Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Česko obrací: Přemýšlí, jak vybojovat děti v Norsku

Autor: Tomáš Polák - 
26. ledna 2016
19:27

Eva Michaláková se momentálně připravuje na únorový soud. Česko se nejprve neplánovalo do sporu vůbec zapojit, jak zjistil Blesk.cz, ministerstvo zahraničních věcí ale změnilo názor. Hledá teď způsoby, jak do procesu vstoupit.

Ještě před týdnem ministerstvo zahraničních věcí tvrdilo, že do procesu Evy Michalákové nemůže nijak zasáhnout. Petiční výbor, který za Michalákovou bojuje, okamžitě upozornil na možnost tzv. parteshjelpenu (v překladu přítele v řízení), kterou podle něj lze v Norsku použít. To potvrzuje i norská právnička Evy Michalákové Janne Fejlnseth, jedním dechem ale dodává, že by šlo o naprostou novinku. „My s tím nemáme žádné zkušenosti, ale rozhodně stojí za vyzkoušení o to zažádat,“ řekla Fjelnsethová Blesk.cz.

Ministerstvo zahraničních věcí svůj přístup přehodnotilo. „Teď naše ministerstvo tu možnost vstoupit do procesu v Norsku zvažuje, a proto analyzujeme, jak nejlépe to udělat. V průběhu zhruba 14 dní k tomu sdělíme více,“ řekla Blesk.cz mluvčí ministerstva Michaela Langronová. „Platí to, že norský systém tuto věc neřeší, proto by to byl naprostý precedens, pokud cizí stát touto cestou půjde. Nicméně i přesto tuto možnost zvažujeme a analyzujeme možnosti a způsoby, jak to udělat,“ dodala mluvčí.

Podle norské právničky zvedla kauza vlnu reakcí nejenom v České republice, ale i v samotném Norsku. „Mnoho lidí teď ví, kdo Eva je a co se děje podle norské sociální služby,“ řekla Janne Fjelnsethová v rozhovoru pro Blesk.cz. Podle právničky zapojení české vlády pomůže zejména z dlouhodobého hlediska.

Další klíčový bod: Psychologický posudek

Česká poslankyně Jitka Chalánková ve Studiu Blesk řekla, že norský soud odmítá vypracovat znalecký posudek na matku odebraných dětí Evu Michalákovou. To potvrdila i právnička Janne Fjelnseth. „Překvapilo mě to. V mojí právnické praxi si nevzpomínám na poslední případ, kdy bychom nedostali psychologa. Měl by vyšetřit, zda je Eva schopná se postarat o své děti, a jestli ne, zda se s nimi může setkávat a jak často,“ uvedla právnička.

Jak bude vypadat soud za použití  tzv. parteshjelpenu? A jak soudce odůvodňuje odmítnutí psychologického posudku? Podívejte se na rozhovor s právničkou Evy Michalákové

Video Studio Blesk – advokátka Michalákové - Blesk
Video se připravuje ...

aaobcanka ( 29. ledna 2016 18:32 )

Marksová byla vždy proti českým dětem a rodinám, hrabe z tzv. Norských fondů, neboli fašistické nakradené zlato.

aaobcanka ( 29. ledna 2016 18:30 )

Norsko má jen cca 4,5 mil. obyvatel. Jsou to tzv. fašisti, přidali se k Hitlerovi. Norské a severské země účelově prodlužují zadržování dětí u pěstounů, aby zapomněly na biologické rodiče. Pak i lidi začnou psát nesmysly typu : "Už je dítě u pěstounů dlouho, už jej nevracejte zpět." Ale neuvědomí si, že také mohou na základě lživého udání třeba sousedky přijít o dítě ! Norsko a ost. seveřané prý odebírají děti na základě lživých udání od závistivých sousedů, kolegů z práce apod. Žili tam naši příbuzní. Např. Norsko se potýká s incesty prý prakticky v každé rodině. Je jich zoufale málo na tzv. oživení krve. Jsou prý zčásti degenerovaní, rodí se postižené děti souložením mezi příbuznými. Kradou proto bílé, zdravé děti z kultivovaných rodin, nejlépe polské, české, slovenské, ruské, ukrajinské, litevské atd. Ze západních států si netroufnou, těch se bojí.

kiwi65 ( 26. ledna 2016 22:04 )

 Stát do toho měl vstoupit už dávno ať je to jakkoli.Teď už je pozdě a nejvíc tím utrpí děcka.Jinak z Michalákové mám divnej pocit,když ji vidím připadá mi jak feťačka,ale třeba zdání klame.

kundamerkel ( 26. ledna 2016 21:57 )

rumungro, ty cikánská šlapko, proč se nezabiješ ty mršino?

rumungro ( 26. ledna 2016 21:51 )

To nejsou děti nás Čechů,ale úchylné Milky,která se snažila s duševně nemocným manželem zneužít Norský soc.systém bez toho,aby dodržovala jejich právní řád.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa