Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš je v hledáčku policie kvůli dluhopisům. Vidí za tím Chovance

Autor: mah, ČTK - 
1. května 2017
11:00

Kolem nákupu korunových dluhopisů společnosti Agrofert je čím dál rušněji. Nedaněné cenné papíry, které si pořídil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO), už neprověřuje jen specializovaný finanční úřad, ale zajímá se o ně i policie. V pondělí to uvedl týdeník Respekt, kterému to Babiš potvrdil, policie případ zatím nechtěla komentovat. Vicepremiér zopakoval, že jde o organizovanou kampaň proti jeho osobě.

Babiš akci policie přičítá ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD). „Mě vyšetřuje Chovancova policie všude,“ sdělil Respektu Babiš a dodal: „Říkal jsem Chovancovi na vládě, nechť si otevře speciální oddělení na stíhání Andreje Babiše a jeho Generální inspekce bezpečnostních sborů to bude vděčně dozorovat.“

Chovanec na Twitteru v reakci uvedl, že kdyby dostal korunu za každou Babišovu lež, mohl by si „koupit opravdu hodně korunových dluhopisů“. Ale že prý nechce.

Policie případ nechtěla komentovat. „Náš útvar nebude k vašemu dotazu poskytovat žádné informace,“ řekl týdeníku mluvčí Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem Jaroslav Ibehej.

Specializovaný finanční úřad si vyžádal od společnosti Agrofert podklady k veškerým dluhopisům, které firma vydala, řekl v neděli mluvčí podniku Karel Hanzelka. Prověřuje tak i jednokorunové dluhopisy nepodléhající zdanění, které od firmy za 1,5 miliardy korun koupil Babiš, který byl do letošního února vlastníkem Agrofertu.

Babiš čelí podezření z daňových úniků, obvinění odmítá a záležitost pokládá za organizovanou kampaň proti své osobě. Vysvětlení, které poslal Sněmovně, pokládá pravicová opozice i zástupci vládní ČSSD za nedostatečné.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že své rozhodnutí ohledně Babišova pokračování ve vládě založí na tom, aby bylo prospěšné pro stát i občany. K Babišovu dopisu se Sobotka chce vyjádřit během tohoto týdne.

Podívejte se na vyjádření premiéra Sobotky i vicepremiéra Babiše:

Video  Sobotkova tiskovka k odvolání Babiše: Celý záznam tiskové konference  - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

barboran ( 2. května 2017 22:01 )

Možná to bude Chovanec ale mohl by to být i Putin.

joudajoudovy ( 2. května 2017 07:39 )

ma-li byt neco spravedlive, pak zverejneni vsech drzitelu korunovych dluhopisu. napr. i ct s hejkalem moravcem, ktera zije z dani a poplatku. pokud kalousek s top, ods, vv a lidem, ale i pozdeji socani, lidovci, komunisti i usvit, neprisli s napravou zakonu, vcetne zdaneni, pak veskery krik vyse uvedenych je pouhou predvolebni taskarici a bicem na odpurce. je to az odporne jakym smerem se vedou predvolebni kampane v evrope i usa, a clovek si klade otazku, zda komunisticke motto: "kdo nejde s nami, jde proti nam", neni v dnesni dobe stale vice aktualni. bohuzel, natlak se vede ze strany podporovatelu centralizace, svetovych bank, korporaci, neziskovek a jejich dobre placenych pohunku. za hlasanim svobody a lidskych prav se ukryva dobyvacnost, okupace, podmaneni i likvidace narodniho spolecenstvi, ale i zmarene zivoty, znicena priroda, voda, vzduch a vydrancovane nerostne zdroje. od pradavna vsem mocipanum v jakemkoliv uskupeni neslo, nejde a nepujde o obcana, pouze o plny zok penez, moc i beztrestnost a po nas potopa. a tato vnucovana globalizace s nastolenim pseudodemokracie (i nasilim) ma zachranit svet? uprimne lituji budouci bezpaterni a cynicke generace....

panda82 ( 1. května 2017 14:26 )

No ať se napíši na první ale kroužkovat pak odzadu

panda82 ( 1. května 2017 14:22 )

Dluhopisy vymyslel a prodával Kalousek, co udělal s penězi, které utržil, rozdal kámošům, když větší část zkoupili cizinci, tak zkontrolovat všechny a nejen Babiše, Sobotka musí být na mraky strachem, vyzývá Babiše k rezignaci, uvědomuje si, že stejně vyhrává ANO a Babiš bude premiérem, a Sobotka utře

hejhej ( 1. května 2017 13:50 )

Dluhopisy a zákony k nim vyšly za minulé vlády, kdy byl min.financí opilec Kalousek. Před volbama začala hnusná, trapná honba na p. Babiše. Když už policie vyšetřuje, měla by vyšetřit všechny, kdo dluhopisy nakupovali a přibrat prodej OKD a jejich bytů a Sobotka, za co získal miliony na nadstandartní byt, rovněž za co má redidenci kalousek a vůbec, všechny politiky, jak " poctivě" získali majetek. Díky této štvanici na p. Babiše, ač to naše rodina neměla původně v úmyslu , budeme volit ANO. Podrazáci z ČSSD, TOP09, ODS a KDUČSL do vlády a parlamentu nepatří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa