Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecký dohled nad Evropou: Hlaste nám všechny naše kritiky, vyzývá Ankara

Autor: ČTK, mb - 
23. dubna 2016
08:40

Turecký konzulát v nizozemském Rotterdamu vyvolal v evropské zemi vlnu nevole. Vyzval totiž Nizozemce tureckého původu, aby nahlásili konzulátu všechny, kdo kritizují Turecko nebo prezidenta Recepa Erdgona (62). Je to další ze série opatření Ankary cenzurovat kritické hlasy v Evropě. V Turecku v pátek mezitím začal soudní proces s novináři a akademiky, kteří se postavili Erdoganovi.

„Pokud vy nebo vaši zaměstnanci pracující v NGO (neziskové organizace), nebo vaši příbuzní či prostě jen lidé z vašeho okolí urážejí našeho prezidenta, turecký národ nebo Turecko, laskavě vás prosíme, abyste nám zaslali jména a výroky dotyčných ze sociálních sítí na naši e-mailovou schránku konzulátu v Rotterdamu,“ vyzývají turecké úřady obyvatele Nizozemska.

Taková výzva ve svobodomyslném Holandsku ovšem vyvolala vlnu pobouření. „Snaží se ovlivňovat nizozemské Turky,“ vyjádřila obavy holandská žurnalistka Frederike Geerdink. Politik Joram van Klaveren se vyjádřil daleko ostřeji: „Turecku by mělo být připomenuto právo svobody slova.“ Nizozemská média dokonce spekulují o tom, že kvůli skandálu bude pozván „na kobereček“ turecký velvyslanec.

Samotný konzulát odmítl vydat oficiální prohlášení, ale nizozemským médiím sdělil, že jde pouze o monitoring toho, jak se o Turecku v Nizozemsku mluví.

Není to první případ, kdy se snaží Ankara umlčet kritické hlasy v Evropě. V Německu například Turecko požadovalo stažení satirické písně o Erdoganovi, napoprvé neuspělo. S požadavkem na trestní stíhání německého komika Jana Böhmermanna (35) kvůli vulgární básni už Turecko bylo úspěšnější. Podporu postoji Turecka vyjádřila dokonce německá kancléřka Angela Merkel (61), která satirickou báseň označila za „záměrně urážlivou“ a dala povolení k zahájení vyšetřování německého komika, kterému nyní hrozí tři až pět let vězení.

V Istanbulu v pátek navíc začal soudní proces se čtyřmi tureckými akademiky a dvěma předními novináři, kteří jsou obviněni z „podpory terorismu“. Dotyční pouze vyjádřili nesouhlas s brutálním postupem turecké armády v operaci proti Kurdům na jihovýchodě země.

Pronásledování novinářů a politických disidentů kritizuje kromě lidskoprávních organizací i Evropa. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks vyjádřil obavy nad bojem tureckých bezpečnostních složek proti kurdským rebelům a uvedl, že dodržování lidských práv v Turecku se „zhoršuje alarmující rychlostí“.

Za snahu omezovat svobodu tisku nedávno kritizovaly Ankaru i Spojené státy. Reagovaly tak na kroky tureckých úřadů proti některým opozičním médiím. Úřady totiž na začátku března převzaly kontrolu nad hlavním opozičním deníkem Zaman, který byl spojován s ideovým rivalem prezidenta Erdogana.

schelly ( 23. dubna 2016 17:35 )

A já vám říkám, že válka s Turkem bude!

tymitaky ( 23. dubna 2016 16:48 )

Turecko si chce udržet 82 provincii pod kontrolou, není se čemu divit.

kradu ( 23. dubna 2016 16:39 )

putina na vás ksindlové turecký

kareI_kIafunda ( 23. dubna 2016 15:40 )

Kvůli dementům jako TY.

kareI_kIafunda ( 23. dubna 2016 15:00 )

ZAVŘTE SOCANY,JSOU ZADLUŽENÍ ŽEBRÁCI,ZASE BEROU DALŠÍ ÚVĚR

Zobrazit celou diskusi