Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš vyhodil náměstka, který napsal dopis Singerovi. Žádal prošetření manipulace

Andrej Babiš vyhodil svého náměstka Prose
Andrej Babiš vyhodil svého náměstka Prose  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: ČTK - 
20. května 2015
09:49

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) odvolal kvůli ztrátě důvěry náměstka pro oblast mezinárodních vztahů Martina Prose (ČSSD). Ten si dovolil poslat jménem ministerstva dopis ČNB a žádal prošetření údajné manipulace s mezibankovní sazbou.

Babiš svého náměstka za ČSSD kritizoval již dříve za to, že jménem ministerstva požádal Českou národní banku (ČNB), aby prověřila podezření na možnou manipulaci pražské mezibankovní sazby PRIBOR. Podle ministra tím poškodil pověst bankovního trhu.

Pros o prošetření požádal písemně v dubnu. V dopise adresovaném guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi hovoří o znepokojivých zprávách ohledně sazby PRIBOR, z nichž nejzávažnější prý zahrnuje rovněž obavy z manipulace. Případná manipulace se sazbou, která má vyjadřovat, za kolik si banky půjčují mezi sebou, přitom podle Prose může způsobit zkreslení kurzů dluhopisů a ovlivnit i cenu některých hypoték. Ministerstvo financí prý k vyhodnocení sazby PRIBOR nemá pravomoci.

ČNB následně v reakci uvedla, že by uvítala, kdyby Pros blíže vysvětlil, o co svá tvrzení opírá, a také kdyby je konkrétně doložil. Centrální banka také upozornila na to, že okolnosti dopisu byly z pohledu dlouhodobě nastavené oficiální komunikace mezi veřejnými institucemi velmi nestandardní a v novodobých dějinách spolupráce mezi ČNB a MF nemají obdoby.

„Dopis byl odeslán bez vědomí ministra financí, nebyl označen jako ‚otevřený‘, a přesto byl poskytnutý i médiím,“ dodala ČNB. Výpočet sazby PRIBOR má na starosti soukromá organizace The Financial Markets Association of the Czech Republic. Denní výše sazby vychází z údajů poskytovaných šesti předními bankami. Nyní jsou referenčními bankami Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, UniCredit Bank, Raiffeisenbank a Expobank.

abzk ( 20. května 2015 19:29 )

Tam by v první řadě neměl šanci na přežití Babiš To jenom u nás si ty největší zloděje a gaunery rozmazlujem

abzk ( 20. května 2015 12:08 )

satiru bych tu nečekal....máš u mě plus

xiioma ( 20. května 2015 11:32 )

Babiš je slušný člověk

frantaklika ( 20. května 2015 11:14 )

Nerozumím tomu, ale stojím za Babišem, neboť to je slušný člověk, který šel do politiky aby pomohl prostému lidu po 25 letech plundrování jejich peněženek. Co na tom že aktivně spolupracoval s STB, kšefty dělal jen s TOP gaunery typu Mrázek, Pitr, různé akce Chemopetrol. Ne ne, tento člověk je na pravém místě a že je "rovný" mu dokonce dosvědčil jiný estébák. Český lid si zaslouží aby ho k prosperitě dovedl Slovák, který žije z bio tunelu.

vvogh.t ( 20. května 2015 11:03 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa