Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Konec tureckých nadějí na bezvízový styk? Erdogan se zbavil oblíbeného premiéra

Autor: ČTK - 
5. května 2016
12:55

Turecký premiér Ahmet Davutoglu končí ve své funkci. Vývoj na turecké politické scéně představuje velké překvapení zejména v Evropské unii, pro kterou byl Davutoglu v posledních měsících hlavním vyjednávacím partnerem v rámci řešení migrační krize. 

Zprávu oznámily ve čtvrtek turecké sdělovací prostředky. Politik už nebude kandidovat na předsedu vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) při volbě, která se bude konat na mimořádném sjezdu strany 22. května. Podle tamějších pravidel tak 57letý politik automaticky přijde o funkci šéfa vlády.

Vývoj na turecké politické scéně představuje velké překvapení zejména v Evropské unii, pro kterou byl Davutoglu v posledních měsících hlavním vyjednávacím partnerem v rámci řešení migrační krize. Podle tureckých médií stojí za Davutogluovým pádem jeho neshody s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, kterému jsou vyčítány autoritářské sklony.

Datum vyhlášení mimořádného sjezdu ve čtvrtek podle televize CNN Türk a NTV domluvilo vedení AKP. Tři čtvrtiny členů strany jsou podle deníku Le Monde věrnými příznivci Erdogana. Prezident se s Davutogluem sešel ve středu večer, což odstartovalo spekulace o možném Davutogluově odchodu.

Spekuluje se, že Erdogan a jeho okolí se začali obávat rostoucí popularity premiéra, který byl mimo jiné proti pronásledování novinářů kritizujících vládu a hlavně prezidenta. Zrušení vízové povinnosti je toužebným přáním mnoha tureckých obyvatel. 

Hrozící komplikace ve vztazích s EU kvůli Davutogluově odchodu naznačil již ve středu na internetu bývalý švédský ministr zahraničí Carl Bildt, podle něhož důvěryhodnost turecké cesty do EU stojí a padá s nynějším tureckým premiérem.

hanka666 ( 6. května 2016 08:47 )

Turci, jen si pěkně zůstante doma. V Evropě prší, je tu zima, vstává se brzy do práce, zkrátka nic pro vás. A lidi na vás nejsou zvědaví.

prycsnima ( 5. května 2016 14:19 )

 Ježíšmarjá,panebóže. Hlavné ať nikdy nedostanou bezvízový styk!!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi