Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíci v táboře bědují: Žijeme ve stanu s dítětem starým 12 dní

Autor: Václav Lang - 
11. března 2016
05:00

Iráčan Amar čeká před provizorní budovou Lékařů bez hranic na ošetření. Stejně jako mnoho dalších uprchlíků. On ale v rukou třímá modrou zavinovačku a v ní novorozeně. „Je mu teprve 12 dní,“ popisuje pro Blesk.cz. Takových je ale v táboře Idomeni na řecko-makedonské hranici více. Některé děti se přímo na místě narodí, jiné sem přišly se svými rodiči. Stav tábora přitom zkritizoval i zástupce OSN.

Do Řecka se Amar dostal, podobně jako ostatní uprchlíci, na člunu z Turecka. „Jsou to malé lodě, uvnitř je 40 lidí, je to velmi nebezpečné,“ popsal pro Blesk.cz.

Podívejte se na celý rozhovor s Iráčanem Amarem:

Video Iráčan Amar s dítětem - Václav Lang
Video se připravuje ...

Amarova žena porodila na řeckém ostrově Kos. Pak se i s novorozeným chlapcem vydali dál do Evropy a uvízli na hranicích Řecka s Makedonií v městečku Idomeni. Tam mezitím vznikl provizorní uprchlický tábor. „Teď tady žijeme ve stanu s dítětem starým 12 dní,“ uvedl.

Podmínky kritizuje i OSN

Zdejší podmínky ostře zkritizoval i regionální mluvčí UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) Babar Baloch. „Žije tady momentálně kolem 13 tisíc lidí, většina z nich jsou ženy a děti, minimálně pět tisíc dětí, tohle místo není udržitelné na příliš dlouhou dobu pro tuhle zoufalou lidskou populaci,“ uvedl pro Blesk.cz.

Podívejte se na rozhovor s Babarem Balochem:

Video Rozhovor s Babarem Balochem - Václav Lang
Video se připravuje ...

„Není tady žádná organizace, není tu žádný management,“ dodal a připomněl, že tábor Idomeni nebyl zamýšlený jako místo pro usazení uprchlíků, ale vzniknul samovolně uzavřením řecko-makedonských hranic. Na mapu tábora se ostatně podívejte sami:

Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici Uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici | Blesk - Jarmila Hluchá a Václav Lang