Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Týden s Bleskem mezi uprchlíky. Bída, špína a hněv v táboře tisíců běženců

Autor: Václav Lang - 
13. března 2016
06:20

Blesk.cz strávil uplynulý týden mezi uprchlíky v táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici. V současnosti tu kolem 13 tisíc lidí doufá ve znovuotevření otevření přechodu a pokračování cesty do Evropy. Podívejte se v rozsáhlé galerii, jak to v táboře vypadá. A připomeňte si, co se tu v minulých dnech událo. 

Uplynulý týden byl pro obyvatele Idomeni zlomový. Od pondělí jednaly špičky Evropské unie se zástupci Turecka o budoucnosti balkánské trasy.

Už v první den summitu se několik desítek běženců rozhodlo vyjádřit svůj názor protestem, při kterém zablokovali uprostřed tábora koleje vedoucí do Makedonie a dovolávali se puštění dále do Evropy.

Podívejte se na celou fotogalerii z tábora Idomeni:

 

Někteří z nich trávili v táboře už několikátý týden. V pondělí přitom do tábora začaly jezdit čtyřikrát za den autobusy, se kterými mohli uprchlíci odjet zpátky do Atén. Denně jich takto odjelo několik desítek.  

Některým běžencům došla trpělivost a v přistavených autobusech odjíždějí několikrát denně zpátky do Athén Některým běžencům došla trpělivost a v přistavených autobusech odjíždějí několikrát denně zpátky do Athén | Václav Lang, Blesk.cz

Blesk.cz zmapoval několik zajímavých příběhů těchto běženců. Zajímavý byl třeba případ křesťanské rodiny z Íránu, která před tamními muslimy tají svou víru. 

Bratr Afghánky Raziyeh má dokonce křesťanský kříž vytetovaný na zádech Bratr Afghánky Raziyeh má dokonce křesťanský kříž vytetovaný na zádech | Václav Lang, Blesk.cz

Skupina Pákistánců zase svými zjizvenými zády dokumentovala, že ve své vlasti bojovala proti Tálibánu.

16letý bratr Aliho Gondala ukazuje jizvy po bojích s Talibánem 16letý bratr Aliho Gondala ukazuje jizvy po bojích s Talibánem | Blesk/ Václav Lang

Do Idomeni dorazilo během týdne také několik českých dobrovolníků. Blesk.cz se setkal například s českým profesorem chemie Pavlem Jungwirthem, který se na místo vydal s rodinou, aby pomohl. 

Pavel Jungwirth s manželkou Ivou a dcerou Rút se vrátili z nákupu pro uprchlíky Pavel Jungwirth s manželkou Ivou a dcerou Rút se vrátili z nákupu pro uprchlíky | Blesk - Václav Lang

Velkým tématem byly hygienické podmínky v táboře. Iráčan Amar si například stěžoval na špatné zacházení s ním a jeho teprve 12denním dítětem.

V jednu chvíli se dokonce v táboře objevil had. Téměř dvoumetrového plaza objevil a zabil jeden z uprchlíků, který ho pak ukazoval na důkaz, v jakých podmínkách uprchlíci žijí. 

Muž zuří poté, co v táboře našel hada Muž zuří poté, co v táboře našel hada | Václav Lang, Blesk.cz

V této reportáži se můžete podívat na to, jaká zařízení mají uprchlíci v táboře k dispozici.

A pro ty, kdo by se snad do Idomeni chtěli sami vydat nebo se tu alespoň zorientovat, jsme připravili mapu tábora:

Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici | Blesk - Jarmila Hluchá a Václav Lang