Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Uprchlíci ukázali šrámy a vzkázali Zemanovi: „Ve své zemi jsme bojovali“

Autor: Václav Lang - 
10. března 2016
05:00

Údernou odpověď posílají prezidentu Miloši Zemanovi a dalším kritikům uprchlíci z tábora Idomeni na řecko-makedonské hranici. Česká hlava státu ráda popichuje uprchlíky otázkou, proč nezůstali ve svých válkou zmítaných zemích a nebojovali za obranu vlasti. Jak ale zjistil Blesk.cz přímo na místě, mezi migranty jsou i lidé, kteří mají svá těla pokrytá jizvami po krvavých bojích.

„Už jsem bojoval proti Tálibánu,“ ohradil se 26letý Pákistánec Ali Gondal na otázku Blesku, proč mladí muži jako on místo obrany vlasti utíkají před boji do Pákistánu. Na důkaz si vykasá tričko a ukazuje jizvy. „Tohle mám z bojů s Tálibánem,“ dodá.

Kolem něj stojí další Pákistánci. I oni se pochlubí jizvami po řezných ranách nožem. Mají jimi pokrytá celá záda, dokonce i Ali Gondalův 16letý bratr.

16letý bratr Aliho Gondala ukazuje jizvy po bojích s Tálibánem. 16letý bratr Aliho Gondala ukazuje jizvy po bojích s Tálibánem. | Blesk/ Václav Lang

Reagují tak na slova prezidenta Zemana, který je přesvědčen, že mladí muži by měli zůstat ve své vlasti a bojovat za ni.Všichni máme soucit s uprchlíky, ale fakta potvrzují, že 80 procent jsou zdraví muži, kteří by měli bojovat za svobodu své země. A pokud pocházejí ze zemí, kde se nebojuje, měli by pro svoji zemi pracovat, ne ji opouštět, řekl Zeman 25. ledna v Brně.

Oba zjizvení uprchlíci jsou přitom v Idomeni deset dní. Když prý začal Islámský stát útočit v Pákistánu, řekla jim rodina: „Běžte prosím do jiné země.“ A tak se dostali až do Řecka, kde nyní spolu s tisíci dalších imigrantů čekají na vpuštění dál do Evropy.

Zeman si stojí za svým: Uprchlíci mají bojovat, ne odcházet

Při prosbě o reakci na aktuální zjištění reportéra Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček konstatoval: „Pan prezident nemá důvod své vyjádření měnit. Uprchlíci by měli ve svých zemích pomáhat v boji s teroristy.“ Na dotaz, co říká prezident říká na to, že i podle údajů Úřadu Vysokého komisaře OSN letos výrazně přibylo žen a dětí mezi uprchlíky, Zeamnův mluvčí reagoval slovy: „Není žádným tajemstvím, že mladé muže následují v migrační vlně jejich rodinní příslušníci.“

Že migranti svým odchodem škodí rodné zemi, řekl prezident i v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Podívejte se na video:

Video Zeman vs. expertka EU: „Uprchlíci škodí své vlastní zemi!“ - Blesk TV
Video se připravuje ...

Také další mladí imigranti v táboře, se kterými Blesk mluvil, se vydali na cestu na popud rodiny. „600 dolarů (v přepočtu cca 15 tisíc korun, pozn. red.) na loď z Turecka do Řecka jsem dostal od matky,“ popsal například 21letý Iráčan Ayad, který byl v době rozhovoru v táboře dvanáctý den. Kdyby prý v zemi zůstal, zabil by ho Islámský stát. „V mé zemi je to velmi nebezpečné,“ říká a palcem si přejede pod krkem.

Proč s sebou tito mladí lidé často neberou rodiny? Většinou proto, že by zbytek rodiny cestu nezvládl. „Matka je vážně nemocná,“ zdůvodnil Ali Gondal, proč odjel do Evropy z Pákistánu sám s bratrem. Příbuzní Iráčana Ayada zase nechtěli jet kvůli malým dětem jednoho z jeho bratrů.