Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Policie žádá novou Sněmovnu o vydání Babiše a Faltýnka. Kvůli Čapímu hnízdu

Autor: ČTK, vei - 
21. listopadu 2017
11:20

Policie v úterý zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová potvrdila, že žádost se týká dvou poslanců a souvisí s kauzou dotací na farmu Čapí hnízdo. 

Sněmovna Babiše s Faltýnkem vydala ke stíhání v minulém volebním období. Poté, co znovu získali poslanecký mandát v říjnových volbách, však bylo jejich trestní stíhání přerušeno. O jejich vydání nyní bude muset znovu rozhodnout Sněmovna v novém složení.

V ní má nyní hnutí ANO 78 poslanců, v předchozím volebním období jich mělo 47. Pro vydání poslance k trestnímu stíhání je potřeba nadpoloviční většina z přítomných poslanců.

„Vyšetřovatel dnes poslal žádost o vydání dvou poslanců v souvislosti s dotací na farmu Čapí hnízdo,“ řekla Zenklová bez bližších podrobností. Ke konkrétním jménům poslanců, o jejichž vydání policie žádá, se mluvčí nevyjádřila.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je prý rychlostí a urputností policie překvapen. „Rychlost, s jakou po mně jdou, opět jenom dokazuje, jak ohromný strach má korupční systém. Jak moc se mě ten starý systém bojí a jak urputně se mě snaží dostat,“ napsal.

Postup policie podle něj dokazuje, že jde o čistě politickou kauzu. Krok nicméně považuje za očekávatelný, protože „systém nikdy nespí“. Nevyjádřil se k otázce, zda znovu bude hlasovat pro své vydání.

Babiš upozornil na to, že teprve v pondělí noví poslanci složili slib. „Sněmovna ještě není ustavená, není zatím ustaven mandátový a imunitní výbor, není zvolen předseda Sněmovny, takže žádost nemůže ve Sněmovně nikdo převzít,“ konstatoval s tím, že média už ale zprávu o žádosti policie mají.

Kdo žádost převezme?

Žádost dostává do rukou předseda Poslanecké sněmovny, který ji dále předává mandátovému a imunitnímu výboru. Tím byl v minulém období Jan Hamáček, ten už ji ale přebrat nemůže, nový předseda ovšem zatím nebyl zvolen.

Já už žádost nedostanu, podle mě zůstane na podatelně, a jakmile bude zvolen předseda, předá se mu,“ uvedl pro Blesk.cz Hamáček.

Policie kromě Babiše a Faltýnka obvinila kvůli padesátimilionové dotaci dalších devět lidí. Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost podle policie vrátila pod Agrofert.

Okolnosti dotace prověřuje i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

NOVÉ SLOŽENÍ POSLANECKÉ SNĚMOVNY NAJDETE ZDE

marmat ( 21. listopadu 2017 19:32 )

Moje další poznámka už 100% zcenzurována !!! Sorry jako to je JAKODEMOKRACIE

marmat ( 21. listopadu 2017 19:20 )

Pro nik OLTEC : Nejen, že pro ty dva zdenekky žádná omezení neplatí ...OBA DVA REDAKCE (Z NĚJAKÉHO DŮVODU) ZŘEJMĚ PLATÍ !!? Zkuste napsat něco na podporu ANO a proti ČSSD zároveň ...Příspěvek prostě absolutně "nepropasírujete" do diskuze.

oltec ( 21. listopadu 2017 17:52 )

v blesku neplatí žádná pravidla v diskusi jinak už by dávno byl zablokovaný zedenekk který tu má další jména je vulgární a to se v blesku líbí těm co mají kontrolovat a nepouštět takové sprosťáky je to tu stoka díky vám blesku

moiaza ( 21. listopadu 2017 16:25 )

Rodina tatyzdenka se i dnešní odpoledne přišla vyblít do diskuze. Prý - vykoblihovaná lůzo V životě bych si od nikoho z politiků nic nevzal. A koblihu od Babiše už vůbec ne. Nejsem prodejná dě.vka. Pokud by však byly nové volby, volil bych právě Babiše. Přes svůj odpor k němu, bych ho volil. Ať už prasknou na čelách rodiny tatayzdenka všechny modré naběhlé žíly.

kukuku ( 21. listopadu 2017 15:53 )

Tomu nemůžeš rozumět, Ty lůzo s mozkovnou prvotně prázdnou, posléze ještě vytunelovanou. Nacpat Ti do palice koblihu, tak Tvé IQ raketově vzroste.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa