Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech v Súdánu trpí ve vězení a hrozí mu smrt. Víme, co psal misionář domů

Autor: tmp - 
15. listopadu 2016
05:01

Už bezmála rok pobývá Čech Petr Jašek (53) v údajně hrozných podmínkách súdánského vězení. Jeho utrpení mají dokreslovat dopisy s až „mučednickým“ vyzněním, ve kterých se Jašek upíná k Bohu a modlí se za svoje pronásledovatele. Dopisy teď zveřejnili Jaškovi spolupracovníci. Čechovi v Súdánu za údajnou špionáž hrozí trest smrti, tvrdí europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle ministerstva zahraničí verdikt až tak přísný být nemá. V pondělí s Jaškem začal soud, pokračovat bude 21. listopadu. 

Petra Jaška zadržela súdánská policie společně se třemi Afričany už loni 10. prosince na chartúmském mezinárodním letišti. Téměř okamžitě skončil ve vazbě a byl obviněn ze špionáže, rozvratu země či překročení hranic. Humanitární organizace ale uvádějí, že pravým důvodem je spíš jeho dokumentace násilí vůči křesťanům.

Podle Jaškových spolupracovníků ze skupiny Hlas mučedníků dovolila súdánská prokuratura Čechovi poslat první dopis v angličtině až začátkem května, tedy až půl roku po zadržení. Tento krátký dopis předali Jaškově rodině čeští diplomaté. „Tato zkouška není nad naše síly, Pán je věrný a poctivý a připravil nám východisko. Prosím, buďte silní v Pánu a věřte mu, že má vše pod kontrolou a že on je ten, kdo má klíč k mojí cele,“ psal Jašek mimo jiné v dopise. Podle jeho spolupracovníků to svědčí o jeho „intenzivním modlitebním zápase i Božích ujištěních, která ve vězení často zakouší“.

Dovolili mu českou Bibli. Čte ji opakovaně

Další dopis pak přišel v červnu, tedy v době kdy měly súdánské úřady české straně oznámit ukončení vyšetřovací fáze a začátek přípravy soudního procesu. V této době podle spolupracovníků měl zažít Jašek určité uvolnění, které měla dokazovat také skutečnost, že mohl mít u sebe českou Bibli.

„Po třech týdnech jsem přečetl celou Bibli a nyní jsem začal zase znovu a tak jsem načerpal spoustu radosti, síly, naděje a útěchy z celého Písma, zejména pak ze Žalmů…,“ napsal Čech opět v angličtině. V dalším z dopisů pak Jašek prozrazuje okolnosti svého věznění. V té době v samovazbě, kde měl jen malé okno – a tedy i málo světla – a musel číst Bibli vestoje, natažen k oknu.

V dalším dopise na konci července pak napsal: „Mám se dobře a jásám z přítomnosti našeho Pána! Našel jsem obrovský zdroj pokoje, síly, radosti a naděje, když vzdávám díky Bohu. Měli bychom vzdávat díky Bohu za všech okolností.“ Měsíc na to pak konečně začal soudní proces. Podle skupiny Hlas mučedníků je například obvinění z ilegálního překročení hranic vágní a zástupné. Petr Jašek měl před několika lety cestovat po Jižním Súdánu a dostat se do oblasti, která spadá do severní části, ale není jasně ohraničena.

Modlí se za pronásledovatele

Po čtyřech měsících samovazby a pobytu se skutečnými kriminálními spoluvězni byl Jašek převeden do jiné velké cely pro súdánské křesťany. S nimi prý zažíval duchovní sounáležitost. V posledním dopise pak Čech uvedl, že se za poslední dva měsíce hodně změnil námět jeho modliteb. „Pán mě vede k modlitbám za mé pronásledovatele, za vyšetřovatele tajné služby, za prokurátory, za soudce i dozorce. A tak se modlím, aby se jim Pán dal poznat jako Spasitel, Pán a Bůh,“ napsal.

„Po takových modlitbách prožívám neskutečnou záplavu Božího pokoje a radosti. Úplně se též rozptýlily poslední zbytky obav ze stále se prodlužujícího soudního jednání. Pán mne stále víc a víc ujišťuje, že on má všechno ve svých rukách a tak radostně očekávám okamžik, až on otevře dveře,“ dodal.

Případ sleduje český europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), podle kterého se v posledních dnech Jaškův stav zhoršil. Podle české diplomacie byl Čech v Súdánu na misionářské cestě a nebyla to jeho první cesta do rizikové oblasti. V minulosti pomáhal například v Nigérii.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zada ( 15. listopadu 2016 14:56 )

Jen pro velmi otrlé, tohle jsem dostal dnes poštou, tohle nám sem frau M. chce dostat, aby s námi žili???? http://www.miscopy.com/wp-content/uploads/2016/09/slaughterhouse-style-mass-killing-i slamic-state.mp4?id=0)

agfor ( 15. listopadu 2016 13:18 )

Hus taky trpěl v kriminále a jek ho dneska oslavují. A to nevnucoval islámistům křesťanství. Měli bychom se taky takhle chovat k muslimům.

ivoadler ( 15. listopadu 2016 10:00 )

Misionáři v dnešní době je nehoráznost. Ona to byla nehoráznost vždycky, ale teď je to tuplem. Jak si někdo dovolí obracet někoho na "pravou" víru! Tím dává domorodcům najevo: jste špinavá, nevzdělaná, nekulturní pakáž a já vám nesu víru, lásku, naději a kdoví co ještě. Jistě, domorodci potřebují lékaře, učitele, agronomy, administrátory, ale ne pánbíčkáře, kteří jim budou nalévat do hlavy toho pravého boha. Oni svého boha mají a nestojí o vnucování nějakého jiného. Všechny misionáře poslat domů, když už ne zastřelit.

pepone ( 15. listopadu 2016 09:34 )

mel jsi sedet doma na riti

ellenic ( 15. listopadu 2016 08:54 )

To je právě ta situace, do které by se člověk dostat nechtěl . Problém je v tom, že lidé žijící v těchto zemích, kde misionáři pomáhají si neváží takové práce, humanitární pracovníci a misionáři jsou pronásledováni a mnohdy i zavražděni. Proto právě pomáhám jen těm ve svém okolí doma a na žádnou misi a do řad humanitárních pracovníků bych se v těchto zemích prostě nedala. U nás je také prostor pro pomáhání, jen to dost lidí ignoruje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa