Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlý vězeň se stal ekonomem v muzeu: Zpronevěřil miliony a dostal 11 let

Vladimír Prokop okradl Národní zemědělské muzeum o 10 milionů korun. Dostal 11 let
Vladimír Prokop okradl Národní zemědělské muzeum o 10 milionů korun. Dostal 11 let  (Autor: Policie ČR)
Autor: ljš - 
26. května 2015
12:39

Za zpronevěru 9,6 milionu korun z Národního zemědělského muzea si má falešný ekonom a uprchlý vězeň Vladimír Prokop odpykat 11 let ve vězení. Dnes o tom nepravomocně rozhodl pražský městský soud, který na návrh státní zástupkyně využil možnosti mimořádného zvýšení horní hranice trestní sazby. Muž byl v minulosti opakovaně trestán za podvody a zpronevěry.

Třiačtyřicetiletý Prokop se k činu přiznal policistům. Peníze prý potřeboval na to, aby splatil své a matčiny půjčky. V muzeu se nechal zaměstnat na pozici hlavního ekonoma pod cizí identitou a se zfalšovaným vysokoškolským diplomem. V té době byl navíc už půl roku na útěku z výkonu trestu.

V instituci začal Prokop pracovat v lednu 2014. Od 25. března do 1. dubna pak podle obžaloby postupně převáděl peníze z účtu muzea na účet své známé, která je vybírala a hotovost mu předávala. Žena Prokopovi věřila, že její počínání je legální a že Prokop peníze nosí na ministerstvo zemědělství.

Prokop byl v minulosti odsouzen mimo jiné za zpronevěru deseti milionů korun Českobratrské církve evangelické. V církvi rovněž pracoval jako vedoucí ekonomického oddělení a připravil ji o příspěvky od zahraničních dárců, které byly určeny na opravy kostelů a na charitativní akce. Peníze utratil za auto, byt pro matku a drahé dárky pro svou přítelkyni. Zbylé bankovky našli policisté u něj doma v igelitových taškách. I v kauze muzea se většinu zpronevěřených peněz - celkem 8,4 milionu korun - podařilo zajistit a instituci vrátit.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání