Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Má problém se mnou, ale hlavně sama se sebou.“ Jourová se pustila do Šlechtové

Autor: Zuzana Štíchová - 
8. května 2016
05:00

Nejednou to eurokomisařka Věra Jourová (ANO) schytala od své nástupkyně na ministerstvu pro místní rozvoj. Ač nominována za stejnou stranu, nebrala si Karla Šlechtová (za ANO) servítky. Členka týmu Jeana-Clauda Junckera se ale nedala a Šlechtové ve Studiu Blesk vzkázala, že má problém především sama se sebou.

Bývalá a současná ministryně pro místní rozvoj – i když oběma šéfuje Andrej Babiš (ANO) – se v lásce nemají a asi nikdy mít nebudou. Rok a půl už to mezi Věrou Jourovou a Karlou Šlechtovou střídavě vře a chladne, spory se točí hlavně kolem rezortu, který mimo jiné rozděluje evropské miliardy. „Připadá mi to zvláštní,“ komentovala rozbroje Jourová.

Šlechtová svou předchůdkyni, která se stala eurokomisařkou pro spravedlnost, kritizovala například kvůli nevýhodným smlouvám agentury Czech Tourism. Ty pocházely i z doby, kdy na ministerstvu vládla právě Jourová.

Eurokomisařka ale tvrdí, že si Šlechtová nezjišťuje všechna fakta a často útočí neoprávněně. „Karla Šlechtová má možná problém se mnou. Ale hlavně si myslím, že má problém sama se sebou,“ nešetřila Jourová svou nástupkyni.

„Nabízela jsem jí: ‚Pojďme si to říct, vysvětlím vám důvody k těm rozhodnutím.‘ Nabízela jsem jí také pomoc v oblasti veřejných zakázek, protože není právnička, nemá pro tuhle oblast potřebné vzdělání. Nebylo to úplně vyslyšeno,“ dodala eurokomisařka ke kritice, kterou Karla Šlechtová nešetří.

Eurokomisařka za Českou republiku také přiznala, jak náročné je její portfolio, které zahrnuje spravedlnost, ochranu spotřebitele a rovné příležitosti. „Můžu být osobní? Byla jsem nedávno u svého pana doktora se žaludkem a ptal se mě, co jím. Tak jsem mu říkala, že k snídani mívám radikalizaci, k obědu rasismus a xenofobii a k večeři rovné příležitosti žen a mužů a kvóty,“ přiblížila žertem Věra Jourová.

Ve Studiu Blesk také popsala vztah se stranickým šéfem Andrejem Babišem. Těsné vazby na něj jí dělaly problémy v počátku funkce. Podívejte se na další část rozhovoru:

Video Věra Jourová (ANO) hodnotí po roce a půl své portfolio a pustila se do své nástupkyně na ministerstvu pro místní rozvoj. - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 4. června 2016 11:13 )

Proste ANO. 😅

ridic ( 8. května 2016 19:00 )

Ono tech straniku z ANO se povedlo vic, podivejte se kdo vsechno se k nim nacpal z jinych stran. A to je divne, ze to takovemu cloveku jako je spravedlivy a jen poctive smyslejici Babis nedochazi, proc k nemu lezou.

ridic ( 8. května 2016 18:53 )

Pozor neurazet kravy, to jsou uzitecna zvirata na rozdil od teto damy.

ridic ( 8. května 2016 15:55 )

To nemyslite vazne. Dalsi, ktery veri tomu,, ze Babis to dela pro nas. Kulovy, ten kouka, aby jeho imperium vzkvetalo a co odevzda na danich, aby se mu nekudy vratilo zpet. Je neskutecne, ze jste to jeste nepochopili. Proto se toho koryta drzi zuby nehty a neuznava, ze jeho jednani je stret zajmu jak hrom.

luppe ( 8. května 2016 13:58 )

Z Jourové je koupená EU Milka!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa