Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Reportáž: „Otevřete hranice a zastavte válku!“ volají bouřící uprchlíci

Autor: Václav Lang - 
8. března 2016
11:22

Další nepokoje zavládly v uprchlickém táboře Idomeni na severu Řecka přesně týden od incidentu, při kterém běženci násilím prorazili plot do Makedonie. Po několika klidných dnech se v pondělí odpoledne desítky běženců shlukly, aby prodiskutovaly vývoj své situace v souvislosti s právě probíhajícím summitem Evropské unie a Turecka, kde se rozhoduje o jejich osudu. Debata pak přerostla v emotivní protest. Reportér Blesk.cz vše mapoval přímo z místa dění.

Běženci si v odpoledních hodinách posedali na kolejích protínajících tábor a propojujících Řecko s Makedonií. Napřed bouřlivě debatovali v menší skupince, postupem času se k nim ale přidávali další a další lidé. Nakonec tak zcela zablokovali příjezdovou cestu do tábora, kterou využívají zejména vozy s humanitární pomocí nebo policie.

 

Podívejte se na reportáž přímo z centra protestů:

Video Blesk mezi uprchlíky: „Ukončete u nás válku a otevřete hranice!“ - Václav Lang
Video se připravuje ...

„Všechno, co chceme od těchto zemí, je otevřít tuhle hranici,“ dovolával se jeden z řečníků. Několik migrantů na místě pro Blesk.cz potvrdilo, že jsou připraveni bojovat za otevření hranic hladovkou, pokud jednání EU s Tureckem nedopadne v jejich prospěch. „Pokud nechcete, aby sem takto přicházeli další uprchlíci, prosím, zastavte válku. Není fér zavřít hranice a nechat lidi tady v tak špatné a ubohé situaci,“ uvedl další z uprchlických předáků.

Ve večerních hodinách přerostla debata v hlasitý protest. Na místě byla tou dobou alespoň stovka lidí, kteří prokládali skandování arabských hesel pokřiky „Germany!“ a „Mama Merkel“. Při tom si nad hlavami předávali německou vlajku na znamení země, do které mají namířeno. Silný déšť a bouřka, která se strhla po sedmé hodině večerní, ale hlouček protestujících rozehnala. Po osmé večer už na místě zbylo jen několik lidí.

Galerie z tábora Idomeni:

11karel11 ( 8. března 2016 18:59 )

Cpou se do přeplněného domu. Proč nejdou do Jordánská nebo Saudské Arábie?

zigzag ( 8. března 2016 18:50 )

Tady jim nehrozì, ze by jim nekdo dal naklàdacku.

levandulova ( 8. března 2016 16:11 )

 A ze byste si takhle branili vlastni zemi vy, panove?

Zobrazit celou diskusi