Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Babišův „nejlepší projekt“: Čapí hnízdo oficiálně vyšetřuje Brusel

Autor: zst, ČTK - 
2. března 2016
14:32

Evropský úřad proti podvodům (OLAF) zahájil oficiální vyšetřování okolností, za nichž firma Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) získala 50 milionů korun z evropských fondů na výstavbu benešovské luxusní farmy Čapí hnízdo. Společnost čelí podezření, že evropské peníze získala neoprávněně. Nyní hrozí, že stát bude muset dotace vracet. Informoval o tom server Neovlivní.cz. Ministr financí neoprávněné čerpání opakovaně odmítá.

„Po předběžné analýze OLAF zahájil šetření týkající se projektu v rámci firemní skupiny Agrofert,“ stojí ve stanovisku tiskového odboru OLAF. Úřad sice výslovně neřekl, o který projekt Agrofertu jde, web ale v Bruselu zjistil, že se týká Čapího hnízda. Babiš tam zřídil hotel, restauraci i soukromou ZOO s několika druhy koní, poníků, lam, dravých ptáků nebo vydrou.

Ministr financí podezření z dotačního podvodu při výstavbě Čapího hnízda opakovaně popírá. O problémech už se totiž spekuluje řadu týdnů. „Všechno proběhlo podle pravidel, bylo to kontrolováno víckrát. Nevím, proč to stále někdo živí,“ prohlásil Babiš naposledy v lednu. Stejně tak jakékoli pochybení odmítá holding Agrofert.

Šéf státní kasy v dokumentu České televize Matrix AB označil Farmu Čapí hnízdo za nejlepší projekt, který kdy vymyslel. Resort navštívila například početná skupina zahraničních velvyslanců, včetně amerického ambasadora Andrewa Schapira nebo britské velvyslankyně Jan Thompsonové.

Čapí hnízdo muselo kvůli dotacím dočasně pryč z Agrofertu

Padesátimilionovou evropskou dotaci získala v rámci projektů určených pro malé a střední podniky společnost Farma Čapí hnízdo, která původně patřila do Babišova holdingu Agrofert. Než ale o unijní miliony v roce 2008 požádala, akcie firmy byly převedeny na anonymní formu akcií na doručitele.

Agrofert jako obří holding totiž nesplňoval dotační podmínky. Po pěti letech, po které farma Čapí hnízdo musela dodržovat tyto dotační podmínky, se společnost vrátila zpět do Babišova koncernu, píše web.

Jak dlouho bude vyšetřování trvat, úřad nezveřejnil. Pouze podotkl, že v roce 2014 průměrná doba vyšetřování byla 21 měsíců. „Od té doby se délka vyšetřování významně zkrátila,“ napsal tiskový odbor Evropského úřadu proti korupci.


Projekt Čapí hnízdo od letošního ledna řeší i česká policie, které odeslal detailně zpracované trestní oznámení pro podezření na dotační podvod anonymní pisatel. Policie informace vyhodnotila jako vážné, o tom, zda bude někdo obviněný, ale zatím nerozhodla, uvedl deník.

ad-ga ( 16. března 2016 12:49 )

ad-ga:Proč nikdo nevyšetřuje prolomení Benešových dekretů Havlem a věčně ospalým knížetem? Proč se jim vracel majetek, na který už neměli nárok? Proč se nešetří dotace Schwarzenberkovi na rybníky? Kde vzal Kalousek peníze na tak honosnou vilu? Ale je před volbami, tak se musí vytahovat dotace pro Babiše, které prošly mnoha kontrolami i evropskými. hnus v této republice.

osinek ( 3. března 2016 01:34 )

Chceš troubelo další příměry jak Babišovy firmy dojí státní kasu "v přímém přenosu"? Ministerstvo život. prostředí (ministrem je Babišův poskok Brabec, který byl ředitelem jiné Babišovy chemička Lovochemie ) odkleplo Babišově chemičce Deza Va Valaš. Meziříčí ekologickou dotaci" 225 milionů korun?! Deza je součástí Babišovy skupiny Agrofert Někteří novináři poukazovali na tento evidentní konflikt zájmu Babiše, když podřízený Babiše přihrál velké státní dotace Babišovým firmám Ten "expert" Harmonie obhajující podvody Agrofertu dělá ze sebe hlupáka

harmonie ( 2. března 2016 19:43 )

Drž se daného tématu, je o Čapím hnízdě. Až bude k jinému, povím své. Socane.

harmonie ( 2. března 2016 19:40 )

1pravda1 ( 2. března 2016 19:33 )

Poslanci zase žvaní o kravinách, otevírací doba obchodů, název státního svátku - kdy už konečně schválí Zákon o přiznání majetku a příjmu!!!!!!!!!!!!!!! to se pak budou dít věci, že Kalousku, co si stamilionový majetek přepsal na bývalou manželku a děcka a sám sis raději neponechal nic, nebo to máš zakopané? Chcete se zbavit Babiše za každou cenu, ale on je zatím nejlepší ministr financí, jaké ho jsme měli. Čapí hnízdo mě nezajímá - mě zajímá kdo vlastní solární elektrárny, kam jde ročně spousta miliard korun ze státního!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa