Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Konec víz pro Turky a výkupné místo uprchlíků? „Z bláta do louže,“ hřmí kritici

Autor: Jaroslav Šimáček - 
4. května 2016
14:46

Očekávané se stalo, Evropská komise doporučila zrušení víz pro Turky. Podle jejího místopředsedy Timmermanse totiž Turecko učinilo „pozoruhodný pokrok v plnění podmínek ke zrušení víz“. Čeští politici jsou však k bezvízovému styku s Tureckem skeptičtí. Podle exministra spravedlnosti a europoslance Jiřího Pospíšila to krizi nepomůže, ale Evropskou unii to poškodí. Turci navíc podle něj podmínky nijak pozoruhodně neplní.

„Komise se rozhodla řešit problém nefungujících kvót zavedením nových kvót s výkupným. Krizi to nepomůže, EU poškodí,“ uvedl na Twitteru Jiří Pospíšil, europoslanec za TOP 09. Reagoval však nejen na návrh zavedení pokuty 250 tisíc eur (6,7 milionu korun) za odmítnuté azylanty z dílny Evropské komise, ale i na návrh na bezvízový styk s Tureckem.

Svůj postoj k nim Pospíšil pro Blesk.cz dovysvětlil: „Ve chvíli, kdy Turecko má na svém území několik milionů uprchlíků a vy zrušíte víza, dojde k určitému polevení kontrol na turecko-evropské hranici a může to přinést problémy, rizika. Konstatují to ostatně i experti, kteří se zabývají bezpečnostními kritérii.“

Evropská komise přitom ve středu umetla cestičku zavedení bezvízového styku s Tureckem. Jde přitom o jednu z podmínek, kterou si Turci kladou s ohledem na naplňování dohody s EU o vracení migrantů zpět do Turecka.

„Je to naprostý nesmysl a osobně budu hlasovat proti tomu,“ vzkázal Blesk.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) na dotaz ohledně zrušení víz pro Turky.

Pospíšil: Turecko není schopno řádně plnit podmínky

Místopředseda komise Frans Timmermans však nyní Turecko pochválil. „Turecko učinilo pozoruhodný pokrok v plnění podmínek ke zrušení víz, obzvláště v posledních týdnech. Stále je však naléhavě nutné v práci pokračovat, ale pokud Turecko nynější postup zachová, mohou být splněny i zbývající podmínky,“ míní Timmermans.

„Turecko dostalo 72 podmínek, které musí splnit, aby se mohlo uvažovat o bezvízovém vztahu s EU. V březnu jich splnilo přibližně polovinu. Jsem přesvědčen, že těžko je možné v tuto chvíli reálně uvažovat o bezvízovém styku, když je jasné, že ty podmínky není Turecko schopno řádně splnit. To jsou takové věci jako nezávislost justice, nezávislost médií atd. Situace v Turecku jde bohužel opačným směrem než k modelu právního státu, jak ho chápeme my v Evropě. Pokud se podmínky budou rozvolňovat, budou se před nimi zavírat oči a to Evropská komise evidentně chce dělat, tak je to pro mě velký problém,“ reagoval pro Blesk.cz Pospíšil.

Okomentoval i Timmermansova slova: „Je to spíše diplomatická mluva než reálné vyhodnocení toho, zda by Turecko skutečně ten pokrok udělalo. Všichni vidíme, jak se ta situace v Turecku vyvíjí a nějaké speciální pokroky směrem k evropské kultuře, evropské tradici justice tam opravdu nejsou.“

Na nutnost řádného splnění podmínek ze strany Turecka přitom upozorňoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Česká vláda odmítá kvóty i pokuty za jejich nenaplnění. S Tureckem lze liberalizovat vízový režim tehdy, pokud řádně splní všechny podmínky,“ uvedl na Twitteru.

Bezvízová dohoda s Tureckem by mohla platit od 30. června. Vedle toho si Turci vymohli i příslib rozběhnutí přístupových rozhovorů k EU a především často kritizované miliardy, které by měly jít na podporu špatné situace v tureckých zařízeních pro uprchlíky. Jen Syřanů je v Turecku nyní něco kolem 2,5 milionu.

Sobotka však také narážel na možné sankce ve výši necelých sedmi milionů korun za odmítnutého azylanta, kterou Evropská komise také navrhuje.

„To považuji za mimořádně nebezpečné. Obávám se, že to zvedne další vlnu nevole proti EU. Je to mimořádně špatný návrh a jak se říká: z bláta do louže. Pokud chce Brusel státy trestat místo toho, aby země spolu dobrovolně spolupracovaly, tak je to cesta, která je úplně v rozporu s filosofií EU, v rozporu s tím, proč vznikla. Dostáváme se do pozice, že když něco jako suverénní stát nechceme, tak nás Brusel bude trestat,“ dodal Pospíšil.

„Je to absolutní nesmysl. Považuji to za další věc, kdy zase někdo v komisy ulétl. Poslední dobou mám pocit, že někdo v komisy chce popohnat brexit (odchod V. Británie z EU – pozn. red.). Toto jsou jalové a hloupé nápady. Na druhou stranu pokud někdo chtěl naštvat členské státy a zabít jakoukoli debatu o kvótách, tak tento návrh považuji za naprosto výborný,“ dodal k uvažovanému pokutování členských států lidovecký europoslanec Zdechovský.

„Tak Brusel se už definitivně zbláznil?!“

Situaci kolem jednání s Tureckem nejen ohledně víz však nechápe novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová, která se snaží pomáhat přímo v Sýrii v rámci fondu SOS Kobani. 

„Tak Brusel se už definitivně zbláznil,“ rozčílila se po informacích o bezvízovém styku Kutilová na Facebooku. „Jak se může Evropa nechat vydírat zemí, která nikdy neudělala reálné kroky, aby rozbila pašerácké sítě v Turecku? Země, která má společnou hranici na severu Sýrie s ISIS i An Nusrou a kudy se na tato území dostávají munice, zbraně, bojovníci, spotřební zboží atd. Tím Turecko podporuje rebely a Islámský stát. Hranice z Turecka překročilo podle oficiálních reportů 16000 bojovníků IS. Nemluvě o tom, že opačným směrem – z IS do Turecka proudí ropa. Zatímco na syrské Kurdy, kteří efektivně bojují proti IS, uvalilo Turecko embargo, tak na hranici s IS se čile obchoduje! Jako to jsou v tom Bruselu fakt takoví tupci!?“ dodala.

Evropská komise vedle toho ve středu však také doporučila prodloužení kontrol na hranicích pěti zemí EU – Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a Norska – kvůli regulaci migračních toků.

lojzo ( 29. srpna 2016 15:20 )

Jestliže kdokoliv včetně pacholíčka SOBOTKY prohlásí,že jestliže Turci splní všechny dané podmínky,teprve potom se mohou dostat bezvízově do evropy,je to stejné,jako kdyby jsme již dnes otevřeli hranice celé EU.TUREK je ten stejný pojem jako ISLAMISTA

tgbg ( 5. května 2016 10:40 )

že někdo v komisy!!! chce popohnat brexit. V BRUSELU SEDÍ SAMI LOKAJI A ZRÁDCI KTEŘÍ KOLABORUJÍ SE ZLOČINECÝM RUSSKEM

salto ( 5. května 2016 09:30 )

Přesně tak to je - těšme se. Příští volby budou hlavně o migrantech

joudajoudovy ( 5. května 2016 08:08 )

otazka stoji jinde. zda dalsi milion mozeplavcu s sehrezadami do evropy? nebo 20-30milionu turistu z osmanske rise? at ten ci onen, eu je v riti. jediny korporatnik, ktery na tom prodela bude kosmeticky prumysl. nebude vyrabet opalovaci krem s vyssim faktorem.

pepen ( 4. května 2016 19:09 )

Myslím si že cca do 5 let tu bude válka!!!!To už není normální,aby nám vnucovali uprchlíky i přes nesouhlas!!!Pro náš lid nejsou peníze-důchodcům přidají směšných 40 kč k důchodu a za migranty lítají milionové částky!!!Normálně myslící člověk to nemůže pochopit-co je to za politiku!!!Lidé probuďte se,dokud není pozdě!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa