Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Právníci Evy Michalákové se nevzdávají: Chtějí zveřejnit spis!

Autor: ČTK, zrk - 
30. března 2015
19:43

Kde udělala Michaláková chybu a co má udělat, aby dostala své děti do péče? Na to a jiné věci se ptají její právníci. Odeslali norské sociální službě otázky k případu. Chtějí vědět, zda mohou zveřejnit spis. Případu by se měla začít věnovat i Sněmovna.

Norská sociální služba odebrala české matce a otci děti v květnu 2011 pro podezření ze zneužívání a zanedbávání. Policie případ odložila a obvinění nepadlo. Norský soud ale považoval zjištění za závažná a rozhodnutí sociální služby potvrdil. Michaláková chce syny do své péče, v prosinci požádala v Norsku o přezkoumání případu.

Právníci dnes odeslali norské sociální službě dotazy. Žádají písemnou odpověď, proč devítiletý Denis a šestiletý David vyrůstají odděleně ve dvou pěstounských rodinách a jestli je ve hře jejich adopce. Zajímá je také to, jestli mohou sociální pracovníci sami umožnit víc setkání synů s matkou či jestli chlapci mohou vidět jiné české příbuzné, a to třeba i přes Skype.

Advokáti chtějí vědět také to, jestli matka může zveřejnit rozsudky a součásti spisu a jestli by jí to nepřitížilo. Stěžovali si i na podobu březnové schůzky Michalákové s mladším synem, podle dohody z letošního ledna se měla vidět s oběma dětmi. Budou žádat náhradu za neuskutečněná setkání.

Sněmovna by měla o Michalákových jednat v úterý odpoledne. Zprávu předsedy vlády o postupu státu v kauze mají poslanci ve svém programu jako pátý bod. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v materiálu uvedl, že norská strana zatím dostatečně nevyhodnotila citlivost a důležitost případu pro ČR. Česká ministerstva a úřady budou dál vyvíjet tlak, aby se našlo řešení, uvedl Sobotka.

Některá internetová média zveřejnila informace z dokumentů k případu či snímky. Podle některých ochránců dětských práv se upřednostňuje zájem matky nad zájmem hochů, politici nemají o případu všechny informace a zjištění o situaci chlapců se neberou v potaz. Podle zastánců Michalákové naopak norské úřady nekomunikují a snaží se dát děti k adopci.

 

vary ( 31. března 2015 11:10 )

Každej není takovej úchylák jako tvoje rodina, ty dobytku. Vy si navzájem utíráte ***e, honíte péra a frndy a ještě se u toho fotíte. To není normální, ty prase.

stejne ( 30. března 2015 23:31 )

mrdoune jsi poznat, debílku

vary ( 30. března 2015 22:44 )

přesně tak

vary ( 30. března 2015 22:43 )

No nevím, ale fotit syna, jak utírá *** svojí tetičce mi teda přijde nechutně zvrhlý a určitě je to jen špička ledovce.

vary ( 30. března 2015 22:41 )

No jestli si utírala v mládí pr.del svojí tetičce a máma tě u toho fotila a pak to vystavovala na svazácké nástěnce před národním výborem, tak ti úplně jednoznačně říkám, že to normální není.

Zobrazit celou diskusi