Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Okamura: „Šikmých očí se nezbavím a jsem napůl žlutý.“ Rasismu prý čelí každý den

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. listopadu 2017
17:11

Nenechali ho v klidu ani položit květiny u památníku. Na to si v pondělí ve Sněmovně stěžoval šéf SPD Tomio Okamura, označovaný kritiky za xenofoba a populistu. Sám Okamura však označil rasismus a xenofobii za odporné věci. A postěžoval si na to, že rasistickým narážkám musí čelit každý den. „Já jsem třeba napůl žlutý a žiju s tím celý život,“ lkal Okamura.

Na Národní třídě ho v pátek 17. listopadu na státní svátek vypískali. V pondělí – před zahájením ustavující schůze Sněmovny – bouchly v Tomiu Okamurovi ve Sněmovně „saze“. A na dotaz slovenské novinářky, co říká na rasisticky motivovaný útok olomouckých fotbalových rowdies na černocha v tramvaji, se rozpovídal o rasistických ústrcích vůči vlastní osobě.

Čelím rasistickým narážkám od havlistů, tvrdí Okamura  

Incident z Národní třídy v něm zůstal zakořeněný. „Po více než 20 letech po sametové revoluci se tam najednou musím bát chodit, protože jsem častován různými havlisty, multikulturalismy, probruselisty různými rasistickými a xenofobními narážkami,“ tvrdil Okamura.

Právě o Okamurovi se nyní mluví jako o případném místopředsedovi Poslanecké sněmovny. Dosluhující ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) však dnes během prvního sněmovního dne od voleb uvedl, že sociální demokraté nepodpoří jakéhokoliv nominanta z SPD na vedoucí pozice v nové Sněmovně. „Jejich názory jsou podle našeho názoru extremistické a v rozporu s demokratickými hodnotami,“ míní Chvojka.

Okamury se naopak zastal kandidát ANO na šéfa Sněmovny Radek Vondráček. SPD si podle něj místo v předsednictvu Sněmovny s ohledem na výsledky voleb zaslouží. „Já si neumím představit, že by se v roli místopředsedy měl jakkoliv projevovat extremismus,“ uvedl Vondráček po pondělním jednání Sněmovny s tím, že v tomto nevidí žádné riziko.

Okamura: Rasismus a xenofobie je odporná věc

Sám Okamura upozorňoval při tiskovce ve Sněmovně na to, že SPD rasismus a xenofobii odmítá. „Rasismus a xenofobie je odporná věc, já ji absolutně odsuzuji. Já se těch svých šikmých očí zbavit nemůžu, ani se jich zbavovat nechci. A to, že mám strach v poslední době? Já jsem chtěl jít odpoledne i na ten koncert na Václavské náměstí. Bál jsem se tam jít, protože jsem byl málem fyzicky napaden při pokládání květin na Národní třídě. Nadávali mi tam sprostě rasisticky, ti lidé,“ vrátil se Okamura ke svému „zážitku“ ze 17. listopadu.

Pokud by mu to mělo do budoucna ubrat voliče, nevadí mu to, vzkázal Okamura. „Já jasně říkám, že rasismus a xenofobii odmítáme, jestli máme nějaké takové voliče, tak teď to slyší, a tak nás už asi volit nebudou,“ pokračoval ve své plamenné řeči. Podle něj si však některé skupiny lidí pletou to, že podle ústavy mají mít všichni nejen stejná práva, ale i povinnosti. „Je úplně jedno, kdo jak vypadá. Já jsem třeba napůl žlutý a žiju s tím celý život. Dodnes jsem každodenně terčem rasistických narážek,“ dodal Okamura.

Video se připravuje ...
Další videa