Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie obvinila Babiše s Faltýnkem kvůli Čapímu hnízdu. 11 dní před volbami

Autor: ČTK, Mii - 
9. října 2017
15:41

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a místopředseda Jaroslav Faltýnek byli obviněni v souvislosti s padesátimilionovou dotací EU na stavbu farmy Čapí hnízdo, potvrdila dnes Blesk.cz mluvčí hnutí Lucie Kubovičová. Oba politici vinu popírají, proti obvinění podají stížnost.

„Převzal jsem usnesení o zahájení trestního stíhání v pseudokauze Čapí hnízdo. Proti tomuto rozhodnutí jsem ihned podal opravný prostředek - stížnost. A předal celou věc svému obhájci,“ vzkázal Blesk.cz Babiš. S obviněním nesouhlasí ani Faltýnek a bude proti němu podávat stížnost. „Považuji to celé za nesmysl,“ řekl Právu.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová se dnes zatím k případu nevyjádřila. Podle Zenklové to bude možné, až budou mít policisté potvrzeno, že si usnesení o zahájení trestního stíhání vyzvedli všichni obvinění.

Babiše s Faltýnkem vydala ke stíhání Sněmovna. Policie Babiše podezírá z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, podle vyšetřovatelů údajný podvod řídil. Faltýnek se podle policie dopustil dotačního podvodu.

V žádosti o vydání figurují další lidé

Babiš i Faltýnek vinu popírají. Kauza je má podle jejich názoru poškodit před volbami. V dokumentech figuruje i Babišova nynější manželka Monika Babišová, Babišovy děti Adriana Bobeková a Andrej Babiš a exministrův švagr Martin Herodes.

V žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání policie zmiňuje i členy představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která dříve Čapí hnízdo vlastnila, Zdeňka Kubisku a Jana Platila, a tehdejší představenstvo společnosti Farma Čapí hnízdo Janu Mayerovou, Josefa Nenadála a Luďka Kalivodu.

Hnutí ANO zároveň nechystá změny na kandidátní listině v Kraji Vysočina ani po zveřejnění informací o obvinění Jaroslava Faltýnka, který je jednička na kandidátce. ČTK to řekl krajský předseda ANO Josef Kott. 

Společnost Farma Čapí hnízdo, ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na stejnojmennou akciovou společnost s akciemi na majitele. Jediným akcionářem byla akciová společnost ZZN Pelhřimov. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Dostali padesát milionů a vrátili se pod Agrofert

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, a ta tak získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Sněmovna Babiše a Faltýnka ke stíhání vydala 6. září. Pro vydání Babiše hlasovalo 123 ze 134 přítomných poslanců, o vydání Faltýnka rozhodlo 120 ze 133 hlasujících členů dolní komory. Až na Babiše a Faltýnka se zástupci ANO hlasování nezúčastnili. Pokud Babiš a Faltýnek v říjnových volbách poslanecké mandáty obhájí, policie bude muset žádat o jejich vydání znovu.

Okolnosti dotace prověřuje i Evropský úřad proti podvodům (OLAF). Vyšetřování by mohl uzavřít do konce roku.

villon ( 12. října 2017 13:04 )

Kurvahošigutntag po slovensku kupim si vas všetky i keď nebudete chcieť - viz kostelecke uz. A další podniky. Proti tomu nějaká stb... Klekli na ně NAŠI -

gabreta ( 10. října 2017 10:43 )

Ono totiž po Kalouskovsko-Nečasovských "Církevních prostitucích" už není co projídat! Tobě ale určitě peníze na léčbu v ústavu najdou!!!

pavelt ( 9. října 2017 22:56 )

Co si to jen ta policie dovoluje. Důvodně podezřelého obvinit. Kdyby jsme si vzali příklad z Rumunska tak Babiš by už byl ve vazbě a nikdo by nezpochybnil jejich rozhodnutí. Po volbách možno už bude jen Babišova policie a on bude rozhodovat o tom, koho policie obviní. Bývalý člen KSČ a dalších zájmových kroužků (ST chce pronásledovat korupční hydru, přičemž sám nějak zapomněl na sebe.

19jirka74 ( 9. října 2017 22:39 )

Jestli bude pan Babiš premiér,tak se to zamete pod koberec apod. Volím Kalouse,aby se vše neprojedlo!

havran2 ( 9. října 2017 21:55 )

Nic jiného si ČSSD si na volby nedokázali vymyslet ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa