Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Za odebráním synů Michalákové stojí satanská ideologie, věří poslankyně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. října 2015
14:32

Evě Michalákové odebrali syny, norské úřady pak rozhodly o tom, že je české matce nevrátí. Tohle rozhodnutí pořádně naštvalo poslankyni Jitku Chalánkovou (TOP 09). Píše o satanské ideologii, podle které děti patří státu a ne rodičům. Nešetřila však ani ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD).

Tenhle případ dál budí vášně, čas přitom neúprosně letí. Denisovi je dnes již jedenáct let, Davidovi šest. Narodili se v Norsku, se svou českou matkou kvůli rozhodnutí norských úřadů nežijí. Norská sociálka je odebrala v květnu 2011 kvůli podezření na zneužívání a zanedbávání, které se ale nepotvrdilo. Norské soudy pak rozhodly o zbavení rodičovské odpovědnosti k oběma hochům a adopci mladšího syna. 

Eva Michaláková se proti rozhodnutí odvolala. „Očekáváme, že by soud prvního stupně mohl odvolání projednat do půl roku. Teď více méně jiné možnosti než odvolání a čekání nejsou, pokud s něčím nepřijde česká vláda,“ uvedla ČTK česká advokátka Michalákové Dora Boková.

Celý případ nenechává chladnou poslankyni TOP 09 Jitku Chalánkovou. „V pozadí jednání norských úřednic a úředníků není jen rozkoš z výkonu moci nad lidmi, což je zlo, které může propuknout kdekoli, kde moc není řádně demokraticky kontrolovaná veřejností a jinou demokratickou mocí – a v případě všemocného a i v Norsku obávaného Barnevernu kontrolována není, v pozadí stojí i satanská ideologie, podle které děti nepatří v první řadě rodičům, nýbrž státu. Podle které rodina je nepřítel,“ uvedla ve svém ostrém komentáři na Facebooku ve skupině Česko, vraťme děti rodičům.

Poslankyně šije do ministryně

Obula se přitom nejen do norských úřadů, ale také do ministryně Michaely Marksové. „Takovou ideologii zastává, a kde má možnost, i hlásá rovněž česká ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová,“ uvedla někdejší dětská lékařka v Prostějově, dnes politička Chalánková. „Projevilo se to například i faktickou likvidací Klokánků jako rodinného typu péče o děti, které ministerstvo mohlo zachránit, ale místo toho je potopilo...,“ dodala s narážkou na finanční problémy Klokánků, kterým ministerstvo odmítlo kvůli údajnému špatnému hospodaření přiklepnout dodatečné miliony.

Chalánková Marksovou opravdu nešetří. Nařkla ji dokonce i ze sabotáže českého úsilí dostat syny Evy Michalákové zpět k matce. „Podle mě tato dáma musí trpět jak zvíře, musí-li pod tlakem české veřejnosti kritizovat jednání zločinců (ale ano, zločinců!) z norského úřadu – když ve skutečnosti je na jejich straně. Marksová si to aspoň oslazuje občasnou sabotáží českého úsilí o záchranu dětí a nějakou pode dveře podsunutou zlomyslností,“ dodala rozzlobená poslankyně.

Do Marksové se přitom pustila i v září při interpelacích. „Mě fascinuje, s jakým nasazením se paní poslankyně Chalánková věnuje zrovna tomuto případu, když jiným podobným případům se věnuje minimálně,“ nenechala se tehdy rozhodit Marksová.

Marksová: Role českého státu je omezená

Ministryně Marksová se k případu Evy Michalákové vyjádřila minulý týden ve studiu Blesk TV. „Část toho spisu, kterou jsem viděla, obsahuje informace, které mi říkají, abych zaujímala velmi opatrný postoj. Že skutečně na začátku té kauzy závažné důvody k odebrání byly,“ upozornila ministryně.

„Ta kauza začala, než jsem přišla na ministerstvo. Náš Úřad pro mezinárodní ochranu dětí v Brně se jí věnuje. Máme seznam doporučení, která úřad paní Michalákové a její rodině dal. Je v něm, co by měli udělat. Ale oni to neudělali. Kdyby toho využili, tak by jim to u norských soudů pomohlo. Paní Michaláková je v Norsku, tatínek dětí je v Norsku, oba tam žijí dobrovolně, děti se tam narodily a naprostou většinu života prožily… Ta kauza prostě tak, jak je to nastaveno, patří norským úřadům. Role českého státu je poměrně omezená. A všechno, co jsme mohli udělat, jsme udělali,“ dodala Marksová.

Video Ministryně Marksová: Viděla jsem spis, důvody k odebrání dětí v Norsku byly. - Lukáš Červený, Marcel Mihalik
Video se připravuje ...

karol0212 ( 23. října 2015 09:29 )

Ne, né, nie je to ako hovorí ministerka, tých prípadov je ako cez kopirák príliš mnoho: Tuto je len čiastočný preklad (stránka je preto irelevantná) http://leva-net.webnode.cz/products/k-juvenalni-justici-zprava-severskeho-vyboru-pro-lidska-prava/ a tuto je original sprava v angličtine, dole pod textom sprava.pdf na stiahnutie: http://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadetail.aspx?announcementID=1683

abaron ( 22. října 2015 10:07 )

my ostatní radi spomíname na rozbité kolená, ukradnuté jablká, gulôčky, céčka, súdružky učiteľky ... prečo títo chlapci majú zabudnúť na to že majú české korene ??? ja si vážim aj tie nepodarené české, maďarské aj rakúske korene ??? krásna kultúra a jedlo to napravia vždy !!!

funebrak ( 22. října 2015 09:24 )

Prostoduší lidé (i poslanec je člověk) mají krásný život.

abaron ( 22. října 2015 08:45 )

mne to skôr príde ako pokusy šialených psychológov čo robia štúdie ako sa dá malým deťom vymyť mozog že dokážu zabudnúť na rodný jazyk, na súrodenca, rodičov a prostredie v ktorom vyrastal predtým

hanedu ( 21. října 2015 18:45 )

To jsou mi ale poslanci......kdo tuhle lůzu cpe na kandidátky....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa