Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podvod na Evropskou unii? Dotaci na Babišovo Čapí hnízdo prověřuje policie

Policie vyšetřuje, zda nebyl spáchán dotační podvod při využití 50 milionů korun na stavbu Čapího hnízda Andreje Babiše.
Policie vyšetřuje, zda nebyl spáchán dotační podvod při využití 50 milionů korun na stavbu Čapího hnízda Andreje Babiše.  (Autor: ČTK/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
29. prosince 2015
20:25

Policie začala prověřovat, jak farma Čapí hnízdo ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) získala 50 milionů korun z evropských fondů na podporu cestovního ruchu. „Vím o tom pouze z médií,“ reagoval pro Blesk.cz Babiš. Dotační program byl určený pro malý nebo středně velký podnik, který alespoň dva roky podniká v cestovním ruchu. Je přitom otázka, zda by farma jako součást ziskového holdingu Agrofert měla na dotaci nárok.

Agrofert se k farmě přihlásil až loni na jaře. Babiš už dříve řekl, že si není vědom žádného pochybení. Napsal to v úterý server Aktuálně.cz.

Trestní oznámení pro podezření na dotační podvod přišlo na státní zastupitelství koncem listopadu. Žalobci podle serveru dospěli k tomu, že trestní oznámení může mít reálné základy, a postoupili ho těsně před Vánoci policii.

„Oznámení nyní prověřují kriminalisté odboru hospodářské kriminality pro podezření z trestných činů dotační podvod a poškození finančních zájmů EU,“ řekl serveru mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. „Zatím nebyly zahájeny úkony trestního řízení,“ dodal.

Podle Babiše byl projekt realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. „O anonymním trestním oznámení vím jen z médií,“ sdělil redakci Blesk.cz ministr financí. Dodal, že si není vědom jakéhokoliv pochybení. „Projekt Čapího hnízda byl realizován zcela v souladu se zákonem a podle dotačních pravidel. Navíc byl v minulosti už několikrát ze strany úřadů a EU kontrolován,“ připomněl.

Ranč, ke kterému se Babiš neznal

Podezření na spáchání dotačního podvodu spočívá podle oznámení v tom, že firma si zažádala v roce 2008 o dotace jako neznámá společnost. Původně sice farma Čapí hnízdo do koncernu Agrofert patřila, krátce před podáním žádosti o dotaci ale vydala anonymní akcie a svého skutečného vlastníka za ně skryla. Až v polovině roku 2014, když nový zákon anonymní akcie zakázal, farmu opět oficiálně převzal Agrofert a vložil ji do své dceřiné firmy IMOBA.

Server připomněl, že Babiš v nedávno premiérovaném dokumentu Matrix AB říká, že farma je nejlepší projekt, co kdy vymyslel. V minulosti přitom vlastnictví Čapího hnízda popíral. „Nevím, komu to patří,“ řekl například před dvěma lety na dotaz Respektu. Uvedl tehdy, že jen půjčil přes 400 milionů na stavbu farmy, ale jméno majitele nezná.

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice, která byla dokončena před čtyřmi lety. Nabízí mimo jiné reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí a jeho součástí je i malá zoologická zahrada. Dominantou farmy je jízdárna právě ve tvaru obřího čapího hnízda.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

osinek ( 30. prosince 2015 13:16 )

Neblábol "experte" smajlíkovský!!! Od nástupu Babiše do funkce ministra financi se prudce zvýšily dotace Babišovým firmám ze státní kasy a také z eurodotací (jde každoročně o miliardy korun)!!! Před pár týdny schválil ministr životního prostředí Brabec za Hnutí ANO dotaci státu 225 milionů korun pro Babišovu chemičku DEZA na Moravě na zlepšení ekologie provozu této chemičky Při tom Brabec pracoval pro Babiše v Agrofertu (byl i ředitelem Lovochemie) před nástupem do funkce ministra životního prostředí za Hnutí ANO Jak to vysvětlíš smajlíku? Vždyť je to konflikt zájmu jako Brno! Ministr ŽP za Hnutí ANO Brabec dává dotace firmám Babiše šéfujícího Hnutí ANO Tykačovy firmy nedostávají od státu dotace. Takže neblábol smajlíku

osinek ( 30. prosince 2015 13:03 )

Bureš šel do politiky, aby měl jako poslanec a ministr krytí pro zlodějiny z podnikání. Podvod "Čapí Hnízdo" to je pouze malá Babišova zlodějina, nějakých 50 milionů za neoprávněnou dotaci z Bruselu Jako ministr financí Babiš dohlíží na to, aby jeho Agrofert (firmy ze skupiny Agrofert) každoročně inkasovaly miliardové dotace ze státní kasy a rovněž eurodotace z bruselu!! Ministři financí zemí EU mají v popisu práce dohlížet a kontrolovat rozdělovaní dotací z Bruselu!! Před pár týdny ministr životní prostředí za Hnutí ANO Brabec odklepl babišově firma Deza Valaš. Meziříčí 225 milionů korun na zlepšení ekologie provozu DEZY To se to multimiliardáři Babišovi (krycí jméno Bureš)podniká, když ho dotují chudí daňoví poplatníci, kteří musí platit daně jak mourovatí!!

eliska963852 ( 30. prosince 2015 11:58 )

Podezření na spáchání dotačního podvodu spočívá podle oznámení v tom, že firma si zažádala v roce 2008 o dotace jako neznámá společnost. Původně sice Farma Čapí hnízdo do koncernu Agrofert patřila, krátce před podáním žádosti o dotaci ale vydala anonymní akcie a svého skutečného vlastníka za ně skryla. Až v polovině roku 2014, když nový zákon anonymní akcie zakázal, farmu opět oficiálně převzal Agrofert a vložil ji do své dceřiné firmy IMOBA.

e.44 ( 30. prosince 2015 11:47 )

Není to bublina. Naopak je to velice osekaná a uhlazená pravda. Čapí hnízdo je, co se zneužití dotací týká, jeden z Babišových megapodvodů kvůli kterému na něj byl podán nejméně tucet trestních oznámení s reálným základem, jelikož při čerpání dotací a vlastně i při zažádání, porušil z podmínek prakticky všechno co se dalo, včetně toho, že při tomto typu dotace musí být celý objekt bez výjimky přístupný veřejnosti.

salto ( 30. prosince 2015 08:59 )

Že by byl Babiš až takový buvol? není to zas jen nějaká bublina?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa