Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Klaus ml., Feri a další nováčci složili slib. Hádky však pokračovaly i v nové Sněmovně

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček, ČTK - 
20. listopadu 2017
16:13

125 nováčků složilo slib v Poslanecké sněmovně. Mezi nimi třeba i Václav Klaus mladší (ODS), Dominik Feri (TOP 09), ale třeba i někdejší hokejový reprezentant Milan Hnilička (ANO). Šéf hnutí ANO Andrej Babiš si opět stěžoval na to, že s ním nikdo nechtěl jednat o vládě. Situaci přirovnal k holce, která nápadníka desetkrát odmítne. Demokratický blok s Petrem Fialou v čele si naopak stěžoval, že ANO nemělo dostatečnou vůli většinovou vládu dojednat. A způsobilo chaos.  

Poslanci dnes měli nabitý den. Nejprve přebrali osvědčení o zvolení a pak se již od 13. hodiny vydali na první schůzi nové Poslanecké sněmovny. Odehrávala se před nastoupenou vládou Bohuslava Sobotky (ČSSD). A odehrálo se několik historických momentů. 

Slib složili Klaus mladší i Hlavatý, který chce zpět do Senátu

Především ten, že se ve Sněmovně objevilo hned 125 nováčků, což je rekord. Svou premiéru zažili na sněmovní půdě mj. Piráti. Ale i mnozí další. Slib složili syn exprezidenta Václav Klaus mladší (ODS), oblíbenec mladých voličů Dominik Feri (TOP 09), řada nových poslanců Okamurovy SPD či pirátská skvadra pod velením Ivana Bartoše.

A také třeba podnikatel a majitel textilky Juta Jiří Hlavatý (ANO), který se však bude snažit na Trutnovsku stát opět senátorem. Do Sněmovny byl vykroužkován, čímž ztatil mandát v Senátu a musely být vypsány doplňovací volby.

Jednání vedl nejprve Jan Hamáček (ČSSD), který skládal slib jako první. Poté se vydal před vládní lavice potřást rukou nově zvoleným poslancům, které podle abecedy vyvolával místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Během jednání Sněmovny se pak strhl spor o to, kolik má mít členů mandátový a imunitní výbor. Objevovaly se různé návrhy. Od 11 členů po 19. A u pultíku se rázem střídali poslanci opět jako na kolotoči. Staré hádky se brzy vrátily. 

Hrozilo přitom, že při nižším počtu členů by nebyly zastoupeny nejmenší kluby z celkem devíti, které nyní Sněmovna má - tedy poslanci TOP 09 a STAN. Za odporu Pirátů se Sněmovna dohodla na 19 členech. Piráti přitom varovali, že právě tento výbor bude případně rozhodovat o druhé policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a prvního místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka v kauze Čapí hnízdo.

Babiš: Nechtěli nás 

Zato o novém šéfovi Sněmovny zatím rozhodnuto není, adeptem ANO je Radek Vondráček - zůstal přitom i po pondělním jednání jediným kandidátem. Není však zatím jasné, kolik bude mít Sněmovna místopředsedů.

Po úterní pauze v jednání by volba předsedy měla následovat ve středu. Babiš si ve Sněmovně stěžoval před složením slibu na to, že ho všechny strany při jednání o vládě odmítly. A tak nezbylo, než přistoupit k pokusu sestavit menšinovou vládu. „Když máte zájem o nějakou holku a desetkrát vás odmítne, tak ji budete otravovat? Když vám jasně řekne, že ne?“ říkal šéf ANO.

ANO přitom dnes zrušilo schůzku se stranami, sdruženými do tzv. demokratického bloku. Postěžoval si na to po jednání Sněmovny Petr Fiala (ODS). „Diskuze o tom, jak má být složen mandátový a imunitní výbor, kolik má mít členů, trvala velmi dlouho,“ podotkl přitom k dnešnímu jednání Fiala a ujišťoval, že strany demokratického bloku nemají zájem o to, aby se situace opakovala. Rýpl si však do ANO se slovy: „Byli jsme svědky první přestávky, kterou si bral vítěz voleb.“

Fiala: Je to lež. ANO to hází na ostatní strany

Zatímco Babiš i dnes na rovinu říkal, že ANO dalo před ODS nabídku na společné vládnutí, ale dočkalo se odmítnutí, Fiala po nezdaru ohledně domluvy většinové vlády uvedl: „Nemůžete klást někomu odpovědnost za situaci, kterou způsobil někdo jiný. A jestliže Andrej Babiš má problémy, které se týkají jeho osoby, tak za to přece není odpovědný nikdo další. Naopak, my jsme hráli s otevřenými kartami a říkali jsme, jaké jsou naše podmínky.“

Babiš přitom přístupu ODS či Pirátů, které oslovil ke společnému vládnutí také, lituje. Ujišťoval naopak, že do společné vlády nechce s KSČM a SPD. Právě ANo s těmito stranami tvoří podle opozičních kritiků nepřiznanou koalici. Miroslav Kalousek (TOP 09) mluvil o hrozbě opoziční smlouvy číslo 2.

„Jestliže bude tento týden zvolen předseda Sněmovny většinou hlasů, pak se jedná o tu většinu, která chce umožnit menšinové vládě vládnout třeba bez důvěry a pak vstupujeme do režimu opoziční smlouvy číslo 2,“ varoval Kalousek před podporou „tichých společníků“ pro menšinovou vládu ANO.

Šéf ODS Fiala přitom uvedl, že ANO dle něj o vládě jednalo neobvykle. „Vítěz voleb hnutí ANO - navzdory zvyklostem - se nesnažilo o žádné jednání, které by vedlo k sestavení většinové vlády a jak jsme tady viděli, tak se nesnažilo ani o jednání, které by vedlo k uspokojivému uspořádání Poslanecké sněmovny. To jsou fakta. To, že se to teď snaží někdo hodit na ostatní politické strany, to prostě v pořádku není, beru to jako součást nějaké propagační kampaně. Ale pravda to není a budeme jí opakovaně vracet. Nejsme to my, kdo byl na tahu, na tahu bylo hnutí ANO a hnutí ANO nejednalo, jak by bylo obvyklé,“ tvrdí Fiala, zatímco Andrej Babiš upozorňoval, že i jeho kolegové Faltýnek s Vondráčkem se zúčastnili na 21 schůzek se zástupci ostatních stran, ale byli vždy odmítnuti.

NOVÉ SLOŽENÍ POSLANECKÉ SNĚMOVNY NAJDETE ZDE

marmat ( 20. listopadu 2017 20:09 )

Krásně okomentoval ve zprávách chování OSTATNÍCH neuvěřitelných rejpalů pan Babiš: " Když Vás nevěsta 10x jasně odmítne , přece nebudete dál škemrat !"

marmat ( 20. listopadu 2017 20:05 )

marmat:Přesně ! Poslouchejte Stanjuru, Němcovou, Bartíka, Farského , BĚLOBRÁDKA (!!!) a zvedne se Vám z jejich intrik žaludek

marmat ( 20. listopadu 2017 20:02 )

Přesně ! Poslouchejte Stanjuru, Němcovou, Bartíka, Farského , BĚLOBRÁDKA (!!!) a zvedne se Vám z jejich intrik žaludek

marmat ( 20. listopadu 2017 19:57 )

Ta ukřivděnost, vztek ze ztráty pozic a pošlapané EGO byly dnes v PS hmatatelné!!! Nepoučili se a REJOU A REJOU do vítěze, který jim pochopitelně "HRY S DEMOKRATICKÝM BLOKEM" nakonec toleroval a přistoupil (po poradě ANO) naprosto v klidu na jejich požadavky Tím je ovšem snad ještě víc rozdráždil, protože se chtěli daleko VÍC a DÝL štěkat....Lidé nepochybně rozeznali o co těm ministranám jde !?

Milann ( 20. listopadu 2017 19:44 )

Pokud si myslí takzvaný demokratický blok že se vše bude řídit podle nich tak to bude takto dopadat.JSOU TO PARCHANTI KTEŘÍ SE CHOVAJÍ JAK DĚTI NA PÍSKOVIŠTI.Když to nejde podle nich tak řeknou že to bylo nepřipravené jsou to zkrátka Kalouskovi poskoci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa