Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Miliardy Turkům jsou vyhozené peníze, míní Zeman. Odmítl i výměnu uprchlíků

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. března 2016
12:37

Plánovaná dohoda s Tureckem o výměně uprchlíků „jeden za jednoho“ má být sice jen dočasná, řada politiků ji přesto tvrdě kritizuje. Turci mají přijmout jednoho vráceného migranta z Řecka a požadují, aby státy EU za to přijaly jednoho syrského uprchlíka z Turecka. Podle premiéra Sobotky je Česko připraveno se do programu zapojit, prezident Zeman však tento systém odmítá. A kritizuje i další miliardy, které si Turecko vyžádalo.

Turci sice v pondělí navrhli, že začnou přebírat zpět všechny migranty, kteří z Turecka nelegálně připlují na řecké ostrovy, o podmínkách však s EU dál jednají. A slovy klasika – „nechtějí slevu zadarmo“.

Turci totiž požadují další 3 miliardy eur (81 miliard korun) z evropské kasy a zároveň i závazek ze strany Bruselu, aby za každého vráceného migranta přijala EU jednoho syrského uprchlíka, který se nachází v Turecku. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je Česko připraveno se na tomto systému podílet. „Pan prezident je jednoznačným odpůrcem migrantských kvót v jakékoliv podobě,“ reagoval však pro Blesk.cz Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Tři miliardy eur přitom Unie slíbila Ankaře již loni v listopadu. Další požadavky považují někteří politici za „vydírání“. Prezident Zeman volil jiná slova. „Již několikrát pan prezident postup EU, která hodlá platit Turecku miliardy eur, přirovnal k placení tributu Římskou říší. Jde o vyhozené peníze. Za zajímavý naopak pan prezident označil návrh vybudovat na řeckých ostrovech záchytná střediska, kam by byli deportováni migranti z Evropy,“ dodal hradní mluvčí Ovčáček Blesk.cz.

Jeden migrant za jednoho uprchlíka: Dočasné, zaznělo z Bruselu

Jak by měla výměna „jeden migrant za jednoho uprchlíka“ přesně fungovat a zda k ní nakonec dojde, to se dál projednává. Mělo by však jít jen o dočasný systém, uvedl dnes při příchodu na jednání ministrů vnitra zemí EU v Bruselu Klaas Dijkhoff, státní tajemník pro bezpečnost a spravedlnost z Nizozemska, které nyní předsedá Unii.

Syrských uprchlíků v Turecku je přitom přes 2,5 milionu, definitivní slovo ohledně výměn má mít za týden další březnový summit EU. „Je to myslím potřebné, protože ti lidé sami od sebe přijíždět nepřestanou. Musíme jim ukázat, že se nevyplácí využívat služeb převaděčů a snažit se do Evropy dostat nelegálně,“ citovala ČTK Dijkhoffa.

Sobotka odjel do Bavorska, zastoupil ho Herman

O systému „jeden za jednoho“ se přitom tento týden čile debatuje i na půdě české Poslanecké sněmovny. Premiér Sobotka v úterý ve sněmovně řekl: „Pokud jde o tu debatu o systému ‚jeden za jednoho‘, tady je přece jasná motivace už skončit s tím, že dneska vydělávají lidé tím, že pašují uprchlíky z Turecka do Řecka.“ 

Pokud by se plán podařilo dotáhnout do konce, nelegální migranti by podle Sobotky dostali jasný signál, že když nasednou do lodi směr Řecko, dostanou se jen na řecké ostrovy a pak budou navráceni zpět. Budou prý mít minimální šanci, aby se stalo cokoli jiného. A tudíž i menší motivaci riskovat životy své a svých rodin ve Středozemním moři.

Český premiér přitom usilovně tvrdí, že v případě výměny uprchlíků s Tureckem nepůjde o nové kvóty či přerozdělovací mechanismy. Ale že je zkrátka třeba v momentě, kdy byla zastavena tzv. balkánská trasa, pomoci Řecku, kde se uprchlíci dál hromadí. „A jediné reálné řešení je navracení z Řecka do Turecka,“ dodal Sobotka.

Premiér dnes vyrazil na návštěvu Bavorska, ve sněmovně ho zastoupil na toto téma ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). I on tvrdil, že ve výměně s Tureckem nejde o kvóty. „Vláda ČR odmítá jakýkoli nátlak, jednoznačně se vyjádřila ke kvótám,“ upozornil Herman, ale jedním dechem vyzval, „abychom neuzavírali brány svých srdcí tváří v tvář humanitární katastrofě“. Je však podle něj nutné se dál bavit o společném evropském postupu a najít řešení, jak bránit nelegální migraci z Turecka.

Turecký ministr: Nepřijmeme miliony uprchlíků

Po jeho vystoupení však hřímal Marek Černoch z Úsvitu: „Turecko nás vydírá, jasně to říkám a myslím si, že nejsem sám, kdo to tak vidí.“ Za kvóty označil výměnu uprchlíků s Tureckem i šéf ODS Petr Fiala. 

Na jiný možný problém pak upozornil agenturu Anadolu turecký ministr pro EU Volkan Bozkir. Turecký politik totiž uvedl, že Turecko přijme jen tisíce či desetitisíce uprchlíků, nikoli miliony. A že se to navíc bude týkat až těch, kteří na řecké ostrovy připlují po vstupu dohody v platnost.

„Turecko dále vystupňovalo svoje požadavky a Evropská unie jim pokorně a se skloněnou hlavou vyhověla, aniž by měla jakékoli záruky, že Turecko splní byť minimální sliby, které se týkají zadržování migrantů na jejím území,“ upozornil přitom prezident Zeman pro Parlamentní listy.

A rýpl si návdavkem i do premiéra Sobotky, který kývl na přijetí Syřanů z Turecka a využijí se při tom stávající závazky. „Pan premiér Sobotka byl až dosud celou dobu proti kvótám. Nerozumím tedy, co chce naplnit, když kvóty odsuzuje,“ dodal Zeman.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kinki ( 10. března 2016 15:55 )

A za toto este Turecko dostane bezvizovy styk s EU????? Tak aky potom ma vyznam posielat spat utecencov, ked ich v konecnom dosledku musi EU aj tak prijat spat len s tym rozdielom ze utecenec urobi jedno kolecko a vrati sa do EU a navrch toho sa tu este nakumuluju samotni Turci. To uz v Bruseli fakt stratili sudnost???

hejhej ( 10. března 2016 15:34 )

Boj proti invazi muslimů není. Pan prezident má pravdu. Pošahaná Merkelová jenom plní příkazy USA a nepřemýšlí, nebo jí jsou peníze milejší, stejně Sobotkovi než lidí v zemi. Ta fotka s těma škrábanci - prý z boje je neuvěřitelný trapas, idiot ji vystavil a hloupě popsal. Spíše to vypadá se muslimové poprali nebo jí koupili od svého otce ve jménu Alláha. To nás má dojmout ?? Po opravdovém boji by vypadali jinak.

1pepan ( 10. března 2016 15:18 )

Já mám taky 4 jizvy a bojoval jsem ve špitále, tak je to. blesk si snad dělá pr*del...když ukazuje pár škrábanců

1pepan ( 10. března 2016 15:14 )

Nejsi sám koho to napadlo.

jarypadlo ( 10. března 2016 15:11 )

Jasně,Turci přečůrali celou EU a žádají peníze na tisk dokladů s tureckou identitou pro kohokoliv,EU to přece zvládne. . .U vloženého článku jak ve své zemi bojovali a jsou pořezaní myslím že bojovali s ostnatými dráty a ploty,protože jen tak by mučení nepřežili.Zeman má opět pravdu a mohl v EU vyučovat předvídavost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa