Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Česká ekonomika je prý v dobré kondici: Poroste na tři procenta, tvrdí MMF

Česká národní banka
Česká národní banka  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
20. května 2015
16:24

Česká ekonomika letos podle odhadu Mezinárodního měnového fondu zrychlí růst na tři procenta. Zástupci MMF zlepšili výhled, bude skutečně lépe?

Střednědobě by se měl růst české ekonomiky stabilizovat okolo 2,25 procenta, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci MMF. Podle původního odhadu MMF měl letos český hrubý domácí produkt vzrůst o 2,5 procenta. „Ekonomika roste díky silné domácí poptávce a exportu, což je dobrá zpráva,“ uvedl zástupce MMF Costas Christou. Růst ekonomiky podle něj podporuje vhodná rozpočtová politika.

Měnová opatření ČNB, která oslabila korunu, se podle něj ukázala jako velmi efektivní. Inflace je díky ní stále nad nulou, dodal. Inflace by se do roku 2016 měla dostat ke dvěma procentům.

MMF je v odhadu růstu HDP optimističtější než české instituce. Ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá letos s růstem o 2,7 procenta, ČNB čeká růst o 2,6 procenta. V letošním 1. čtvrtletí vykázala česká ekonomika podle předběžného odhadu ČSÚ rekordní růst, když ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 2,8 procenta. Meziročně ekonomika vzrostla o 3,9 procenta, nejrychleji od poloviny roku 2008.

Pravidelná každoroční mise Mezinárodního měnového fondu v Česku dnes končí. Zástupci fondu se během ní zabývali vývojem ekonomiky, veřejných financí i vývojem finančního sektoru a strukturálními změnami. Mise se koná každý rok na základě stanov MMF a uskutečňuje se v každém z členských států.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi