Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Uprchlík v táboře našel a zabil hada. „Podívejte, v čem tu žijeme,“ spílal

Autor: Václav Lang - 
9. března 2016
05:00

Emotivní chvíle má za sebou uprchlický tábor Idomeni na řecko-makedonské hranici. Jeden z běženců tu v úterý odpoledne našel kousek od stanů téměř dvoumetrového hada, kterého zabil. Následně jej šel ukázat zdejší policii jako důkaz, v jak špatných podmínkách uprchlíci žijí. Částečně i kvůli tomu začaly z tábora v autobusech odjíždět desítky uprchlíků. Běženci se rozhodli dostat do Evropské unie jinou trasou než přes Idomeni. 

Reportér Blesk.cz byl u toho, když se skupinka lidí shlukla kolem jednoho z uprchlíků klečícího na kolenou mezi kolejemi, které tábor protínají. Jak se ukázalo, muž třímal v rukou těsně za rozmáčknutou hlavou téměř dvoumetrového hada, na kterého předtím narazil a zabil ho. Kolem něj se seběhly děti a také další zvědavci.

Video Muž našel a zabil v uprchlickém táboře hada. - Václav Lang, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Problém přišel ve chvíli, kdy se začal blížit nákladní vlak. Dav lidí kolem muže s mrtvolou hada byl v tu chvíli tak veliký, že musela zasáhnout policie, aby mohl vlak projet. Muž, který svíral hada stále v rukou, se s policisty začal zuřivě hádat. Podle svědků jim říkal zhruba toto: „Podívejte se, v jakých tady žijeme podmínkách!“

Lidé pózují v Idomeni s mrtvým hadem Lidé pózují v Idomeni s mrtvým hadem | Václav Lang, Blesk.cz

Vyčerpaný muž obklopený davem lidí se pak zhroutil na kolena, hada stále v rukou, a držel se za srdce. Teprve po chvíli odešel, zatímco s plazem začali pózovat mladí migranti.

Někteří uprchlíci odjíždějí

Podmínky v táboře ostatně zkritizoval v rozhovoru s reportérem Blesk.cz i regionální mluvčí UNHCR (Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky) Babar Baloch. „Toto místo není udržitelné na příliš dlouhou dobu pro tuto zoufalou lidskou populaci,“ prohlásil v úterý.

Babar Baloch, vysoký komisař OSN pro uprchlíky. Babar Baloch, vysoký komisař OSN pro uprchlíky. | Václav Lang, Blesk.cz

Uprchlíků v táboře už je podle něj 13 tisíc a další přibývají. To je patrné už při příjezdu do vesnice Idomeni. Skupinky lidí se trousí podél cest nebo si zkracují cestu po loukách a polích.

Nově ale také začali někteří uprchlíci Idomeni opouštět. Čtyřikrát denně odtud autobus odváží zhruba třicítku lidí do Atén. Podle informací Blesk.cz služba funguje od pondělí a za jednu cestu zaplatí pasažér 40 až 50 eur (v přepočtu 1080 až 1350 korun). Většina lidí odchází, aby zkusila přejít do Evropy jinudy, když je přechod v Idomeni neprůchozí.

Video Uprchlíci odjíždějí z tábora v Idomeni. - Václav Lang
Video se připravuje ...

„Nemůžu tu zůstat, protože jsem tady už deset dní a nic jiného, nic důležitého se nestalo, proč jsem tady? Jen se ptám sám sebe, proč tady jsem?“ uvedl pro Blesk.cz v úterý těsně před odjezdem z Idomeni 19letý Syřan. „Snažím se dostat do Evropy, ale když zůstanu, bude to problém,“ dodal. V Aténách se chce vyhledat pomoc u humanitární organizace Praksis.

Podobně je na tom i mladý pár z Iráku, který strávil v Idomeni 15 dní. „Jedeme do Atén pokusit se registrovat u OSN,“ uvedli shodně.

Některé uprchlíky ale situace v táboře zřejmě dohnala tak daleko, že přemýšlejí o návratu do vlasti. „Teď jedu do Atén, pak do Turecka a pak do Sýrie,“ uvedl pro Blesk.cz Syřan Ahmad. Později své vyjádření mírnil s tím, že se v teprve v Turecku rozhodne, zda skutečně pojede zpět do válkou zmítané Sýrie.