Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Češku štve „norský nacismus“. Sociálka vzala křesťanům pět dětí včetně kojence

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. ledna 2016
05:14

Kauzu dvou odebraných synů Češky Evy Michalákové v Norsku nejspíš už důvěrně znáte. Jenže snad ještě větší rozruch vzbudil případ norsko-rumunské křesťanské rodiny Bodnariů. V době, kdy v Oslu odstartovaly protesty proti norské sociálce, lidé řeší, proč vzal Barnevernet loni v listopadu rodině hned pětici dětí kvůli údajnému „křesťanskému radikalismu“. Češka Jordanka Jirásková označila počínání sociálky za „nacistické“ a nejnovější kontroverzní případ pro Blesk.cz přiblížila.

„Na případu rodiny Bodnariů mě zarazilo, že, ostatně jako vždycky, tam nebyla žádná předchozí upozornění, žádná předchozí jednání o tom, že by se v rodině dělo něco špatného. Naopak. Rodina byla braná jako opravdu vzorná, maminka dělala zdravotní sestru, tatínek pracuje také na úctyhodné pozici. Nikdo na ně neupozorňoval,“ řekla Blesk.cz publicistka Jordanka Jirásková, členka Strany svobodných, která má sama dvě malé děti a proti praktikám norské sociálky protestuje dlouhodobě.

Kvůli odebrání dětí Ruth a Mariusovi Bodnariovým se protestuje v Norsku, Rumunsku i jinde. Došlo k němu kvůli údajnému „křesťanskému radikalismu a indoktrinaci“ jejich dětí.

„Přišlo to, že jejich dcera zpívala písničku o Ježíšovi. Oni jsou silně věřící rodina, to samozřejmě ano, chodí pravidelně do kostela apod. Holčička pak ve škole mluvila o tom, co věděla z domova. Paní učitelce to přišlo asi moc. Já bych to nenazvala sektářstvím, ale oni to doslova nazvali ‚křesťanským radikalismem‘. Na základě toho ty dvě holčičky byly okamžitě odebrány už ze školy,“ líčí dál nejnovější norský případ Jirásková. Padlo i podezření na týrání dětí – tvrdé fyzické tresty, bití. Nepotvrdilo se to.

Jirásková: Systém jako za nacistů

Norská sociálka si však přišla i pro dva mladší chlapečky, které také odvedli. „Ruth byla doma sama s malinkým tříměsíčním kojencem. Absolutně bezbranná. Najednou přijeli cizí lidé a odvezli jí syny. Myslela, že se jedná o únos, absolutně to nechápala, byla zděšená, co se stalo. Okamžitě volala do práce manželovi, že jim někdo unesl děti a že ani holky nepřišly ze školy,“ popisuje Jirásková, která je s případem detailněji obeznámená a jako jedna z prvních o něm v Česku psala – o jeho vývoji den po dni. 

Bodnariovi se vydali na norskou policii. Jenže vedlo to jen k tomu, že jim nakonec odebrali i několikaměsíčního syna Ezekiela.

„Matka se tam hroutila, protože neměla své děti u sebe. Na základě toho přijeli další den pro nejmenší, kojené mimino. To mě na tom zaráží: Řekli jí, že je v tuto chvíli nevhodná pro výchovu miminka. Protože plakala, protože je duševně nevyrovnaná. V případě, že matka nepláče, neprojeví se, tak je opět citově nevyrovnaná a neprojevuje dostatečné emoce. Někdo rozhodl, že dítě již nebude kojené, že dostane flašku a máma ať si jde někam, kam chce... To mi přijde jako neskutečná bestialita,“ zlobí se Jordanka Jirásková.

O praktikách Barnevernetu si tak myslí své. „Tento systém bych se opravdu nebála označit jako nacismus. Vymyslí si na člověka absolutně cokoli,“ řekla otevřeně Blesk.cz Jirásková.

Upozornila ještě na jeden rozměr celého případu. Když se nepotvrdilo týrání ani po lékařských vyšetřeních dětí, Barnevernet zatlačil na norskou matku Ruth.

„Sociálka nutila matku dle našich informací, aby řekla, že otec doma všechny mlátil. Bodnariovi přiznali, že také občas doma plácli dítě, stejně jako Eva Michaláková. Tak, jak je to zvykem u nás, je to zvykem i v Rumunsku a opravdu asi i leckterá norská rodina dítě plácne po zadku. Přiznali se k tomu a Barnevernet začal neskutečně tlačit, ať matka řekne, že je otec násilník, ať se s ním okamžitě rozvede. Ruth to nechce připustit, manžela miluje a tvrdí, že je úžasný otec a že to v životě neudělal, že by byl násilnický,“ dodává Jirásková.

Protesty po celé Evropě. I v Praze

Sama se chystá 16. ledna na pražský protest proti Barnevernetu. „Určitě se budu účastnit. Očekávám konkrétně v Čechách, v Praze velkou účast, protože lidé jsou naštvaní, a věřím tomu, že to bude mít již i nějaký dopad,“ věří Jirásková.

Šéf Strany svobodných Petr Mach k protestům, které odstartovaly 5. ledna v Norsku, ale chystají se v řadě velkoměst včetně Moskvy, Londýna, Madridu či Washingtonu, pro Blesk.cz uvedl: „Je skvělé, že se protesty konají v řadě měst, v několika zemích. Ukáže se veřejnosti, že to není jen český, polský nebo rumunský problém, ale že se Norsko a Barnevernet vymykají praxi v ostatních evropských zemích.“

Podle něj jde o tlak, který by Norové mohli začít vnímat. „Co jsem měl možnost slyšet, tak Norové, obyčejní Norové jsou na to docela citliví, když je Norsko ukazované ve špatném světle. A jim dosud toto bylo utajováno, v norských médiích o protestech nikdy nic moc nebylo. Tento masivní protest v mnoha evropských metropolích by mohl Norům otevřít oči,“ říká Mach.

„Barnevernet je stát ve státě, který se vymyká jakékoli kontrole a je založen na zvrhlém předpokladu, že stát má právo odebírat děti rodinám na základě podezření, i když se nic neprokáže. Pošlapává tak vlastně princip presumpce neviny,“ rýpl si do norské sociálky.

A vyzval českou vládu i ministerstvo zahraničí, aby nerezignovaly na aktivity na pomoc Evě Michalákové, které v Norsku odebrali oba syny, Denise a Davida. Michaláková u norských soudů doufá v přezkoumání případu a zrušení verdiktu o zbavení rodičovských práv.

rumungro ( 9. ledna 2016 02:52 )

Nevím,proč v této souvislosti nemluvit i o Michálkové.Tihle ti ziskoví samaritáni si ani nezišťují důvody,stačí jim zhrzená matka a hned toho využívají k vlastní reklamě.Napřed,proč lezou do Norska?Jediný důvod-70.000 kč pro opatrovníka na 1 dítě.Za to ale musí dodržovat striktní zákon na ochranu dětí.Otec obou chlapců Michálek byl a podle ní stále je duševně nemocný.Proto se tam s ním rozvedla.Jenže,mezi tím oba dva uvedli,že je tatínek v noci budil a osahával je.Michálková řekla,že o tom nic neví.Stíhání bylo zastaveny pro nedostatek důkazů Kluci byli biti asi v našich zvyklostech,už i to ale stačilo na odebrání.A teď-u nás nepříjdete na určenou hodinu na pracák a za to jste půl roku bez koruny!Protestuje někdo?

Sapon ( 8. ledna 2016 16:08 )

Sice si to nemyslím, ale na tom nezáleží. Nechme paní Michalákovou tedy stranou. A co ty ostatní děti? Proč se teď v lednu demonstruje v desítkách měst po celém světě? To jsou také děti "magorů"? Norsko krade děti. Jen slepý to ještě nevidí.

seyene ( 8. ledna 2016 13:01 )

Já padnu, tak tohle ucho Jirásková si přečte něco na FB a hned to vezme jako fakt? Žádný důkaz, nikdy nečetla jakýkoliv papír k případu, do ničeho nevidí, rodinu nezná a v Norsku nejspíš nikdy nebyla - a má jasno. Vůbec ji nenapadne, že třeba rodina kecá? Proč by se proboha přiznávali v týrání dětí?? Copak se někdy někdo např. v ČR z těch, co jim odebrali děti, fakt přiznal??? Ale jo, že je to Norsko, tak musí být Michaláková a ostatní nevinní, jak jednoduché. V Norsku totiž nikdy nikdo děti netýrá, tam si to sociálka musí zkrátka vymyslet, aby měla práci. Ha ha.

Sapon ( 8. ledna 2016 09:22 )

Přijďte na demonstraci! https://www.facebook.com/events/447179782143532/

lipno ( 8. ledna 2016 08:26 )

Co bys chtěl od Sobotky při jeho inteligenci ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa