Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jourová: Eurokomisař musí projít „lobotomií“. K migraci se nestavím jako Češka

Autor: Zuzana Štíchová - 
6. května 2016
05:01

Evropská komise vedená Jeanem Claudem Junckerem navrhla změny v azylové politice osmadvacítky. Jako červený hadr zapůsobila další zmínka o možnosti povinných kvót a informace, že by se z nich státy mohly za velké peníze vykupovat. Česká členka komise Věra Jourová (ANO) ale ve Studiu Blesk upozornila, že návrh řeší třeba také desetitisíce sirotků, kteří do Evropy proudí.

„Je tam řada věcí dobrých – například, že by se mělo dbát na to, aby se scelovaly rodiny. Větší důraz se klade na péči o děti, které přicházejí bez doprovodu dospělých, což je obrovský problém. Jsou jich desítky tisíc a stávají se oběťmi gangů a obchodníků s bílým masem, což je jev nevídaný v takovém rozsahu,“ hájí eurokomisařka návrh svých kolegů.

Autory nových pravidel pro azylanty jsou především první místopředseda komise Frans Timmermans (Nizozemsko) a komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos (Řecko). Oba chtějí nařídit zemím, aby migranty skutečně roztřídily a ty ekonomické poslaly zpět. To by se mělo dotknout především Itálie a Řecka. Tento požadavek předkládá dlouhodobě i Česko, zatím ale tzv. hot spoty příliš nefungují.

Jourová jako jedna z mála v celé komisi měla k návrhu ale také výhrady. „Já jsem se negativně vyjádřila k té automatické přerozdělovací kvótě, protože nevidím možnost pro suverénní stát přijmout takové rozhodnutí, které bude zodpovědné,“ vysvětluje česká eurokomisařka. Podle ní by každá země měla zodpovědně říct, kolik lidí může přijmout, aby je mohla bez problémů integrovat. Velkým problémem jsou útěky už přidělených migrantů do jiných zemí, tak jak se to stalo i v Česku.

Návrh počítá mimo jiné i s tím, že by se stát mohl z povinnosti uprchlíky povinně přijmout vykoupit. Aktuální cena je 250 tisíc eur (6,75 mil. Kč) za jednoho migranta. Stát by navíc jeho přijetí oddálil jen o jeden rok.

Jourová je přesvědčena, že o částce se bude určitě ještě jednat. Dodala také, že se ani v otázce migrace nemůže rozhodovat jako Češka, protože musela podstoupit jakousi „lobotomii“.

Co tím myslela a jakou pozici má Česká republika pro prosazení svých migračních návrhů v EU? Umí vyjednávat v zákulisí? Podívejte se na první část rozhovoru:

Video Studio Blesk – Věra Jourová - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

fredynek ( 9. května 2019 00:34 )

Oni tam všichni prochází lobotomií.,Jinak není možné,aby se chovali jako
vlastizrádci.

fredynek ( 9. května 2019 00:34 )

Oni tam všichni prochází lobotomií.,Jinak není možné,aby se chovali jako
vlastizrádci.

ridic ( 9. května 2016 07:47 )

 Proc se nestara o nase deti, na jejichz lecbu rodice nemaji penize a stat neda, co je nam po cizich detech, kdyz nevystupuje jako Ceska tak at jde zpatky a jde tam ten, ktery bude v prvni rade hajit zajmy nasi zeme. Tezko delat zákrok, napr "lobotomii", na orgánu, ktery ten dotycny nema. Stále se ukazuje zbytecnost EU, nejlepsi by bylo jeji zruseni. Ovsem kde by takove Jourove a ji podobne dostávala za nic nebo za blbosti, ktere se tam projednavaji, takove prachy. Stejne tak zbytecny a drahy je senát, taky je potreby zrusit. To bychom slyseli ten rev, jjak jsou senatori nepostradatelni.

hejhej ( 6. května 2016 09:44 )

suov: Europoslanci a komisařka kývají jako osli zrůdným představitelům EU,jde jim především o vlastní příjem. Vystoupení z EU by nás zachránilo před diktátem EU, který je daleko horší než RVHP.

jerry39 ( 6. května 2016 08:06 )

Nejradši jsem jak tu babu nevidim a neslyšim.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa