Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš se nezná k Čapímu hnízdu. „Nemám s tím nic společného,“ tvrdí o pokutě

Autor: zst, kal, ČTK - 
9. března 2016
16:35

Za neoprávněné čerpání dotací na projekt ministra financí Andreje Babiše (ANO) Čapí hnízdo už padla pokuta. Podle auditních zpráv úřadů jde o šest milionů korun, uvedl ve středu internetový deník Neovlivní. Zástupci ekofarmy podle serveru pochybení uznali, i když ho původně odmítali. Samotný Babiš dal od problémů ruce pryč. „O tom nic nevím a nemám s tím nic společného.“ uvedl pro Blesk.cz

54 milionů korun z evropských fondů – tolik peněz dostalo Čapí hnízdo z Evropské unie. Aby na dotace pro malé a střední podniky dosáhlo, bylo dočasně vyčleněno z koncernu Agrofert, poté se ale do holdingu šéfa hnutí ANO vrátilo.

„Považujeme za nutné zdůraznit, že společnost Agrofert, a.s., v uvedené době neměla s Farmou Čapí hnízdo nic společného. Jedná se o zavádějící interpretaci, která má jediný účel - přilákat čtenáře,“ napsal koncern v prohlášení.

Už v roce 2011 se auditorům čerpání europeněz nelíbilo. Ekofarma proto měla dostat pokutu šest milionů korun za „velmi závažné“ provinění. Podle Andreje Babiše ale jeho projekt získal dotace zcela legálně a o žádné závadě se nikdy nezmínil.

„Dotace pro farmu Čapí hnízdo byla v minulosti opakovaně kontrolována úřady bez jakéhokoli nálezu,“ řekl k tomu Babiš minulý týden. Nyní pro Blesk.cz zmínil: „Čapí hnízdo vyšetřuje OLAF (Evropský úřad pro boj proti podvodům, pozn. red.), dále Evropská komise a Policie ČR, takže předpokládám, že tuto kauzu vyšetří. K dnešní zprávě auditu jsem se vyjádřil, že o tom nic nevím a nemám s tím nic společného.“

Auditoři farmě vyčetli, že dostala dotace dříve, než zaplatila dodavatelům za jejich práci. Čerpání dotací by ale mělo probíhat opačným způsobem – žadatel musí zaplatit, až pak může dostat část peněz zpět. Jedna z faktur, na jejímž základě Čapí hnízdo žádalo o dotace, ale v době přijetí peněz ještě nebyla proplacena.

„Takto provedená platba je v rozporu se smlouvou o poskytnutí dotace i s pravidly ROP, a proto je auditorským týmem považována za nezpůsobilý výdaj,“ okomentovali později v kontrolní zprávě k dotaci středočeští auditoři. Podpořili je i auditoři společnosti KPMG o dva roky později.

Podle Agrofertu nejsou podobné problémy při čerpání dotací z fondů EU neobvyklé, situaci podle něj zdramatizovala média. „Snaha médií udělat z administrativní chyby skandál za každou cenu je zarážející, ale zároveň jasně ukazuje na fakt, že má kauza jediný smysl - poškodit jméno společnosti Agrofert, a.s.,“ stojí také v reakci.

Pokuta byla původně 3,6 milionu korun, s penále ale podle deníku přesahuje šest milionů korun. „Pokud došlo k pochybení, jednalo se nanejvýš o pochybení administrativního charakteru,“ napsali za kongresové centrum Martin Herodes a František Slingr ve vyjádření k prvnímu auditu, o dva roky později ale pochybení uznali.

Pokutu ale nakonec firmě Andreje Babiše (ANO) prý v tichosti úřady odpustily. Konkrétně Výbor Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, tedy stejný úřad, který dotaci původně poskytl. Společnost zaplatila 37 tisíc korun.

Fiala: Babiš musí vyvodit odpovědnost

Kauza kolem Čapího hnízda by podle předsedy ODS Petra Fialy měla vést Babiše k vyvození osobní odpovědnosti. Musí se podle něj zvažovat i jeho setrvání ve vládě. „Babiš získal podivným způsobem 50 mil. na své „Čapí hnízdo“. Teď se navíc ukazuje, že lhal,“ napsal na sociální síti.

„Mně celý ten případ připadá stále skandálnější. Ptám se premiéra Sobotky: Co hodlá v této věci udělat?“ dodal. V minulosti podle něj byli ministři i kvůli mnohem menším případům vyzýváni, aby odstoupili.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek má za to, že pokuta není hlavním problémem u Čapího hnízda. „Ten problém je ten podvod, kdy za anonymní akcie schoval svoje vlastnictví, aby tu dotaci mohl vůbec dostat, míní. Pokud by bylo známo, že mu Čapí hnízdo patří, tak podle něj na dotaci neměl nárok. O odpuštění větší části pokuty v době, kdy byl sám ministrem financí, prý nemá žádnou informaci.

11karel11 ( 13. března 2016 15:28 )

Pne Babiši nedejte se, ONI se vás potřebují zbavit, protože jim nehrajete do karet. A víme kdo jsou ONI. Čapí hnízdo je překrásné, je pro veřejnost a je mi srdečně jedno, kdo je majitel.

rumungro ( 9. března 2016 20:02 )

Schází mi, pokud šlo o podvod, prokázání úmyslu, vyčíslená škoda, event. něčí tr. stíhání. Jinak se jedná, zatím, o jednu pozapomenutou fakturu.

stellastella ( 9. března 2016 19:33 )

 A ted se muze kontrola zamerit na Pruhonice

eliska963852 ( 9. března 2016 18:58 )

Jasně, taky zbouchnoul všechny samoživitelky a žere psy a kočky, v Babišových uzeninách.

1pepan ( 9. března 2016 18:25 )

Máš pravdu, už mu stačí jen ty nejlepší státní zakázky, které mu dnes v podstatě odsouhlasili, ani se nemusí namáhat s nejlevnější nabídkou, no neber to.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa