Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nové páky na teroristy: Zatrhneme anonymní „sponzory“, chce Jourová

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. května 2016
05:20

Leden 2015 Paříž, listopad 2015 stejné místo, březen 2016 Brusel. Je Evropa při pohledu na poslední měsíce v boji s terorismem úspěšná? Podle české eurokomisařky Věry Jourové těžko říct, protože neexistují informace o tom, kolika útokům se podařilo zabránit. Evropa ale bojuje dál. Jourová chce mimo jiné konec anonymních „sponzorů“ terorismu nebo zpřísnit užívání anonymních kreditních karet. Řekla to ve Studiu Blesk.

„V rámci Schengenu nemá zločin žádné hranice. Zločinec může ráno vyjet z Bruselu a odpoledne vraždit v Paříži. Což se stalo, bohužel. Orgány, které útokům mají bránit, mají ale ve státních hranicích omezení. Proto je naprosto nutné, aby si země vyměňovaly informace,“ popisuje česká eurokomisařka Věra Jourová, na co je v Bruselu kladen v rámci boje s terorismem důraz.

„Zpřísnili jsme legislativu, která má postihovat všechny, kteří se chystají vycestovat do Sýrie, aby tam trénovali na zabijáky, kteří se jednoho dne vrátí do Evropy,“ pokračuje bývalá česká ministryně pro místní rozvoj, nyní evropská „ministryně spravedlnosti“.

„My teď děláme razantní kroky, aby nebylo možné anonymně platit přípravu nebo provedení teroristických akcí. Budu předkládat 1. června směrnici, která velmi zkomplikuje používání anonymních platebních karet, které oni používají,“ popsala nejbližší kroky EU Jourová.

Ochrana spotřebitele: Buďme rozmazlenější a dožadujme se nápravy

Jourová má v Evropské komisi na starosti mimo jiné také ochranu spotřebitele. Češi podle ní v tomto směru mají co dohánět. „Čekala bych, že se budou více bránit, více reklamovat, že budou prodejce více uhánět. To vidím v západní Evropě. Spotřebitel tam je velmi sebevědomý a mnohdy nepříjemný tím, že se dožaduje nápravy,“ míní eurokomisařka.

Západoevropané jsou podle ní v tomto směru rozmazlení. „Buďme rozmazlenější,“ vzkazuje spoluobčanům.

Co musí Evropa udělat, aby se dokázala teroristickým útokům v budoucnu lépe bránit? A odkud pochází nejvíce nebezpečných výrobků, které se do Evropy za loňský rok dostaly? Podívejte se na závěrečnou část rozhovoru s Věrou Jourovou:

Video Věra Jourová o ochraně spotřebitele a terorismu. V Evropské komisi se angažuje v obojím. - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ivoadler ( 9. května 2016 18:48 )

A´t si říká kdo chce, co chce, Ta Jourová je ve skvělé sexuální kondici.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa