Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Neuvěřitelný příběh rodiny Vázlerových: Po smrti Vojtíška má dvě holčičky!

Autor: Tomáš Koníček - 
31. července 2015
19:12

Nejdříve tragédie, a teď obrovský příval štěstí! Pavel a Eva Vázlerovi, kterým loni v říjnu zemřel postižený syn Vojtíšek (†5), adoptovali dvě holčičky. Už jsou spolu tři týdny! Na posun jako první upozornil Český rozhlas.

Příběh Vojtíška sledovalo se zatajeným dechem snad celé Česko. Kvůli špatné péči ve Vinohradské nemocnici se chlapeček narodil postižený – neviděl, neslyšel, nechodil. Doktoři mu dávali maximálně rok života, on se ale statečně pral o život pět let.

Rodiče ještě za života Vojtíška vysoudili od nemocnice dvacetimilionové odškodné, aby mohli chlapečkovi zajistit kvalitnější život a mohli o něj 24 hodin denně pečovat. Jenže necelé dva měsíce po pátých narozeninách srdíčko malého klučiny dotlouklo.

Rodiče však toužili po dítěti, a nedávno se jim konečně podařilo adoptovat rovnou dvě. „Jsou to dvě bezvadné holčičky. Chtěli jsme sice chlapečka, ale pak nám byla nabídnuta tahle varianta a my si řekli, že to zkusíme,“ řekl Blesku Pavel Vázler.

Děvčátka poznali v kojeneckém ústavu, kam nejprve s manželkou dojížděli, a postupně se sbližovali. „Teď už jsou ale tři týdny s námi. Vzali jsme je na chalupu a holky jsou z toho nadšené. Pořád máme co dělat,“ pochlubil se Vázler.

Děti je už začaly oslovovat mami a tati. „Ta starší je přemýšlivější. Přišla s tím, že jako když jsou u nás, tak my jsme vlastně jejich rodiče. Mysleli jsme, že to bude trvat, a rozhodně jsme je nechtěli k ničemu nutit. Ale tohle bylo takové spontánní,“ řekl otec.

Holčičky si prý pořád hrají. „Obě rády kreslí a poslouchají pohádky. Ta menší má takové ty svoje rendlíčky, tak pořád něco vaří,“ usmívá se Vázler s tím, že děti mají radost třeba i z výletů do vedlejší vesnice. Stále ale myslí na Vojtíška. Fotky svého chlapečka mají doma i na chalupě, ale s holčičkami se o něm zatím nijak výrazně nebaví. „Nehodláme je posadit a začít vyprávět. Čekám, že ta starší sama přijde s dotazem, o koho jde. Ta mladší si zase myslí, že to je ona. Zatím to necháváme tak, jak to je,“ vysvětluje otec.

Vojtíška se nijak nesnažili vytěsnit z mysli. „Žádné zbavování se jeho věcí neproběhlo. Tak i tak na něj nikdy nezapomeneme. Vždyť s dětmi chodíme na stejná místa jako s Vojtíškem,“ vysvětluje Vázler. Život se jim zase obrátil naruby. „Vojtíšek, to bylo úplně něco jiného. A tohle je taky jiná starost,“ dodává.

Nadace pro podobně postižené?

Rodiče zemřelého Vojtíška zvažují i založení jakési nadace, která by pomáhala dětem, které jsou stejně postižené, jako byl Vojtíšek. Vše je ale stále v plenkách. „Uvažovali jsme o tom. Teď jsme teda měli s příchodem holčiček úplně jiné myšlenky, ale myslím, že se k tomu vrátíme,“ řekl Vázler. Maminka Eva o Vojtíška pečovala prakticky nonstop. Vojtíšek byl slepý, hluchý a ochrnutý. Chlapečka nejvíce uklidňovalo, když měl nablízku rodiče.

bibs_7 ( 1. srpna 2015 18:50 )

 a ze ti doktori nedokázou doy3bat decko coby 20-tileté máme, to ti rekl kto?

ejvm1712 ( 1. srpna 2015 09:01 )

Hnuse!

wajuki308 ( 31. července 2015 23:50 )

 Vojtíška je mi moc líto.Nejhorší,co se rodičům může stát.Doufám,že holčičky jim nedají moc truchlit a budou všichni šťastní.Přeji hodně úspěchů s realizací nadace a lásky v nové rodině.

bibs_7 ( 31. července 2015 23:49 )

 to te zere, co, ubozácku?

bluedream ( 31. července 2015 23:21 )

Měly by tam být teoreticky jen do tří let, ale prakticky někdy zůstávají déle, když není místo v nějakém domově, ale to se týká spíš těch mentálně retardovaných, s jejichž domovy je problém, v normálním děcáku je berou z kojeňáků po tom třetím roce.

Zobrazit celou diskusi