Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Guru, nebo ženský Hitler? Kdo je žena, podle které se řídí Barnevernet

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. ledna 2016
05:00

Na hlavu téhle norské psycholožky se snáší pořádná zloba. Hitler by měl z této „psychologické guru“ norského Barnevernetu radost, rýpl si i europoslanec Tomáš Zdechovský do Kari Killénové (81). Právě tahle prošedivělá odbornice totiž stojí v Norsku za teoriemi, ze kterých čerpá sociálka Barnevernet. Killénová se setkává s uznáním, ale i ostrou kritikou. Přirovnávání norské mašinerie k té nacistické přitom není neobvyklým jevem. Jak ostatně před časem dokázal i prezident Miloš Zeman.

„Podle této psychologické ‚guru‘ vztah dětí s biologickou rodinou není důležitý pro jeho zdravý vývoj… No, Hitler by měl z paní asi radost,“ napsal nedávno na Facebooku europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který dlouhodobě problematiku norského Barnevernetu sleduje.

Přední norská odbornice v péči o děti Kari Killénová se stala v poslední době terčem kritiky i u nás. Kvůli svým tezím na ochranu dítěte. Studie Killénové, ze které čerpá i norská sociálka Barnevernet, vyšla přitom poprvé již před 24 lety. Stala se učebním materiálem na vysokých školách, ale i návodem pro úředníky sociálky.

Jsou biologičtí rodiče důležití, či nikoli?

Psycholožka Killénová totiž ve své práci rozebírá příznaky, kdy je dítě zanedbávané, a upozorňuje také na to, že není vlastně zas tolik důležitá biologická vazba dítěte na rodinu.

Důležitá je podle ní především správná péče v kombinaci se správným sociálním prostředím. Citové vazby dětí na rodiče označuje za přeceňované. A tak norská sociálka v tomto duchu odebírá děti jako na běžícím pásu a přemisťuje je k pěstounům. Zkoumá přitom však i „emoční zanedbávání“ dětí. Široký pojem, pod který se dá zahrnout leccos.

Pavel Hasenkopf, právník Evy Michalákové, které v Norsku odebrali syny Denise a Davida, odmítá, že by byli biologičtí rodiče tak snadno nahraditelní. „Tyhle teze jsou celosvětově považované za pavědu, ale v Norsku je to hit a hlavní autorka Kari Killénová nechybí v knihovničce žádného úředníka Barvnevernu. Mně to dokonale zapadá do skládačky, kterou si postupně skládám. V Norsku se vymkl nejen Barnevern, ale zejména psychologie a sociologie,“ postěžoval si serveru echo24.cz.

Europoslanec Zdechovský na svém profilu připomněl i kritiku, která se na hlavu Killénové snesla od norského psychoterapeuta Runeho Fardala. Ten sám Killénovou rozhodně nešetřil. A sklouzl i do osobní roviny. 

„Řekl bych, že je to největší podvodnice v historii dětské psychologie a krizové intervence. Od vůdčí osobnosti takového formátu by se snad dalo očekávat, že bude schopna poskytnout dobrou péči především svým vlastním dětem. Ovšem děti Kari Killénové, a ostatní členové její rodiny, se jí vyhýbají jako čert kříži. Popisují ji adjektivy, která bychom našli v charakteristice psychopata. Jedna a táž osoba ve svých knihách píše, že posláním profesionálů v péči o děti je učit se pomáhat rodičům, a přitom v těch samých publikacích zároveň uvádí, jak nejlépe rodičům znemožnit, aby se o své děti mohli dobře postarat.“

Když se myšlenky převedou do praxe…

Kari Killénová se výzkumu, publikování a přednáškám věnuje dále. Nutno dodat, že za svou práci sklidila v Norsku, ale i na mezinárodní úrovni tahle „psychologická guru“ i několik ocenění v oblasti péče o dítě a jeho zanedbávání. V roce 2013 dostala medaili Za zásluhy.

Převedení některých jejích myšlenek do praxe však vedlo mj. i k tomu, že se proti kontroverzním praktikám norského Barnevernetu protestuje po celém světě. Minimálně problematické se jeví i to, že mnoho dětí bylo odebráno bez předchozího upozornění, že se v rodině děje něco špatného. 

Praktiky Barnevernetu jsou pak kritiky občas přirovnávané i k praktikám nacistů. Miloš Zeman dal ostatně v pořadu S prezidentem v Lánech norský Barnevernet na úroveň nacistického programu na převýchovu dětí Lebensborn. 

S místy, kde tenhle projekt probíhal, se europoslanec Zdechovský osobně seznámil. Upozorňuje, že některé myšlenky v norském systému mají prapůvod i v téhle době. Teorie Killénové však mají být založeny spíše na pozorování 17 zanedbávaných dětí v 80. letech.

„V norském systému je velmi často odkazováno na studie z 50. a 60. let, které poměrně dost navazovaly na předválečnou psychologii. Z některých závěrů německých, ale i dánských či švédských psychologů potom Barnevernet čerpá. To, co Kari Killénová říká, je však popsáno i v německých pracích vlastně stylem CTRL+C a CRTL+V. Že by se matka měla odhmotnit od svého vztahu k dítěti, že by správná německá matka měla dávat nového člověka bez jakýchkoli emocí. Když jsem četl některé její práce, slyšel některá její vystoupení, tak mi to přijde hodně podobné,“ řekl Blesk.cz Zdechovský.

Počet měst a států, kde se demonstruje proti praktikám norského Barnevernetu, neustále roste. Protestovat se bude i v únoru a největší demonstrace bude v červnu v Oslo.

Zveřejnil(a) Tomáš Zdechovský dne 26. leden 2016

Zdechovský o norských „kovbojích“ z Barnevernetu

„Nechci ale říci, že Barnevernet rovná se Lebensborn, ale že jsou tam některé prvky, které mohou tento systém připomínat. Pan prezident je ve svých výrocích daleko více kontroverzní a snaží se vyprovokovat,“ pokračuje europoslanec, který podporuje Zemanem prosazovanou myšlenku mezinárodní smlouvy s Norskem o vydávání odebraných dětí.

Prezident však také vzbudil rozruch vyjádřením, že Barnevernet jsou vlastně gangsteři, kteří unášejí děti. Zdechovský upozorňuje, že i tahle mince má dvě strany.

„Barnevernet udělal i řadu dobrých věcí. Odebrali děti, které byly mlácené, děti, které žily ve velmi problematickém prostředí, těch je opravdu dnes v Norsku málo. Musím ale souhlasit s tím, že řada lidí se tam chová jako kovbojové. Jsou problematická místa a problematická oddělení Barnevernetu, kde figurují lidé, kteří mají malé psychologické znalosti a velmi rychle rozhodují o odebírání dětí, aniž by si předem situaci v rodině ověřili. 20 procent případů je z mého pohledu velmi kontroverzních,“ dodal pro Blesk.cz Zdechovský. Aneb jak to dopadne, když se vezmou psychologické teorie, jako jsou ty od Kari Killénové, za špatný konec.

aaobcanka ( 29. ledna 2016 18:27 )

Norsko má jen cca 4,5 mil. obyvatel. Jsou to tzv. fašisti, přidali se k Hitlerovi. Norské a severské země účelově prodlužují zadržování dětí u pěstounů, aby zapomněly na biologické rodiče. Pak i lidi začnou psát nesmysly typu : "Už je dítě u pěstounů dlouho, už jej nevracejte zpět." Ale neuvědomí si, že také mohou na základě lživého udání třeba sousedky přijít o dítě ! Norsko a ost. seveřané prý odebírají děti na základě lživých udání od závistivých sousedů, kolegů z práce apod. Žili tam naši příbuzní. Např. Norsko se potýká s incesty prý prakticky v každé rodině. Je jich zoufale málo na tzv. oživení krve. Jsou prý zčásti degenerovaní, rodí se postižené děti souložením mezi příbuznými. Kradou proto bílé, zdravé děti z kultivovaných rodin, nejlépe polské, české, slovenské, ruské, ukrajinské, litevské atd. Ze západních států si netroufnou, těch se bojí.

pekaaaros ( 29. ledna 2016 11:46 )

by mě zajímalo, kde tahle paní vyrůstala. Beztak ji vychovala vlčice, protože se jí její vlastní matka zřekla a dala přednost šlapání u silnice. pak vyrostla a uvědomila si, že je vlastně úplně normální a lepší, než ty haranti s mateřskou láskou. Začala své teorie propagovat a teď je to hvězda hvězd.

valesovavera ( 29. ledna 2016 10:47 )

Je to babochlap.

ivoadler ( 29. ledna 2016 10:39 )

Jedno jí ale nelze upřít: je čisté nordické rasy. 

frantacizek ( 29. ledna 2016 10:32 )

 vypadá jako Jan Hus. Kdo ví, jestli má i takovou hořlavost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa