Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Uprchlický tábor hrůzy: Uklízeč znásilňoval děti, dal jim za to 12 Kč

Autor: mb - 
13. května 2016
11:58

Několik desítek dětí bylo sexuálně zneužito v uprchlickém táboře Nizip v Turecku. Nejstarší oběti bylo přitom teprve 12 let, znásilňování probíhalo zhruba půl roku. Některé rodiny se dodnes bojí promluvit ze strachu z deportace. V dubnu přitom německá kancléřka Angela Merkelová (61) Nizip navštívila a středisko označila za „úspěch“.

Podezřelým je uklízeč identifikovaný pouze jako E. E. Ten si vybíral chlapce ve věku 8 až 12 let, které následně znásilňoval v odlehlých koutech tábora, kde nebyly kamery. Dětem pak dával za „odměnu“ 1,5 až 5 tureckých lir (12 až 40 Kč). Deviant byl dopaden již v září loňského roku, ale veřejnost se o znásilňování dozvěděla až nyní.

Zneužívání odhalil turecký voják, který si všiml, že uklízeč vodí děti do míst, kde nejsou kamery. „AFAD má na starosti chod uprchlického zařízení a nese zodpovědnost za tuhle tragédii,“ prohlásil dotyčný voják. AFAD je turecký státní úřad, který byl založen v roce 2009 a koordinuje humanitární činnost.

Přestože vyšetřovatelé identifikovali již tři desítky obětí, jen osm rodin podalo na uklízeče žalobu. Zbytek rodin se bojí, že žaloba může ohrozit jejich uprchlický status v zemi, a rozhodly se proto v dané věci nepodnikat žádné právní kroky.

Sexuálnímu deviantovi nyní dle tureckých médií hrozí 289 let vězení, ale ten tvrdí, že ho „děti provokovaly“. Svá dřívější doznání navíc označil za „vynucená“.

Uprchlické středisko Nizip přitom v dubnu navštívila německá kancléřka Angela Merkelová, která označila tábor za „úspěch“. Kritici však již tenkrát poukázali na to, že s Merkelovou mohli hovořit pouze předem vybraní běženci. Ankara tento týden navíc pohrozila, že pokud nezíská bezvízový styk s EU, do Evropy jednoduše vypustí uprchlíky.

V Turecku se v současné době nacházejí necelé tři miliony imigrantů, do Evropy přitom za loňský rok dorazilo zhruba 1,4 milionů uprchlíků. Letos dle oficiálních statistik na starý kontinent dorazilo „jen“ 250 tisíc lidí. Evropská komise však očekává, že ještě během tohoto a příštího roku dorazí další tři miliony.