Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Podívejte se: Nejmocnější Češka v EU ukázala dům. S Jourovou bydlí dvě studentky

Autor: David Budai - 
24. září 2016
05:00

Jak si žije nejmocnější Češka ve strukturách Evropské unie? Blesk.cz navštívil dům eurokomisařky Věry Jourové v Bruselu, kam se kvůli své práci odstěhovala. Svou rodinu nechala v Česku a společnost jí tak dělá hlavně kočka Žofinka. Střechu nad hlavou poskytuje i několika studentkám a pro své kolegy z práce pořádá „povinné“ večírky. Na bydlení jí přispívá Evropská komise, a to 15 procenty platu.

Jako eurokomisařka působí Věra Jourová už téměř dva roky a bezmála stejnou dobu bydlí v pronajatém domě v jedné z klidných rezidenčních čtvrtí na okraji Bruselu. Idylu jí kazí jen hluk letadel, která létají z nedalekého letiště. Interiéru třípodlažního domu dominuje klavír a rotoped. Součástí je i zahrádka s trampolínou a malá terasa.

Soukromí tady ale příliš nemá. „Jezdí sem spousta známých, kteří vědí, že tady můžou mít azyl, a také tady přechodně bydlí dvě až tři české studentky,“ řekla Blesk.cz Jourová. Zároveň je její bydlení považováno tak trochu za veřejný prostor. „Počítá se s tím, že komisař u sebe dělá společenské akce,“ vysvětlila s tím, že si k sobě pravidelně zve své spolupracovníky nebo úředníky z Bruselu.

Party pro kolegy

Naposledy si k sobě sezvala celý komisařský kabinet, který tvoří 16 lidí. „A bylo to i s dětmi a partnery, takže celý prostor tu ožil tou drobotinou,“ popsala s úsměvem Jourová. Úředníci tak měli jedinečnou příležitost spatřit svou šéfku i jinak, než jsou zvyklí. „Na piano hraju, když už jsou hosté unavenější a nedbají tolik na čistotu melodií,“ říká s úsměvem Jourová, která si někdy zahraje i sama pro radost.

Video  Eurokomisařka Věra Jourová ukázala své bydlení v Bruselu.  - Blesk TV/Jan Jedlička, David Budai
Video se připravuje ...

Většinou se ale doma příliš neohřeje. Její pracovní den běžně trvá 12 a více hodin a volné má prakticky jen neděle. Spoustu dnů navíc tráví na pracovních cestách v zahraničí. „Pořád mám sbalený kufr a koupenou letenku. Ten kočovný život je hodně vysilující,“ popsala už dříve. Dokonce se jí kvůli pracovnímu stresu objevily zdravotní problémy se žaludkem.

Na bydlení Jourové přispívá i Evropská komise, a to až 15 procenty platu, který v případě eurokomisařů činí 20 832 eur (562 tisíc korun). Komise platí také náklady na stěhování. Všechny úpravy v domě už si však Jourová platila ze svého.

Jak to vypadá u eurokomisařky doma? Podívejte se!

O zákulisí práce eurokomisařky mluvila Jourová ve Studiu Blesk. 

Video  „Je to nejpodivnější práce, jakou jsem dělala,“ říká eurokomisařka Věra Jourová.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 25. září 2016 16:19 )

Kdyby měli být v EU parlamentu za poloviční plat, nehrnuli by se tam, stejně jako do úplně zbytečného senátu . Darmožrouti, kteří kvákají, že pracují pro dobro nás všech,ale opak je pravdou, jde jim o přeplněná koryta.

simplify ( 25. září 2016 11:02 )

Úplně obyčejné bydlení...

joudajoudovy ( 25. září 2016 08:31 )

bleskaci sorry! predstaveny interier je zarizeny z ikea, ktery na zapade nakupuji socky. takze, jaky to luxus???? to uz vase smuclerka ma kvalitnejsi nabytek..... opet clanek o lejnu, hlavne, ze se o necem pise.

lie.z.vie ( 24. září 2016 18:47 )

Ještě nám prozraď co bychom ji měli závidět, abychom mohli začít závidět. Já na to nepřijdu, mně se na ni nic nelíbí a podle mě není co závidět.

deep_ass_flsting ( 24. září 2016 18:16 )

Potrefená husa se ozvala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa