Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Jourová tlačí na Volkswagen: Vyplaťte poškozené Evropany

Autor: ČTK, bk - 
27. prosince 2016
10:20

Eurokomisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví Věra Jourová se nevzdává a dál tlačí německou automobilku Volkswagen k tomu, aby odškodnila své evropské zákazníky za skandál kolem manipulace s testy emisí. Podle listu Die Welt pohrozila, že využije všech prostředků, aby zákazníkům odškodnění zajistila.

Volkswagen loni v září přiznal, že po celém světě nainstaloval do zhruba 11 milionů naftových aut software, který umožňuje manipulovat s měřením emisí. Při jízdě pak auta produkují výrazně více emisí než při kontrolních testech. Aféra se mimo jiné týká asi 1,2 milionu vozů Škoda Auto. V USA, kde byla věc odhalena, se firma dohodla, že zákazníkům automobil opraví či odkoupí a poskytne kompenzaci.

Automobilka ale odmítá výzvy, aby evropské zákazníky za skandál odškodnila podobným způsobem jako zákazníky ve Spojených státech. Ti mají nárok na kompenzaci až 10 000 dolarů (téměř 260 000 Kč).

Jourová listu Die Welt sdělila, že stále postrádá nějaký mimořádný bonus či kompenzaci pro evropské zákazníky. Prohlásila, že bude Volkswagen s tímto tématem dál konfrontovat. Začátkem února se prý setká s generálním ředitelem Volkswagenu Matthiasem Müllerem a očekává, že automobilka mezitím v této otázce učiní pokrok.

Matthias Müller však odmítá, aby automobilka odškodnila zákazníky v Evropě podobným způsobem jako v USA. Náklady by podle něj byly až příliš vysoké. „Na řešení naftové aféry v USA jsme si doposud dali stranou 16,2 miliardy eur (téměř 440 miliard Kč). Volkswagen se nadále nachází v solidní finanční pozici. Ale člověk nemusí být matematik, aby poznal, že vyplacení odškodného v neomezeně vysokém rozsahu by Volkswagen přetížilo,“ uvedl před časem v rozhovoru s listem Welt am Sonntag. 

noacojezase ( 27. prosince 2016 11:15 )

V čem spočívá to poškození?

jarda304 ( 27. prosince 2016 10:36 )

Každý den tady dobrý ! heslo každého parazita v bruseli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa