Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syna Michalákové posílají do adopce. Ke staršímu ztrácí matka rodičovská práva

Autor: ČTK - 
6. října 2015
12:47

Norské úřady posílají mladšího syna českých rodičů Michalákových do adopce. Ke staršímu ztrácí matka podle rozhodnutí rodičovská práva. Uvedla to poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se v případu angažuje. Znamená to naprostý zákaz kontaktu s potomky. Michaláková se podle Chalánkové proti rozhodnutí určitě odvolá. Europoslanec Tomáš Zdechovský za to chce vyhostit norskou velvyslankyni. Otci Norové rodičovská práva ke staršímu synovi ponechali. 

„Obávali jsme se, že to takto dopadne. Norská strana argumentuje vždy nejlepším zájmem dětí, že už si zvykly jinde,“ popsala Chalánková. Norské úřady se podle ní vůbec nezabývaly schopnostmi matky. „Úplně vymažou vlastní rodinu,“ zdůraznila. Chalánkovou zajímají další kroky české vlády. „Matka učinila, co mohla, splnila všechny požadavky vlády,“ uvedla a zdůraznila, že Michalákovi jsou čeští občané.

Norsko porušuje prý všechna pravidla

„Norské rozhodnutí je jednoznačně v rozporu s mezinárodními normami a principy na ochranu dětí. Současně je důkazem selhání dosavadní strategie českých úřadů a vlády, v jejíž pomoc Eva Michaláková doufala,“ komentoval rozhodnutí norských úřadů právní zástupce Michalákové Pavel Hasenkopf. Norská komise se podle něj obává, že matka by v případě zachování rodičovských práv mohla pěstounskou rodinu obtěžovat podáváním dalších návrhů na vrácení mladšího Davida.

„Vyšlo najevo, že už v roce 2012 byl David Michalák umístěn do rodiny, která usilovala o adopci dítěte. Uspokojení čekatelské rodiny proto bylo také zřejmým důvodem rozdělení dětí,“ uvedl v tiskové zprávě petiční výbor, jehož je Hasenkopf součástí. U staršího Denise je jako klíčový důvod odnětí rodičovských práv uvedeno zveřejnění případu.

Právní zástupci Evy Michalákové budou českou vládu žádat, aby jménem České republiky podala stížnost na Norsko před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku. Důvodem by byly systémové nedostatky v oblasti ochrany práv dětí a biologických rodin. Takové řízení, jehož právním základem by byl článek 33 úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod, by bylo podle nich historicky první žalobou svého druhu ze strany ČR.

Vyhostíme norskou velvyslankyni

Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) v září při sněmovních interpelacích uvedla, že rodina nevyužila v minulosti řadu rad, které jí dal český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Diplomatické úsilí, které Česko pro návrat dětí matce vyvíjí, je podle ní naprosto nestandardní.

S tím nesouhlasí někteří poslanci. „Norsko ukradlo české matce děti. Je to nevídané a připomíná mi to nacistické postupy. Obracím se na premiéra Bohuslava Sobotku, aby přerušil diplomatické vztahy s Norskem, a budu žádat o okamžitý odchod norské velvyslankyně,“ vyjádřil se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který přes rok bojuje za navrácení obou synů matce. Na stranu rodičů se postavil o předseda ODS Petr Fiala.

Předseda KDU-ČSL, vicepremiér Pavel Bělobrádek nechává reakci na zprávu o odebrání českých dětí v Norsku rodičům na premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Novinářům řekl, že nepovažuje za dobrý nápad výzvu svého stranického kolegy, europoslance Tomáše Zdechovského, aby česká diplomacie kvůli kauze bratrů Michalákových ukončila styky s Norskem a vyhostila velvyslankyni.

Norské úřady posuzovaly matčinu žádost o svěření hochů do péče z loňského prosince i žádost otce o kontakt se syny. Rozhodly tak, jak tamní sociální služba navrhovala – zbavit matku rodičovských práv a mladšího chlapce dát k adopci.

satanklaus ( 7. října 2015 14:12 )

Nežer tak ty bulvární výmysly, kravko naivní

satanklaus ( 7. října 2015 13:59 )

Jediný v čem máš pravdu je, že mi nerozumíš, ty natvrdlý zmatený pako. Pohádky úchylů, tobě podobnejch, si nech od cesty, na ty tu není nikdo zvědavej. Řiťopiši jsou pěstouni, u toho staršího určitě, u mladšího možná. Řiťopichové a pedofilové tvořej nejmíň půlku pěstounský základny v Norsku. Právě pro takový jsou tam děti kradený tou jejich mafiánskou sociálkou, ty pako

alenam ( 7. října 2015 12:53 )

Totální nesmysl nějakého básníře, co netuší o co go. Děti jí byly odebrány v době, kdy ještě platil trest tříletého vězení za zveřejnění případu. Z vězení se moc bojovat nedá. Do zrušení zákona i po jeho zrušení nejprve o děti bojovala neveřejným způsobem, jelikož i nadále platilo a platí, že zveřejnění případu = znemožnění navrácení dětí. Až posléze, když už neviděla jinou možnost, zhruba před rokem a půl, tuším, případ zveřejnila.

kimbe ( 7. října 2015 12:50 )

 Stejně znáte jen části toho , co se "mohlo pustit ven". Stejně už nejde o děti, ale souboj politiků a úředníků. Za paní Michalákovou to zaplatíme my všichni. Celou kauzu nikdo z nás nezná, navíc děti mají asi i norské občanství. Nemá cenu se k tomu vyjadřovat.Ale paní na mě nedělá dojem vyrovnané,nic neskrývající osoby.Ale je to jen můj subjektivní pocit.

dfghjk ( 7. října 2015 12:36 )

Zagůgli a uvidíš. Zkraje si myslela, že se zbaví starostí o děcka, ale když zjistila, že takhle o ně přijde nadobro, místo opravných prostředků začla vyřvávat v médijích. A tím to pos rala nadobro, protože to na Norky neplatí. Na rozdíl od zaostalých Čechů.

Zobrazit celou diskusi