Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Europoslanec vzal na stáž kickboxerku. Dívky v plavkách neobstály

Autor: Jaroslav Šimáček - 
25. října 2016
06:01

Dříve mu chodily fotky v plavkách, které mu posílaly uchazečky o post asistentky. Dnes europoslanec Tomáš Zdechovský (36, KDU-ČSL) našel ve svém týmu uplatnění pro mladou a úspěšnou českou kickboxerku Martinu Ptáčkovou (19), která se připravuje obhájit titul mistryně světa. Politik ji přijal jako stážistku a dodává: „A pak že mladí nemají vzory.“ Zároveň se obecně pozastavil nad tím, jak to se stážisty v Bruselu či Štrasburku chodí.

Placená stáž v Evropském parlamentu? Pro české studenty nic nedosažitelného. Nabízí ji řada europoslanců. Lidovec Tomáš Zdechovský není výjimkou. Jeho tým tvoří nejen asistenti, ale i pravidelně se obměňující stážisté.

Fotky v plavkách? Chodit prý přestaly

Před časem zaujal Zdechovský tím, že mu prý chodily v rámci nabídek na post asistentek i fotky uchazeček v plavkách. „Přišlo mi na 300 žádostí na pozice asistentů a asistentek. U některých jsou i fotky v plavkách... možná si myslí, že je Evropský parlament na pláži. Omyl,“ hlásil Zdechovský na Twitteru poté, co byl do europarlamentu zvolen.

Od té doby se však prý praxe změnila. Potenciální asistentky ani stážistky mu nic takového neposílají. 

„Od té doby, co jsem to zveřejnil, tak ty fotky přestaly uchazečky posílat. Několikrát se mi ale stalo, že se u nás ucházel o stáž někdo, kdo mě oslovoval vážený pane Teličko nebo vážený pane Zahradile nebo mi v motivačním dopisu ti lidé napsali, že důvodem, proč si vybrali naši kancelář, je to, že se jim líbí, že sedím v nějakém výboru, ve kterém ve skutečnosti nejsem,“ řekl Blesk.cz Zdechovský.

Stážistka kickboxerka: Zdechovský oceňuje talent i píli

Pro Zdechovského však dnes pracuje jedna zajímavá sportovkyně – 19letá kickboxerka Martina Ptáčková, která se chystá současně i na obhajobu titulu na mistrovství světa. Nastoupila před měsícem, prošla pohovorem a výběrovým řízením. Jak Zdechovský upozorňuje, nikdy nebyla členkou KDU-ČSL ani se v práci pro stranu nijak neangažovala. O to víc ho těší, že si vybrala jeho kancelář.   

„Martina člověka nadchne. Je velice kultivovaná a vzdělaná osobnost, ona je opravdu obrovsky chytrá a překvapí vás svou myšlenkovou vyzrálostí. Je také strašně skromná na to, co už dokázala a má za sebou. Je nejen úspěšná sportovkyně, ale i skvělá trenérka. Učí lidi se bránit a na ty její semináře chodí desítky lidí,“ chválí Zdechovský svou „schovanku“ Ptáčkovou.

Podle něj by mohla být vzorem pro mladé. „V jejím věku, v 19 letech, já těch osobností jejím způsobem uvažujících moc neznám,“ podotýká Zdechovský a na české kickboxerce oceňuje talent, ale i vůli, dřinu a píli.

Ptáčková, která je už dvojnásobnou mistryní světa a mistryní České republiky, však začíná i úřednickou kariéru v EU. Nebo snad dokonce kariéru diplomatickou?

„Připravuje mi různé podklady pro jednání, dělá rešerše různých materiálů. Snažíme se jí ukázat i praxi – obědy s velvyslanci a velvyslankyněmi. Byla na obědě s velvyslankyní Maroka, Ázerbájdžánu. Snažíme se jim ukázat to, co je ve škole nenaučí,“ říká Zdechovský o pracovní náplni Ptáčkové a na mysli má to, jak vypadá praktické vyjednávání politiků s diplomaty či dlouhodobá práce na různých tématech.

„Nikdy bych nechtěla skončit tak, že bych dělala jenom sport. Učím se jazyky – angličtinu, němčinu, ruštinu. Píši motivační knihu, vystupuji na různých přednáškách. Vedu tréninky od malých dětí až po seniory, podporuji a vystupuji na ochranu zvířat. Pokud se seženou prostředky, bude se natáčet i film se mnou. Zajímám se o politiku v místě, kde žiji, ráda cestuji, studuji mezinárodní vztahy a evropská studia,“ vypočítává Ptáčková v rozhovoru pro Lidovky.cz. Práce pro europoslance Zdechovského si prý moc váží.

Gáže stážistů? Na zbohatnutí to prý není

Česká mistryně je zvyklá na perný dril, samotné stáže jsou však podle Zdechovského také velmi intenzivní záležitostí. Stážistka se stane součástí týmu a převezme jednu kompletní agendu. Když ji zvládne, má podle europoslance předpoklady pro to, aby mohla začít pracovat v evropských institucích.

Řada lidí podle něj také zjistí to, jak je na tom jazykově – nejen jestli se dokážou domluvit, ale také třeba i v angličtině či dalších jazycích napsat pozměňovací návrhy, tiskové zprávy či projevy. Za typický problém Čechů považuje to, že se jazykově přecení. „Je důležité, aby zjistili, jak na tom jsou,“ upozorňuje politik.

Výběrová řízení prý jeho kancelář dělá jednou za tři měsíce a vždy vybírá jednoho stážistu pro Brusel a Štrasburk, druhého stážistu pro agendu v Česku.

Stáže v Bruselu či Štrasburku přitom nejsou zadarmo. „My se vždy snažíme stážistům dávat podle jejich nákladů, stáž by neměla být na to, že tam někdo na tom zbohatne, ale měl by mít zaplacené náklady a měl by získat zkušenosti. Ty částky jsou někde mezi 500–1000 eur podle nákladů v Bruselu a Štrasburku. V ČR hradíme stážistům veškerou činnost spojenou s doprovázením,“ prozradil Blesk.cz Zdechovský.

snehulak ( 25. října 2016 09:45 )

Milý Zdechovský, tvá pověst tě předchází a proto ti chodily ty fotky v plavkách. Prý stážistkám tvrdíš, že mají i tak dost nadstandardní plat, než abys jim připlácel i za asistování v tvém kuřáckém salonku.

dandova ( 25. října 2016 09:41 )

Koukám, že slečna je druhý Jára Cimrman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa