Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíků se bojí dvě třetiny Čechů. Ve kterém kraji nejvíce?

Autor: simao, kal - 
14. března 2016
05:01

Takřka dvě třetiny Čechů se obávají uprchlíků v jejich kraji, ukázal exkluzivní průzkum společnosti Phoenix Research pro Blesk.cz. Odhalil i to, ve kterých krajích se lidé běženců bojí nejvíce. A dále to, jak se uprchlíků obávají čeští muži, ženy, lidé v menších obcích i lidnatějších městech.

Strach z uprchlíků v Česku přetrvává, i když se uprchlíci zemi nadále i po zavření takzvané balkánské trasy vyhýbají. Na dotaz „Obáváte se uprchlíků ve svém kraji?“ odpovědělo v exkluzivním průzkumu pro Blesk.cz 63 procent lidí, že rozhodně ano či spíše ano (19, resp. 44 procent).

Větší strach z uprchlíků obecně mají ženy. 72 procent žen se jich obává,“ doplnil další z výsledků průzkumu šéf Phoenix Research Jan Kubáček. Podle šetření se muži bojí méně, z uprchlíků mělo strach 44 procent dotázaných.

Dotazníky se zaměřily i na to, zda se více bojí lidé s vyššími, či naopak nižšími příjmy. „Nejvíce se uprchlíků obávají lidé s nižšími příjmy (do 15 000 Kč hrubého) a s nižším vzděláním (ZŠ a odborným učilištěm),“ připojil Kubáček.

Výzkum o strachu z uprchlíků. Phoenix Research pro Blesk.cz Výzkum o strachu z uprchlíků. Phoenix Research pro Blesk.cz | Blesk.cz, Phoenix Research

Respondenti byli vybráni ze všech krajů Česka. „Největší obavy mají z uprchlíků obyvatelé Moravskoslezského kraje
 (69 procent), Jihočeského kraje (60 procent
) a Plzeňského kraje (58 procent),“ zní další z výsledků šetření. V tomto případě jde o pořadí prvních třech krajů, ve kterých panují největší obavy z uprchlíků.

Naopak nejmenší obavy z uprchlíků se projevily během výzkumu v kraji Vysočina. Právě sem zamířili první z iráckých běženců, kteří přiletěli do Česka v rámci projektu Nadačního fondu Generace 21. Například v Praze se běženců obávala třetina lidí.

Výzkum o strachu z uprchlíků. Phoenix Research pro Blesk.cz Výzkum o strachu z uprchlíků. Phoenix Research pro Blesk.cz | Blesk.cz - Jarmila Hluchá, Phoenix Research on-line

Šetření probíhalo po celé ČR ve dnech 24. února až 8. března 2016. Zúčastnilo se jej 1017 respondentů. „Největší obavy z uprchlíků podle příjmu do 15 000 Kč hrubého měsíčně jsou v těchto krajích: Moravskoslezský
, Jihomoravský
 a Ústecký. Největší obavy z uprchlíků mají lidé se ZŠ a odborným učilištěm krajích Karlovarském, Ústeckém a Moravskoslezském,“ zní další ze závěrů průzkumu.

Výzkum srovnával i to, zda se bojí více lidé z měst a obcí do pěti tisíc obyvatel, či nad pět tisíc lidí. Ukázal, že větší strach mají lidé v menších městech, obcích a vesnicích (68 procent), než ve středních a velkých městech (57 procent).

Výzkum o strachu z uprchlíků. Phoenix Research pro Blesk.cz Výzkum o strachu z uprchlíků. Phoenix Research pro Blesk.cz | Blesk.cz, Phoenix Research

montevideo ( 17. března 2016 19:47 )

Cizinců se Češi nebojí. Zdivočelých muslimů, logicky, ano.

montevideo ( 17. března 2016 18:20 )

Znám docela dost moravských vítačů.

zuzanajurkova ( 14. března 2016 17:29 )

Míru zdar, pane #Kučero http://uzunoglu.blog.idnes.cz/c/472753/miru-zdar-pane-kucero.html

rumovapalice ( 14. března 2016 14:24 )

nebo ti jí muže dát cucat, zm.rde

joudajoudovy ( 14. března 2016 13:26 )

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Vim-proc-se-Merkelova-podrizuje-diktatu-USA-Migrace-j e-nastroj-USA-proti-Evrope-Turek-byl-vzdy-vyderac-hraje-velmi-osklivou-roli-Znalec-Blizkeho-vychodu- promlouva-426112

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa