Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová: Německo souhlasí se stíháním satirika, který zesměšnil Erdogana

Autor: ČTK, mb - 
15. dubna 2016
14:02

Německá vláda dnes vyslovila souhlas se zahájením trestního stíhání satirika Jana Böhmermanna (35) kvůli básni zesměšňující ve veřejnoprávní televizi ZDF tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana (62). Před novináři to oznámila osobně kancléřka Angela Merkelová (61).

V právním státu má o porušení zákona podle Merkelové rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda. Kabinet chce podle Merkelové předložit rovněž novelu, na základě které by trestný čin urážky orgánů nebo představitelů cizího státu ze zákona po roce 2018 zmizel.

Böhmermann na konci března ve svém satirickém programu Neo Magazin Royale přednesl báseň o tureckém prezidentovi Erdoganovi, která obsahovala řadu vulgarismů. Tureckého prezidenta v ní líčil jako člověka, který porušuje lidská práva, ale mimo jiné provozuje i sex se zvířaty.

V koalici podle Merkelové panovaly různé názory, zda vyhovět turecké žádosti a zahájit stíhání. Německá média krátce před kancléřčiným vystoupením informovala, že proti se stavěla především koaliční Sociálnědemokratická strana (SPD). Podle Merkelové je ale důležité, aby v právním státě o vině rozhodovali státní zástupci a soudci, nikoli politici.

Vláda se shodla, že ještě během tohoto volebního období předloží novelu trestního řádu, která by paragraf o urážce cizích představitelů zrušila, uvedla kancléřka.

mirkli ( 23. dubna 2016 21:48 )

Ať mě ještě někdo vykládá o komunistech, a STB. V Holandsku, Turecká ambasáda požaduje podávání informací o osobách, které kritizují Erdogana a Turecko. Jak je možné že Koller, a Dusilová, která po kritice Číny, následně odjela do Číny, kde pořádá turné a vystupuje v reklamách na jejich výrobky.

jarda304 ( 15. dubna 2016 15:29 )

no vida ty německé vzory našich taky "demogratů". To u nás tihle z urážejících našeho či zahraničních prezidentů dělají hrdiny

1pepan ( 15. dubna 2016 14:31 )

Oni slyší jen, když se jim něco nelíbí, tohle asi jo.

1pepan ( 15. dubna 2016 14:29 )

Jak se ta *** Makrela ukáže a promluví, tak to vždy stojí za to. Musíme ven z EU!!

Zobrazit celou diskusi