Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babišova firma prodala státu pozemky za osminásobek ceny, uvedla ČT

Autor: ČTK, zrk - 
11. května 2015
22:47

Firma Imoba ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše prodala státu pozemky za osminásobek původně stanovené ceny. Půdu, na které má vyrůst obchvat Olbramovic na Benešovsku, vykupuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Výkup za násobky původních cen umožnil loni schválený zákon. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). Imoba má v Olbramovicích rezidenci Čapí hnízdo.

Metr čtvereční pole pro obchvat Olbramovic se před sedmi lety prodával za 60 korun, letos v lednu prodala mezi jinými také Imoba pozemky za 231 korun za metr čtvereční. Novelu zákona umožňující zvýšení výkupních cen pozemků pro stavby silnic navrhl ministr dopravy za ANO Antonín Prachař. Babiš o ní ve Sněmovně nehlasoval, na vládě s ní ale souhlasilo 15 z 15 přítomných ministrů a Babiš střet zájmů v této věci podle mluvčího vlády nenahlásil, uvedla ČT.

Podle Babiše o střet zájmů nešlo. „Zákon o střetu zájmů jsem neporušil, neboť nejsem členem statutárního orgánu společnosti Imoba,“ sdělil Babiš televizi. Členem představenstva firmy Imoba je nicméně Babišova družka Monika Babišová.

Imoba koupila zemědělskou usedlost u Olbramovic v roce 2006. Za pozemky pro obchvat podle zatím nezveřejněné smlouvy firma inkasovala od ŘSD téměř 3,75 milionu korun, uvedla ČT.

Výrazně zvýšit cenu, kterou mohou po státu požadovat majitelé zemědělských pozemků potřebných pro stavbu silnic a železnic, umožnila novela zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Začala platit loni v září. Bonus za dobrovolný prodej pozemku může vzrůst až na šestnáctinásobek původní hodnoty.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pepen ( 12. května 2015 07:12 )

Všichni politici a hlavně Češi a Slováci jsou ti největší *** podvodnické!!!!Už nám ukázali co dovedou od roku 1990 !!!!Rozkradené,vytunelované a vydrancované Česko a občanům to nevadí!!!!Proč-to nechápu!!!!!Hlavně,že umíme psát-těch pár řádku nikoho nezastraší!!!!!

kapturek ( 12. května 2015 06:59 )

 lepsi deset Kalousku nez jeden ZLODEJ AGENT BURES , BABISI TY ZLODEJSKE PRASE, TAHNI ZPATKY NA SLOVENSKO, kde jsou ted ti retardi co ho volili za vyschlou koblihu ? vsichni do jednoho co volili agenta burese jsou ubozi prodejni cur.aci

xindlceskej ( 12. května 2015 06:34 )

Makmarku i ty jeden ANOvolici

xindlceskej ( 12. května 2015 06:32 )

Babise Kalouskovi seslalo samo nebe!! jenom uplnej debil neshledava na této transakci nic zavadneho! Jde ostret zájmu, jde o morální hledisko, jde uplne o všechno co si jen normální člověk dokáže představit, jenže Česko je K.U.N.D.A.H.A.R a tak je všechno v pořádku.

provokaterka ( 12. května 2015 03:13 )

Kalouskova televizie je opravdu nejchtytřejší.

Zobrazit celou diskusi