Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Guru Jára exkluzivně z drsného filipínského vězení: Přežívám díky svým žákům

Autor: Luboš Y. Koláček - 
10. dubna 2016
12:25

Pohled číslo 1: Guru Jára je duchovní vůdce. Pohled číslo 2: Guru Jára je zločinec odsouzený na deset let za znásilnění. Pohled číslo 3: Guru Jára je rok nespravedlivě držen ve filipínské vězení. Kterou možnost si vyberete vy? Já se za ním na Filipíny vydal…

„Pánové, jeďte se tam podívat! Ášram na ostrově Siargao je opravdový ráj...“ láká nás Ivana Š., zástupkyně někdejší Poetrie, dnes Společnosti Cesta Guru Járy, jehož knihu Metafyzické mříže, jakousi beatnickou skrumáž drsných příběhů z jednoho z nejděsivějších kriminálů světa, se chystáme vydat. Zatímco mí dva společníci z pražského nakladatelství Bondy se jen odtažitě usmívají, já na to: „Na Filipíny? Jasně! Jedu.“

Umřížovaný Mistr

Startujeme z Prahy, přestup v Paříži, Kantonu - a jsme v Manile. Aklimatizace v novém časovém pásmu je pokaždé určitý problém, regulovatelný nejlépe kvalitním alkoholem a dlouhým spánkem. Zdejší luxusní hotel nás polkl poté, co taxík odbočil z převážně chudinských ulic mnohamilionového hlavního města Filipín s vysokou kriminalitou.

Už následující den mám ale domluvenou pracovní schůzku s Guru Járou v drsném manilském vězení. Spolu se správkyní svého ášramu zde tráví už téměř rok – a to zejména kvůli podivným praktikám české ambasády. Sedíme na vrátnici, kde je mi nejprve představena »trestankyně« Barbora Plášková, pravá ruka toho člověka, kterému tu nikdo neřekne jinak než Mistr (má už nyní žáky nejen mezi spoluvězni, ale i mezi bachaři – a to jistě o čemsi vypovídá); pak přivedou strážci osobně Guru Járu.

Pokud psychologové tvrdí, že o vzájemných sympatiích rozhodují první tři minuty, pak jsme si s panem Mistrem jednoznačně sedli. Báru nevyjímaje. Mám rád chytré a vzdělané osoby, které si na nic nehrají. Navíc je Guru Jára nesporně duchovní člověk hlubokého duchovního vhledu, dle geniálního C. G. Junga. Není to sice Můj Guru, nicméně naprosto chápu nadšení jeho žáků, kteří sem za ním opakovaně jezdí i přes půl zeměkoule. Osobně jsem jich zažil přímo na místě sedm: dvě Japonky, tři Češky, dva Čechy.

Zajímavý názor mi sdělil akademicky vzdělaný Járův student Filip: „Většina lidí nachází poznání u mrtvých mistrů, a pak si po svém domýšlí nejasné věci, na něž člověk na duchovní cestě vždycky narazí. My máme tu výhodu, že nás náš živý mistr může opravit a korigovat.“ Tomu rozumím. Přednáší jim přímo za mřížemi, v návštěvnické kóji, kam za ním mohou třikrát týdně.

Život Guru Járy za mřížemi

Sedíme v drsném prostředí manilského kriminálu, kolem nás maníci asi padesáti národností převážně toho nejhoršího kalibru. V okamžiku se strhne krvavá bitka, krev stříká, zuby létají prostorem. Anebo vyběhne Asiat, kterému z hlavy trčí nůžky. Zabodl mu je tam starší spoluvězeň, jemuž dle jejich tradi

Video Guru Jára - Luboš Y. Koláček
Video se připravuje ...

ce neprokázal patřičnou úctu: předběhl ho ve frontě do sprchy a byl drzý...

Tady jde o kejhák

Bavíme se nejprve profesionálně, posléze stále přátelštěji. Guru Jára mi vypráví o tom, jak zde zpočátku musel spát na zemi, než mu časem přidělili postel; o tom jak posléze zkolaboval a málem zemřel a přežil jen díky svým žákům, kteří mu přinášejí zvenčí kvalitní potraviny a léky; o tom, jak se duchovnímu člověku žije těžko v prostředí, kde nemá šanci na jakékoliv soukromí, tolik potřebné k meditaci.

Na druhou stranu to stoicky chápe jako součást své duchovní cesty. Neustále doufá v propuštění do filipínského azylu, o který opakovaně žádal, což právě česká ambasáda neustále hatí. Představuje mi řadu svérázných osůbek i osobností z řad spoluvězňů, o nichž tak skvěle, autenticky, čtivě a dramaticky píše ve své výjimečné knize Metafyzické mříže, kterou zde stvořil doslova na koleni: tužkou na papír.

Tyto motáky byly jeho žáky postupně vyneseny, přepsány a dány k dispozici nakladateli. Kniha vychází nejen česky, exkluzivně v pražském nakladatelství Bondy, ale také v angličtině, němčině, ruštině či japonštině.

Při druhé návštěvě se zmíněnými žáky se mi podaří propašovat za mříže fotoaparát. Nechytili nás, a tak unikátní Járovy i naše společné portréty obletěly svět. Příště jsme spolu dokonce natočili půlhodinový rozhovor o jeho erotické praxi »odháčkování«, o duchovní cestě, o mocenském pronásledování a vykonstruovaných obviněních, pro které je dosud arestován.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání