Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka hájil turecké „vydírání“. Česko prý může vzít Syřany přímo z Turecka

Autor: simao, ČTK - 
8. března 2016
16:50

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) informoval sněmovnu o summitu, na kterém jednali představitelé EU s Tureckem. Unie podle něj nemá nyní jinou možnost než se s Turky dohodnout a na stole neleží jiný plán. I když si Turecko klade řadu požadavků, nejen finančních, a čelí kritice kvůli údajnému „vydírání“. Podle Sobotky přitom prý může Česko přijmout Syřany rovnou z Turecka.

Jednání s tureckými představiteli v Bruselu finální dohodu nepřinesla, její obrysy se prý ale rýsují. „Včera bylo zasedání lídrů EU informováno o novém návrhu ze strany Turecka. Znamená, že by Turecko v příštích dnech od okamžiku, kdy se o tom dohodne, začalo brát z Řecka všechny nelegální uprchlíky – pokud by došlo k této dohodě, znamená to, že se migrační problém přesouvá na hranici EU a za hranici EU,“ zmínil ve sněmovně premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Turecký návrh: Jeden uprchlík za jednoho migranta

Má to ale háček. Turecko sice navrhuje, že na náklady Evrospké unie přijme všechny migranty, kteří se nelegálně dostanou na řecké ostrovy. Dodává ale, že by země EU měly převzít jednoho Syřana za každého migranta, kterého Řecko pošle zpět na turecké území.

Česko je přitom podle Sobotky připraveno přijmout syrské uprchlíky přímo z Turecka. Premiér to v úterý oznámil novinářům a očekává prý, že přesuny Syřanů z Turecka budou jen dočasné. Podle předsedy opoziční ODS Petra Fialy je však princip „jeden za jednoho“ jen dalším pokusem o zavedení migračních kvót.

Premiér Sobotka však ve sněmovně uvedl, že o žádné další kvóty nejde. „Pokud jde o ten systém jeden za jednoho, tak to je samozřejmě věc, která bude jen dočasná, protože nebude vůbec pro žádného Syřana efektivní, aby platil pašerákům jenom za to, že se podívá na Lesbos a pak bude vrácen do Turecka,“ tvrdí Sobotka.

O jednání s Tureckem a migrační krizi obecně přednesl Sobotka v úterý ve sněmovně takřka dvacetiminutový monolog. „Jsem přesvědčený o tom, že nelegální migrace do Evropy musí být zastavena, nemáme mnoho času,“ varoval opět Sobotka. „Jaro začíná, mění se počasí, migrační vlna sílí,“ upozorňoval s tím, že čísla migrantů přicházejících do Evropy za první dva měsíce letošního roku jsou sedminásobná ve srovnání s rokem loňským.

„Cílem postupu vlády je skončit neplodné diskuse, zastavit nelegální migraci a zabránit tomu, aby se opakovala situace, kterou jsme tady zažili loni v létě,“ tvrdí Sobotka.

Sobotka o tureckém „vydírání“: Evropa vyjednávat musí

Premiér i ve sněmovně upozornil, že dohoda s Tureckem hotová není a jednání pokračují. „Hledáme porozumění,“ připustil Sobotka. „Ale vyslali jsme jasný signál, že nemá žádný smysl, aby se lidé z Turecka nebo dalších zemí dostali do Řecka, protože z Řecka už dále pokračovat nemohou,“ věří Sobotka.

Poukazoval přitom na uzavření tzv. balkánské trasy. „Balkánská trasa je v zásadě uzavřena,“ říkal premiér poslancům. Navracení uprchlíků z Řecka do Turecka nyní vnímá Sobotka jako jediné reálné řešení, bez kterého bude mít Řecko vážný humanitární problém.

Turci však výměnou za tento plán chtějí také další tři miliardy eur (přes 80 miliard korun) navíc nad rámec stejné sumy domluvené loni. „K tomu, že zavřeme západní Balkán a že se dohodneme s Tureckem, žádná jiná alternativa v tuto chvíli není,“ míní Sobotka. Varoval, že Evropa je momentálně závislá na partnerech, kteří jsou v jejím okolí, a dokud nebude mít např. návratové smlouvy s okolními zeměmi, tak na nich bude závislá i nadále. A tudíž i vydíratelná.

Aby Evropa nebyla vydíratelná a byla schopna vlastními silami se s nastalou situací vypořádat, je podle Sobotky nutné uzavřít dohodu s Tureckem a získat tím čas, aby se dalo s nevýhodnou situací něco dělat. „Turecko dneska hostí největší množství syrských uprchlíků,“ pokračoval Sobotka s tím, že Turecko dnes hostí 2 až 3 miliony uprchlíků ze Sýrie. „Co my potřebujeme, je, aby tito lidé přestali chodit do Evropy,“ říkal Sobotka.

Turecko však podle něj musí také vytvořit lepší podmínky, aby integrovalo syrské uprchlíky. Sobotka je prý rád, že Turecko mj. otevírá školy pro děti syrských uprchlíků a „dělá důležité pozitivní změny“.

„Doteď Turecko sloužilo jako přepravní uzel pro pašeráky lidí,“ uvedl Sobotka. Na základě dohod prý ale v v okamžiku, kdy uprchlík ze Sýrie nebo Afghánistánu nasedne na člun a dostane se do Řecka, dojde k tomu, že bude evidován a navrácen do Turecka. „Tito lidé budou mít minimální šanci, aby se stalo něco jiného,“ věří Sobotka.

Babiš: EU chybuje, když spoléhá jen na Turecko

Po svém projevu ve sněmovně však sklidil Sobotka kritiku poslanců. Marek Černoch (Úsvit s Blokem proti islámu) o premiérových slovech pronesl, že šlo o vyjádření, které mělo slibovat „samá pozitiva a sociální jistoty“, ale bohužel to tak není. „Byla skutečně zastavena balkánská trasa? Dáte hlavu na špalek, že už žádní imigranti touto cestou nepřijdou? Kolik se pošle Turecku peněz?“ tázal se premiéra.

Za vydírání považuje požadavky Turecka také předseda KSČM Vojtěch Filip. „Musím zásadním způsobem odmítnout pokus o vydírání EU ze strany Turecka,“ uvedl Filip na tiskovce před jednáním sněmovny.

Snahy o dohodu s Tureckem pak okomentoval i vicepremiér Andrej Babiš (ANO). EU podle něj chybuje, když spoléhá jen na Turecko a nemá alternativní plán. Závislost na jednom partnerovi podle něj vždy může přinést vydírání. „Údajně někteří premiéři říkali, že vždy, když potkají tureckého premiéra, přijdou o tři miliardy,“ glosoval Babiš s úsměvem turecké požadavky.

Video se připravuje ...
Další videa