video  Babiš se naštval: Celý případ Čapího hnízda je prasárna a svinstvo  - Blesk TV
Video se připravuje ...

  • 26. května - Na twitterovém účtu skupiny Julius Šuman, která zveřejnila nahrávky s Babišem, se objevila auditorská zpráva ministerstva financí o farmě. Dokument dochází k závěru, že nelze prokázat ani vyloučit propojení Čapího hnízda s Agrofertem v době žádosti o dotaci.

2018: Přichází zpráva OLAF

Premiér Andrej Babiš Premiér Andrej Babiš | ČTK

Video  „Konečně to máme za sebou.“ Zákonodárci vydali Babiše policii, většina si oddychla  - Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

wyxiy ( 20. ledna 2018 05:26 )

Kalousek - neměl už dávno hnít na hradě Mírově za katrem ? Stop vítačům černého zla z AFRIKY+ASIE ! JUDr. Válková řekla v TV včera, že jako trestní právnička nevidí v Babišově + Faltýnkově spise tzv. ČH žádný důkaz. Jděte tedy do hajzlíčku, vy, štváči proti Babišovi a Faltýnkovi, tzn. : trapný a křečovitě nenávistný Kalousku, suchare ubohý Fialo, tzv. černé palice hysterické - Adamová a Udženije a Červíčkova blondýno Černochová, Švejku Gazdíku, tzv. nulo Mirko Němcová, tzv. žlučový Bartoško, tzv. tupý Bendo, tzv. celá STAN kopírko po ODS, celá tzv. tunelářská grupo ODS+TOP a podlézavá Bílá brado KDU ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa